Dotaz na servisní manuály pro starší přenosné radiopřijímače

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
salora

Dotaz na servisní manuály pro starší přenosné radiopřijímače

#1 Příspěvek od salora »

Zeptám se prozatím jen obecně ,může mi zde někdo sdělit ,nasměrovat a poradit kde a zda vůbec se dá někde na googlu apod. najít nějaký seznam servisních zapojení přenosných radiopřijímačů z 60 let?
Uvítal bych něco v podobě těch tuším Rumunských stránek ESET či tak nějak se jmenujícíh ale dnes již co vím neexistujících ,kde bylo možné po registraci a přihlášení se download free v PDF formátu.

Děkuji za pomocnou ruku.
masar

#2 Příspěvek od masar »

Ten dotaz mi přijde podivný od nicka, který je tu od r. 2005.
http://www.radiojournal.cz
http://www.radiohistoria.sk
http://www.oldradio.cz
A pak jsou tu "Táňa" a další zdroje.
Ale nejsou to "servisní zapojení"
A nebo jsem ho nepochopil.
:wink:
golemson

#3 Příspěvek od golemson »

Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Josko, a co kdybys napsal, které tě konkrétně zajímají?
S Kottkem žádný manuál nepotřebuješ - jsou tam schémata i slaďovací předpisy. A vesměs jsou ke stažení právě na Oldradiu.
Tedy, jestli jsi to Ty, kdo se ptá.
salora

#5 Příspěvek od salora »

Takže děkuji především za reakce a informace no/To:Masar/ ti ale nemusi přijít divné jelikož jsem sice už delší dobu na tomto foru registrovaný v tom máš pravdu ale jen semo tamo sporadicky aktivně zapojen do diskuse a pokud ano tak zde v tomto tématu a oblasti jsem prvně, nejlépe by to mohl okomentovat Jarda.
No asi tak, jsem tu na chatě a i když mám k dispozici tiskárnu tak na googlu sice nějaké schématka jsou od zmiňovaného přijímače :
Philips Nicolette typ L2 D 12 T ale jsou velmi nekvalitní a na tisku rozmazané ,doma mám originál schéma ještě v papírové podobě které jsem dostal i s tímto přijímačem ale je rovněž zase naopak velice malinké/titěrné/,prostě na moje choré oči velmi špatně čitelné či viditelné ,proto ten dotaz ,nicméně si nedělám velké iluze o něčem v mé představě jedná se o tranzistorový malý přenosný přijímač vyrobený v 60 letech a chci tam min. aspoň povyměnovat elyty C což zvládnu nakonec i bez zapojení .
Jinak to hraje super i po těch ca 65 letech které je ve velice dobré kondici až na ten jinak poměrně malý rozsah pásma FM CCIR 90 -102 MHz ale o tom už ví více Jarda /To:Hill/a zvednout by se dalo už nejspíš nějakým VKV konvertorem což nestojí zato.
barnodaj

#6 Příspěvek od barnodaj »

Pokud je to ono, na radiomuseum je přístupné schéma jako free:
https://www.radiomuseum.org/r/philips_n ... _d_12.html
salora

#7 Příspěvek od salora »

Ano je to sice free v tom Německém radiomuseu ale když to zkopíruji uložím a následně vytisknu je to žalostně rozmazané a malé když se to zvětší tak ještě horší ,ano dají se na netu najít v super kvalitě ale po registrování a zaplacení cca 10 Euro.
No nějak se s tím už popasuju ,nicméně děkuji moc i tak za pomocné rady a doporučení všem výše.
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Jak na to koukám, tak ladicí kombajn je konstrukčně poplatný době vzniku, o čemž svědčí i to, že špulka byla pro Němce Spule, tak ji značili S.
A vydržela jim asi nejdéle, ostatní součástky jsou vesměs označené evropsky.

Z výkresů nevyčtu, jaký materiál jadýrek jezdících při ladění skrz cívky S5 a S7 vůbec výrobce použil: když nastavíš ukazatel na dolní konec stupnice (tedy 88 MHz), jsou jadýrka uvnitř vinutí, nebo venku?
Pro zvětšení rozsahu za 102 a 108 MHz bys totiž potřeboval zvětšit poměr maximálních a minimálních indukčností cívek
anténní S5 z 1,36 na 1,52
oscilátorové S7 z 1,33 na 1,48 (protože použitý mf kmitočet je tu 6,75 MHz).

Něco musí hýbat tím sloupkem s jadýrky ladicích cívek, možná by se dalo vykoumat, jak ten zdvih prodloužit mechanicky, a třeba by se i nějaký ten MHz navíc získal. Ale jestli je rádio v jinak zachovalém původním stavu, dokonce i stupnice odpovídá, zvážil bych, jestli do toho vůbec sahat.
Nějaké převíjení těch dvou cívek, stlačování závitů na menší mechanickou délku a podobné operace, ne, do toho bych opravdu nešel.
Přílohy
VKV1_detail.png
VKV1_detail.png
salora

#9 Příspěvek od salora »

Jardo máš naprostou pravdu a souhlas v tom že nemá smysl se pouštět do takovéhoto dobrodružství jelikož to radio je skutečně v původním originálním stavu hraje na FM byť pochopitelně skvěle a bylo nejspíš používáno velmi málo.
To by skutečně vyžadovalo značný zásah a hodně práce s kdoví jakým výsledkem nakonec a to si tento jinak krásný nostalgický retro přijímač nezaslouží.
ok1hga

#10 Příspěvek od ok1hga »

Hill píše:jestli je rádio v jinak zachovalém původním stavu, dokonce i stupnice odpovídá, zvážil bych, jestli do toho vůbec sahat.
. . . přesně !
zachovat původní stav a maximálně udělat externí zdroj místo baterií . . .
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“