Využití FVE "do mrtí"

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
p32

#151 Příspěvek od p32 »

samec píše:Vadí solárnym panelom, ak sú bez záťaže?
Ne, nevadí. Vadit to může jen majiteli, když zjistí, že u nich bude potom menší životnost. To ale nikdo neví, protože menší živostnost mohou mít i ty už zapojené a správně. Teď ještě otázku, jak se zjistí (proměří) parametry panelu a v jakém je stavu vůči své životnosti. :lol:
tarantule

#152 Příspěvek od tarantule »

Změřit se dá napětí a proud do zátěže. Ale bude to proměnné v závislosti na osvitu panelu.
Takže ten údaj ve vztahu k životnosti panelu, je jaksi na nic. :|
milosak

#153 Příspěvek od milosak »

TAKJAN píše:To je pěkný, přetoky jsou OK?
Ty cisla by a jednotky by měly souhlasit je to suma za cely leden..
Celeron

#154 Příspěvek od Celeron »

Šéf fy, co mě montovala FVE před 12 lety mě tvrdil, že nezatížený panely kvůli vyššímu napětí maj větší tendenci k vytváření hotspotů. Ty se v počátku dají nalýzt jako teplejší místa infrakamerou. Po delší době už jsou vidět i prostým okem. Před těma 12 lety se do jednoho stringu doporučovalo zapojovat sériově jen maximálně 12 panelů, při větším napětí stringu, (nad 1000V) se ty hotspoty dělaly rychleji. Tenkrát se tomu říkalo "mor solárních panelů". 8-)
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
TAKJAN

#155 Příspěvek od TAKJAN »

Takže pokud je nepoužíváme, šup s nimi do zkratu. :D
Olchor

#156 Příspěvek od Olchor »

@Celeron - moc nechápu, jak by sérové spojení panelů mohlo ovlivnit jejich práci naprázdno
@ tajkan - docela by mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi prací panelů naprázdno a do zkratu. V obou případech se žádná energie neodvádí a panely se tedy ohřívají na vyšší teplotu.
Celeron

#157 Příspěvek od Celeron »

Olchor píše:@Celeron - moc nechápu, jak by sérové spojení panelů mohlo ovlivnit jejich práci naprázdno
Já taky ne. Bylo mě to tvrdíno člověkem elektrotechnikem, co projektuje a montuje FVE od doby, co se začaly FVE před více než 15 lety montovat. A několik deseti a sto kilowattovek i vlastní.
Možná to myslel s nezatíženým střídačem, ale to je taky divný, v tý době byly převážně jen střídače synchronizovaný ze sítě, takže naprázdno taky nemohly jet.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“