fabia 1.4MPi r 2000 oranžová kontrolka se rozsvítila

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
samponek

fabia 1.4MPi r 2000 oranžová kontrolka se rozsvítila

#1 Příspěvek od samponek »

Zkoušel jsem vyhledávání a žádné téma nenalezeno, asi to bude divná věc.
Rozsvítila se mě oranžová kontrolka na palubovce a pořád svítí když jedu je to uvnitř tachometru na levé straně uprostřed, takový ovál a lezou z toho cancoury na každé straně. GPS lokátor jsem dal pryč, tím by to být nemělo.
Co to je ? Auto zatím jezdí, prý je to chyba motoru, takže se rozbil motor ?
Děkuji samponek. :)
Naposledy upravil(a) samponek dne 26 črc 2024, 19:40, celkem upraveno 1 x.
Eleman

#2 Příspěvek od Eleman »

Je to tahle?
Pokud ano, tak připojit diagnostiku a vyčíst registr závad.
Pokud se jedná o sporadickou závadu, asi po 5. nastartování kontrolka zhasne, ale zápis v registru zůstane.
Kontorlka signalizuje závadu v řízení motoru a emisí. Nejčastěji u FAB I: lambda sonda, ale i mnoho dalšího.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
samponek

#3 Příspěvek od samponek »

Ano, je to ono, kontrolka nezhasne, svítí pořád, takže se rozbil motor :(
Děkuji
Eleman

#4 Příspěvek od Eleman »

Samotný motor asi ne, ale něco kolem něho. Diagnostika řekne víc.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Jodr

#5 Příspěvek od Jodr »

Motor ani ne, ale něco se nelíbí řídící jednotce motoru a to může mít spoustu důvodů. V každém případě dignostika většinou napoví, nebo alespoň vymezí okruh závad.
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
petrfilipi

#6 Příspěvek od petrfilipi »

Tak diagnostika ti přesně řekne, proč ta kontrolka svítí. Může to být vstřik, lambda sonda, ...
Když kontrolka svítí, není to až tak zlé a motor jede třeba v nouzovém režimu. Horší by bylo, kdyby kontrolka blikala. Nicméně to řeš ASAP.

PF
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

petrfilipi píše:...
Když kontrolka svítí, není to až tak zlé a motor jede třeba v nouzovém režimu. ...
To je blbost, v nouzáku by s tím nedokázal normálně jezdit, protože by to netáhlo, motor by se nedal vytočit nad 2000 otáček, prostě mělo by to akorát tak sílu vyškrábat se na podval nebo docourat se na jedničku-dvojku pár ulic do servisu. Bohužel jak napsali ti přede mnou, tahle kontrolka ukazuje mnoho možnejch závad, protože je to kontrolka veškerý autodiagnostiky motoru, systému přípravy a řízení bohatosti směsi a systému katalytickýho zneškodňování spalin. Takže se ti rozsvítí vždycky, když máš nějakou závadu na vstřikování, časování rozvodu, zapalování, na lambdě a přilehlým katalyzátoru - může to bejt klidně i díra ve vlnovci nebo vejfuku, kdy rezonančním pulzováním vejfuk přisává okolní vzduch a lamba indikuje přítomnost kyslíku ve vejfukovejch plynech - takže by to jinak znamenalo, že některej válec nepálí. Prostě ne vždycky to je závada vysloveně hrozící okamžitou havárií pohonu, ale vždycky to znamená co nejdřív použít diagnostiku a doslova se tý elektroniky zeptat, co že to zas vyčňuchala a proč "lítá vrtulník" (tý kontrolce se nevím proč říká "vrtulník").
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Jo , nevšímej si toho .
samponek

#9 Příspěvek od samponek »

Časování rozvodu by to mohlo být, protože řetěz klektá, kouknu na diagnostiku a napíšu :)
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Nech babičku žít a nevrtej do věcí , které fungují !! Základní technické pravidlo.
Jak mi nasvětlil můj dvorní mechanik , celoživotně pracující v Kvasinách , vše , co dnes koupíš za ND je horší , než co budeš chtít demontovat . To je možné jen před prodejem .
samponek

#11 Příspěvek od samponek »

Když jedu, sledují mě dronem, nebo za mnou jede modrá fábie, aspoň kouknu na diagnostiku, jestli mě tam zase něco nenasadili, nebylo by to poprvé co lezli do auta a vrtali se v něm.
Naposledy upravil(a) samponek dne 28 črc 2024, 10:13, celkem upraveno 1 x.
Pikofarad

#12 Příspěvek od Pikofarad »

Když přeskočil řetěz o zub,tak může přeskočit i podruhé o víc a pak to bude stát hromadu korunek.Boban radí špatně,vyměnit celou sadu pokud možno okamžitě
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Jestli něco přežilo motory škoda , tak to byly řetězy a nikdy nepřeskočily . Přestože rachtaly .
samponek

#14 Příspěvek od samponek »

Řetěz nepřeskočí, ani když je tak volnej, že drhne o spodek prsa a tady ještě o spodek prsa nedrhne, zatím jenom klektá.
Pikofarad

#15 Příspěvek od Pikofarad »

Jo bobíku,to platilo u Š100-fÁČKO ,kdysi jsem koupil F136,najeto 170tis,tak 50 odtočených , řetěz držel,ovšem rachotil jak řechtačka
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“