Autolednice Mobicool - nefunguje kompresor

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Artaban001

Autolednice Mobicool - nefunguje kompresor

#1 Příspěvek od Artaban001 »

Hezký večer. Dostala se mi do ruk autolednice, kterou již někdo rozebral. Po identifikaci vadného modulu zdroje (černá krabička z modulem spínaného zdroje) jsem lednici připojil na 12V a později na 24V. Na displeji se objevila teplota a za chvíli naskočil ventilátor kondenzátoru.
Mám otázku - do kompresoru vedou z driveru tři fáze - poznal jsem šestici nějakých mosfetů, co tvoří 3F můstek. Kompresor je asynchronní, nebo je to nějaký senzorless BLDC motor z rotujícím magnetem? Šel by budit modelářským driverem?
Nakonec jsem závadu našel. Ač je to divný, je zřejmá na fotce driveru a na fotce kompresoru zhora - všimnite si, že u procesoru co budí driver chybí krystal. Zůstal nalepený na izolační hmotě u kompresoru - když jsem jej nějak "nalepil" za zbytky jeho vývodu a lednici zapojil na napájení, fungovala. Z majitelem jsem se domluvil, že zdroj vyřadíme a budeme to napájet z externího zdroje pro autolednice. Měl jsem takový nápad, že se pady pro SMD 4MHz krystal provrtají a ze zadní strany se zaletuje krystal pro normální montáž (ten nízký). šlo by to?
Přílohy
Driver_B.jpg
Driver_B.jpg
Driver_A.jpg
Driver_A.jpg
Kompresor.jpg
Kompresor.jpg
Mobicool_stitek.jpg
Mobicool_stitek.jpg
Kvicala_r

#2 Příspěvek od Kvicala_r »

Proč bys to vrtal? sehnat SMD krystal je snad jednoduché, nebo i ohnout vývody THT. Je riziko, že to může být třeba 4 vrstvá deska...
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

To mě právě taky napadlo, že to může mít víc vrstev, proto se ptám - jinak jej zapájím klasicky na hulváta, podložím izolačním papírem a zakápnu třeba termolepem. Na pájení SMD předepsaným způsobem nejsem vybaven.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

SMD krystal prispajkujes normalne rucne. Vyvody presahuju puzdro, tak staci na ten koniec dat cin a trochu viac prehriat spajkovackou.
rayx

#5 Příspěvek od rayx »

Asi tak, rnbw to napsal přesně, tohle opravíš normálně hrotem.

Umístění desky nad kompresorem "pěkné", kvalita cínu i pájení tradiční ...

Chvíli jsem hledal, kde ten krystal je :D
Přílohy
kompresor_176.jpg
kompresor_176.jpg
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Tak jsem nic nevrtal. Z obyčejnýho krystalu jsem.udělal něco jako krystal pro SMD montáž a zapájel jsem ho na pady. Lednice funguje. PS: přijde mi, že kompresor má dvě rychlosti. Z počátku má nízký otáčky a o něco později vyšší. kdy se to přepne po zapnutí jsem nezaregistroval.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Tam by mohla byt aj plynula regulacia.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Lukas-Peca »

Ještě bych otočil ten větrák, aby horký vzduch z kondenzátoru šel ven a ne dovnitř na kompresor a elektroniku.
Artaban001

#9 Příspěvek od Artaban001 »

Větrák je podle mě v pohodě. Nejstudenější vzduch projde kondenzátorem a pak ochladí kompresor - nemusí mít co nejnižší teplotu, některý velký kompresory mají dokonce vyhřívanou olejovou vanu topným tělesem. Teď ji testuju na zdroji. Při 24V zobe 1.6A přibližně. Při 12V bere 2.7 A. Zdroj Matrix MPS3005L3, paralelní režim obou zdrojů.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Habesan »

Vyhřívání oleje sloužilo k tomu, aby šlo ten kompresor spustit i v minus 50 stupních Celsia.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“