mini Teslův transformátor 9V

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
samponek

#16 Příspěvek od samponek »

Jako začátek máš dobře zhotovenou sekundární cívku, časem nahradíš samokmitající oscilátor s jedním tranzistorem za oscilátor řízený, třeba s TL494 s modulací audio a výboj bude i hrát. Nahoru dej věnec z husího krku omotaný alobalem :wink:
tesla007

#17 Příspěvek od tesla007 »

Ahoj, tak jsem po dlouhé době koupil nové součástky, pozapojoval to 100% správně - dle schématu. Napojil to na dostatečně silné napájení - 32V/0,6A. A ono to stejně nefungovalo. Už se nevím rady, na sekundární cívce se mi indukovalo 1,5V, po proměření jsem to omylem zkratoval a odpálil tranzistor. Pak tam bylo už 32V.
Artaban001

#18 Příspěvek od Artaban001 »

Jestli Tě to ještě baví:
Proč se honíš za napětím? Ten tranzistor potřebuje hlavně dostatečně tvrdý zdroj, aby do těch pár závitů na primáru mohl dodávat dostatečný výkon. Celý je to jako oscilátor z kladnou proudovou zpětnou vazbou. Na konec sekundáru dej polystyrénový věneček, nebo aspoň žárovku , který omotáš alobalem. Tím zvýšíš kapacitu výstupu proti zemi a máš tak základní zátěž pro nasazení oscilací. Taky ten tranzistor musí vydržet spínat těch několik ampér, co teče kolektorem. A taky: čím víc výstup zatěžuješ, tím větší proud teče bází a tranzistor se víc budí - proud báze se dostane na takovou velikost, kdy začne tranzistor ničit, v krajním případě se tranzistor probije.
Každý fotoblesk v prvních "kompaktech" byl řešený podobně, naládování Ni-Cd akumulátorama byl krok k jejich zkáze - upekl se tranzistor měniče.
Artaban001

#19 Příspěvek od Artaban001 »

Tak jsem to ze srandy zbastlil taky. Použil jsem stavebnici Tesláku se zvukovou modulací. Fungovalo to na první pokus. Primár jsem navinul podle obrázku a za pomocí klasické závitové žárovky jako šablony. Po zapnutí na 17V zdroj a MP3 přehrávač bolo potřeba krátce křísnout šroubovákem o horní konec cívky. Na konci byl pak zřetelný výboj a byl slyšet zvuk skladby ( zvuk jako když hraje samotný výškáč). Byl jen o trochu hlasitější, než ventilace zdroje Matrix, kterým jsem předtím zkoušel autolednici. Musel jsem použít oba zdroje v paralelním chodu, jeden zdroj je zblbnutej VF pulsním odběrem. Odběr cca 0.5A/17V.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“