fabia 1.4MPi r 2000 oranžová kontrolka se rozsvítila
Moderátor: Moderátoři
Ať už to nechá šampon připojit na diagnostiku, nebo tady z toho zase bude mnohostránkové vlákno o všech neduzích Fabie I včetně vystřeleného termostatu, těsnění pod hlavou a vylágrovaných ložiscích předních kol.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Nikdy, opakuju, NIKDY jsem neslyšel o pitomci, kterej by dupal ZÁROVEŇ na plyn a brzdu - maximálně že si tu brzdu s plynem někdo splete, ale brzdy každýho auta musejí bejt tak silný, aby "přetlačily" motor a dokázaly auto zastavit, i když se plyn zasekne. Takže jedinej efekt kterej tohle konstrukční a softwarový opatření přineslo je ten, že bez nakopnutí softu a vyloučení vlivu tohohle spínače z palivový mapy se s těma autama nedá řadit s meziplynem a s levou nohou na brzdě, respektive s meziplynem dávaným pravou patou při špičce pravý nohy na brzdě. Já sám zvyklej na přibržďování levou nohou jsem se musel tuhle fíčuru odnaučit, protože mi jinak při podřazování chcípal motor ...
No a tenhleten spínač když se poondí a má to velice často ve zvyku, protože tam soudruzi nacpali kontakt s neověřenou životností v prostředí dole u pedálu, tak vinou svodů zblbne ŘJ motoru a ta pak padne do nouzáku a "vylítne vrtulník" resp. "letí grilovaný kuře". Dvojková octa už ten spínač má jinak udělanej a všecky ostatní auta po roce 2003-4 taky - funkce vypnutí vstřiků při sebemenším přibrzdění ale u nich je taky ...
A kutilmile - nelituju tě
Když se mi rozsvítila třetí kontrolka (palivo, motor, brzdy) a ještě to pípalo, tak se manželka šprajcla, že se mnou dál nepojede, dokud to nespravím
Protože jsem tomu tehdy moc nerozuměl, tak jsem zajel k pumpě, zjistil, že je tam brzdovky na spodním limitu, koupil jsem brzdovku a palivo a zhaslo jen to hladový oko.
Brzdilo to, motor byl taky ok. (tam mě zlobil vstřik), tak jsem jel dál.
Mělo to 95kkm a destičky byly KO.
Vstřik jsem spravoval tady na bastlírně, 2x to bylo v dílně na diagnostiku, za 10 kkč vyměnili svíčky, kabely, cívky, za 2kkm to tam bylo zase, chtěli mi za 16kkč měnit vstřiky, tak jsem si to našel sám, jeden blbnoucí vstřik, je tam čína za 800Kč a 60kkm najeto bez problémů.
Teď to budu muset po 60kkm trochu oprášit, svíčky, asi novej řemen v rozvodech a pumpu.
Zvláštní je taky odstavec, kde se píše o levé noze na brzdě, pravá noha dává meziplyn a spojku při tom obsluhuje zřejmě třetí noha, taky je dost nereálná představa, jaký tvar by muselo mít chodidlo a noha, aby se dalo špičkou brzdit a patou dávat meziplyn, když u tohoto auta jsou pedály skoro stejně vysoko i stejně daleko od sedadla, kdybych otočil chodidlo doleva, aby byla pata na plynu, tak špička bude daleko vlevo za pedálem spojky. Ale dá se velice pohodlně levou částí chodidla pravé nohy brzdit a pravou částí chodidla dávat meziplyn, tak to dělám a myslím, že jiný způsob by byl hodně krkolomný (kotníkolomný).
P. S. od začátku mám v řídící jednotce motoru software od p. Ing Jansy (mr. Cimbu), takže jestli je ta prodleva a možnost brzdit a dávat při tom meziplyn zásluha mr. Cimbu, tak beru první půlku textu zpět, ale asi to není pravděpodobné, protože ve všech služebních Fabiích i Octávkách, co jsem s nima jezdil, mi při řazení dolů a současném brzdění, meziplyn normálně fungoval.
Zase je dobré vědět, že pan Ekkar má tři nohy a asi by nebylo fajn, dostat od něj nakopáno
Jízda pod plynem s levačkou na brzdě resp. meziplyn patou a brzdění špičkou se bohužel pro tebe nepoužívá na silnici za běžnejch adhezních podmínek - to je určený pro jízdu na povrchu s adhezí horší než špatnou, kde potřebuješ mít kola auta v prokluzu a přesto neztratit kontrolu nad směrem jeho pohybu. Nepotřebuju tak jezdit denně, ale když jsem zkusil v zimě na kluzku zároveň brzdit a podřazovat s meziplynem, motor mi opakovaně chcípal, musel jsem přejít na přerušování brzdění během meziplynu. Až po několika dalších letech jsem se od člověka přímo z Das Schade Werke dověděl, že motory 1,4 16V mají úplně jinej soft, než motory s jednotkama od výrobce Siemens. Podle toho mýho zdroje je to důsledek určitýho období v půlce 90.let, kdy koncern usiloval o rozšíření počtu dodavatelů "bižutérie" kvůli plánovanýmu navyšování výroby, kterýmu Siemens přestával objemově stačit, přičemž právě pro atmosféricky plněnou motorizaci 1,4 byl zvolenej dodavatel z Talošska.