Malinký svěráček

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
lesana87

Malinký svěráček

#1 Příspěvek od lesana87 »

Ahoj lidi. Dostal se ke mně takový malinký svěráček, čelisti má 30 mm široké, je v něm šroub se čtyřhranem a byla k němu trubička se závitem a taktéž čtyřhranem uvnitř. Samotné čelisti jsou jasné, rozevírají se pomocí čtyřhranného klíče, ten nemám, ale není problém si ho vyrobit. Není mi ale jasné, jak se někam upevňoval, zda k tomu sloužila nějak ta trubička nebo mi nějaký díl chybí? Je na něm napsáno jen Made in Czechoslovakia Patent registered. Nepoznává ho někdo? Předem děkuji za případné rady zdejších znalců. :)
Přílohy
sveracek.JPG
sveracek.JPG
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Tipnu si - je to speciální příslušenství k nějaký obráběcí mašině, kde se to vkládalo do už existující díry, kam to bylo zapasovaný a používalo se to třeba jen v momentě justování nástroje nebo k jeho doostřování (ještě v době, než se zažily víceosý CNC automaty s vyhledáváním obrysový linie nástroje pomocí 3D projekce a dotykovýho senzoru).
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jenicek

#3 Příspěvek od jenicek »

Tipuješ blbě :lol:
Tenhle svěráček mám taky, kdysi jsem ho dostal od dědy k narozeninám jako kluk. Je to malej šuplíkovej modelářskej svěráček k připevnění na stůl. Ta tyčka je prodloužení pro zvětšení rozsahu upnutí.
lesana87

#4 Příspěvek od lesana87 »

jenicek píše:Je to malej šuplíkovej modelářskej svěráček k připevnění na stůl. Ta tyčka je prodloužení pro zvětšení rozsahu upnutí.
Jo to se přímo tím vykousnutým pod čelistma montuje na kraj desky stolu? Tak to mě vůbec nenapadlo. :oops: Dík. :)
petrfilipi

#5 Příspěvek od petrfilipi »

Přece není možné to upevnit na stůl přímo - pak nebude možné hýbat (ve větším rozsahu) čelistmi. Upnutí musí být přeci uděláno tak, aby se čelisti mohly hýbat mezi sebou, tzn. aspoň jedna musí být po upnutí volná.

PF
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Ony existujou i svěráky, kde pohyblivá je ta "zadní" čelist, tzn. ta odvrácená od obsluhy. Myslím, že to je případ i tohohle minipidisvěráčku.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
lesana87

#7 Příspěvek od lesana87 »

Teď jsem to zkusila upnout na stůl a fakt to tak jde. A hýbe se ta zadní čelist, na první fotce je to ta horní. Ten čtyřhranný klíč měl nejspíš delší stopku, takže se strkal skrz díru zepředu od obsluhy. Akorát doma mám v pracovně 36 mm desku stolu, tak na tu to neupnu.
Přílohy
sveracek2.JPG
sveracek2.JPG
petrfilipi

#8 Příspěvek od petrfilipi »

Mezi malou (na posledním foto tou zadní) čelistí a stolem je mezera? Pokud ne, tak se nejdříve musí upnout výrobek do čelistí a pak celý komplet ke stolu.
vav

#9 Příspěvek od vav »

celá zostava
Přílohy
P8010757_11zon.jpg
P8010757_11zon.jpg
lesana87

#10 Příspěvek od lesana87 »

petrfilipi píše:Mezi malou (na posledním foto tou zadní) čelistí a stolem je mezera?
Ano, je tam mezírka, malá, ale umožňuje otevřít i upnutý svěráček. A s tím nástavcem na zvětšení upínacího rozsahu funguje deska stolu jako podpěra pro tu malou čelist a brání jejímu natočení.

vav: Super, tak už vím, jak vypadal klíč / klička na utahování těch čtyřhranů, díky. :)
jenicek

#11 Příspěvek od jenicek »

petrfilipi píše:Mezi malou (na posledním foto tou zadní) čelistí a stolem je mezera? Pokud ne, tak se nejdříve musí upnout výrobek do čelistí a pak celý komplet ke stolu.
Myslíš, že konstruktér byl 🤐? :roll:
lesana87

#12 Příspěvek od lesana87 »

Konstruktér byl filuta. :D
Už mám i kličku. Na fotce je svěráček v prodlouženém režimu. A na druhé je všechno pěkně seskládané, jen to zavřít do futrálku. :)
Přílohy
sveracek4.JPG
sveracek4.JPG
sveracek3.JPG
sveracek3.JPG
petrfilipi

#13 Příspěvek od petrfilipi »

Mohl bys, prosím, vyfotit obě celé čelisti z vnitřní strany?

Edit a omluva: Mohla ...
Naposledy upravil(a) petrfilipi dne 09 srp 2024, 08:58, celkem upraveno 1 x.
Cust

#14 Příspěvek od Cust »

Lesana nebude kluk. :-)
petrfilipi

#15 Příspěvek od petrfilipi »

Po dvacetikoruně byly dneska v Holicích dva kousky. Je to krásný výrobek. A už ho fotit nemusíte, už upnutí ke stolu rozumím.

PF
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“