Zahřívání DC/DC měniče TracoPower
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Zahřívání DC/DC měniče TracoPower
potřebuji vyrobit malý převodník 1/18mA (primární strana) na 0/24V (sekundární strana (PLC)). Pro oddělené napájení "primární strany" jsem si vybrat DC/DC převodník TracoPower TMR2-2412WIN a jako oddělovač dat mám klasický PC817. Všechno funguje, jen ten DC/DC převodník dost hřeje - po hodině provozu na něm za 10s nemohu udržet ani prst. Dal bych místo něho klasická stabilizátor 7812 - ale přijdu o galvanické oddělení a to bych moc nechtěl.
Napájení celého převodníku je 24V a odebíraný proud je 43mA. Katalogová max. teplota je 90°C - tak to zatím ještě nemá.
Nemáte s těmito převodníky někdo zkušenosti? Nestojí zrovna málo a tahle vlastnost mě nenechává úplně klidným.
PF
Napadá mě několik možností:
1. Je odebíraný proud opravdu jen 43mA? Nemůže to být víc? Můžeš změřit výstupní proud?
2. Kde jsi jej kupoval - nemůže to být fake?
3. Máš tam dobře ošetřenou filtraci? Nemůže zakmitávat?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
-
petrfilipi
Měniče jsme nakupovali od ECOM a Vienna trading.
Co jsem s tím měl problémy, tak to byl vyloženě vadný kus nebo někdo přidal na vstup tlumivku s příliš velkým DC odporem a měnič neměl dostatečné napětí, aby správně pracoval.
S kapacitou na výstupu to nemá cenu přehánět. Lepší je tam dát více keramických SMD kondenzátorů než tam cpát elektrolity. Vyloženě nevhodné je na výstup dávat tantaly.
Bez ohledu na typ mohu říct jen tolik.Rozhodně tyhle měniče jsou slabé místo a pokud pracují na své hranici možností ,24/7 nebo jsou to padělky je jejich selhání jisté,kord po letech. Selhávaly spolehlivě dřív nebo později všechny pokud běžely leta.
Pak se stávaly různé závady typu,že musel udělat restart desky jen kvůli tomu,že TRACO přestalo kmitat a vyrábět 12V a hned linky 485 byly hluché a zařízení bylo neprovozuschopné. Stávalo se to celkem často a hlavně v pátek odpoledne,nebo třeba najednou měnič přestal vyrávět 12V ,ale dával jen 6V....a další šílenosti ,které jsou zbytečné.
Určitě se vyplatí předimenzovat měnič a zakoupit lepší značku.
-
petrfilipi
Tak jsem vše zadělal do projektové 1DIN krabičky a připojil 2 čidla PT100 s dataloggerem a bez doporučeného C 47u na Uout jsem to zapojil na původní zdroj a nechal běžet pod dohledem dispečinku. Uvidím v pondělí, kam až se teplota dostane. Ono to bude umístěné ve vodárenském objektu, kdy teplota okolí je i v létě dost nízká - nicméně je to pro mě osobně zklamání.
Jo, proud na straně Uin je opravdu cca 43mA při 24 V.
-
petrfilipi
Je vidět, že při malých výstupních proudech je účinnost měniče nižší. Mě se prakticky týkají jen dva provozní stavy (Isec = cca 7 a 13mA), stav s Isec = 55mA je zkrat na čidle - k tomu by mělo docházet maximálně jednou za 10 let. Osa x reprezentuje počet vzorků s periodou 1s.
Budu se muset ještě podívat na vyhlazení primární strany.
PF
V tomto zadání jsem se naprosto ztratil. I když si domyslím, že jsi nechtěl psát mA a V ve jmenovateli a celé ten zápis znamená něco jiného než jsi napsal, tak stejně mě nenapadá smysluplný překlad do češtiny.petrfilipi píše:Potřebuji vyrobit malý převodník 1/18mA (primární strana) na 0/24V (sekundární strana (PLC)). Pro oddělené napájení "primární strany" jsem si vybrat DC/DC převodník TracoPower TMR2-2412WIN a jako oddělovač dat mám klasický PC817.
Nicméně si tipnu, že asi budeš chtít z 24 V vyrábět 12 V galvanicky oddělených. Obdobné obvody (tento konkrétní ne) mi prošlo pod rukama stovky. A to od Traco, Murata, Recom, ... Kromě jednoho Recomu, který napájel izolovaný převodník UART - RS485 od nějaké Atmegy jsem nikdy nezaznamenal problém. A to některé jedou už dost let a bez vypnutí - vypínají se jen pokud selže dodávka od ČEZu.Ten shořený Recom jsem nahradil totožným od Muraty a jede to dál bez jakékoliv úpravy ve schématu.
Pokud by jsi to nahradil 7812, tak teprve postavíš generátor tepla.
Při připojení na laboratorní zdroj to žere násobek proudu uvedeného v datasheetu a výstupní napětí je 24 až 27V místo deklarovaných 15V +-2 procenta. Nepomáha zatížení výstupu ani instalace kondenzátorů na vstup ani výstup.