GDO nekmitá (podľa AR92/5)
Moderátor: Moderátoři
GDO nekmitá (podľa AR92/5)
Snažím sa rozchodiť GDO podľa AR a nie som schopný rozkmitať ten oscilátor. Pracovný bod T1 je v poriadku. Vyskúšal som niekoľko kusov KSY62A, KSY62B (s úpravou prac. bodu), dokonca aj KF173. Bez výsledku. Menil som kapacity, zväčoval som C2, odstránil som C3, ale T1 sa mi nepodarilo rozkmitať.
Zapojené to mám na kontaktovom poli, ale nepredpokladám zlý kontakt. Je tam málo uzlov, prac. bod je nastavený
Má niekro radu, ako tomu oscilátoru pomôcť? Je to základné zapojenie. Prípadne má niekto návod na jednoduché šikovné GDF do 30 MHz?
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Ten odkaz na qsl.net vypadá solídne. Zapojím ho a uvidím, ako udrží amplitúdu. Zatiaľ mi to stači do nejakých 30 MHz.
->ok1hga: na kolektore je asi 6,5 V, na emitore asi 4V. Celkom to sedí s tým, čo je v schéme.
Na zapojovacej doske chýba C3, inak je to v poriadku. Možno by chcelo poskracovať vývody a naletovať to na univerzálku. Ale radšej skúsim iné zapojenia. S týmto som už stratil dosť času bez výsledku.
O příčině vysazení kmitů je v článku AR též zmínka, viz přiložený výtah.
- Přílohy
-
92-05_5_Optimized.pdf- (287.06 KiB) Staženo 156 x
Urobil som modifikáciu - zvýšil som rezonančný odpor v kolektore a tým aj zosilnenie, t.j. amplitúdovú podmieku. Odpor 680R som ponechal iba ako napájací, aby zostal zachovaný kolektorový prúd (strmosť). V podstate som to zapojil tak, ako je to v AR76/8 s.308. Ako záťaž je rezonančný obvod, takže tranzistor má oveľa väčšie zosilnenie.
To chodí. Skúsil som kmitočny medzi 1,5-25 MHz, ale amplidúta dosť padá a priebeh nie je úplne harmonicky čistý. Asi sa treba pohrať s C2/C3.