Knoflíky a hmatníky na muzejní techniku
Moderátor: Moderátoři
- hajeklubos
Jak je vidět, i mezi šoupákem a dírou pro tlačítka je pořád ještě dost místa, zvlášť, když jde o stroje B41 či B42 (včetně přiloženého samo domu vzorku, to je jen, aby tam byly čtyři fotky), které mají tlačítka jen dvě a neúmyslný stisk prostředního nehrozí.
Píšu schválně zdvih, čili rozhup - ten jsem naměřil u 4 strojů vždy celkem 16 mm od zaskočení aretace, ale symetrie středu se až o 1 mm různí. Ale to není důležité.
- hajeklubos
Já se to pokusím spočítat podle zatím dodaných rozměrů. Bude tak kontrola.
Při nejhorším prodloužíme šoupátko a lehce propiluješ kryt. Jaká je rozteč kovových pacek? Momentálně jsou knoflíky na 4.8mm.
Obě plechové vidličky jsou z plechu ≠1 mm a široké 6,1 mm (a dají se roztáhnout, takže zřejmě z výroby už je malinko rozcápli, aby tlačítka držela).
Ta celá mechanika tlačítek a jezdce rychloposuvů je tak ježatá na všechny strany, že se tam při měření není čeho chytit, jako referenčního bodu nebo roviny, proto jsou i díry pro tlačítka o nějakou tu desetinku mm větší, aby se celá jednotka dala na šasi povolit a posunout.[/url]
- hajeklubos
Už jsem výše psal, že okénko by se dalo i o nějaký milimetr délky na obě strany prodloužit.
Nakonec by šlo okénko prodloužit jen na jednu stranu a přihnutím páky mírně vystředit šoupák, aby do krytu dráhy nenarážel.
- hajeklubos
Luboš
- hajeklubos
Luboš
- hajeklubos
- ty planžety pro nasazení jezdce i stoptlačítka mají skutečně 6x1 mm průřez
- výškově končí planžeta stoptlačítka 6,2 mm nad koncem planžety jezdce
- vzájemná vodorovná rozteč obou planžet souhlasí s tím, co už jsem tu psal, nejde to přesněji změřit, než zprůměrovat na 4,5±0,6 mm, to totiž zahrnuje i vzájemnou předozadní vůli obou planžet navzájem.
Podle dílenského výkresu sestavy (bohužel kótovaný jsem nikde nesehnal) jsou skutečně obě planžety pro nasazení jezdce a tlačítka 6 mm šroké a výškově o fous nad 6 mm rozdílné.
Ta nestiskací, tedy namáhaná boční silou, je dole, vyšší je od tlačítka, které se unáší s sebou a slouží jen k odklopení závory všech tlačítek i jezdce, tedy jeho boční namáhání je minimální.
- hajeklubos
Luboš
- hajeklubos
Oba soubory ti posílám na email k dalšímu testování na „drhnutí“.
Dej vědět jestli soubory dorazily.
Luboš
- hajeklubos
Jardo dorazily soubory? Rád bych to dotáhnul do zdárného použitelného konce.
Jestli nedorazily pošli nový email. Pošlu ti také stl knoflíky do původní díry 30x10, tedy bez pilování do krytu. Jsou také s roztečí 4.5mm. Já to vyzkoušet nemohu. B4 nemám. Vyšlo to ale s minimální výztuhou, u paty to má cca 12mm oproti 16mm. Zde bych na PLA nesázel ale třeba ne. Jestli to někdo další chce poslat má to přes 3Mb.
Budu nepravidelně na příjmu.
Luboš
Čekám, s čím přijde, a doufám, že s tím během týdne dorazí.