Už rostou...

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
kokun

#1396 Příspěvek od kokun »

Ahoj Martine.
Vzhledem k tomu, že o "tvých baraňovkách" už nejméně 10 let vím (právě z tohoto vlákna), určitě bych je nepřehlédl. A to navštěvuji několik lokalit, i s dosti rozdílnými biotopy.
Vizuelně nejbližší (k "tvým baraňovkám") co i já nacházím (a i to velmi sporadicky) je Kotrč kadeřavý ("Kučierka veľká"):
Obrázek Obrázek
Choroš oříš - "baraňovka"                                    Kotrč kadeřavý - Kučierka veľká"

Na rozdíl od "tvých baraňoviek", které rostou pod listnáči (duby, buky, habry), rostou "kotrče" výhradně pod borovicemi (vzácně i pod modříny).
Vím o pouhých dvou borovicích (ve dvou-různých lokalitách), kde "kotrč" roste.
U té jedné to mám ověřeno už po několik roků. Bohužel ne pokaždé ale stačí dorůst do patřičně rozumné velikosti. Když nezaschne (při nedostatku vláhy), tak ji někdo utrhne ještě malou (roste "na vidíku"), anebo i pošlape :(
Druhou borovici jsem objevil předloni (v "mé" nejnovější lokalitě - kam jezdím 6 let). Přitom loni jsem na ni ani nenarazil - buďto narostla v jinou dobu, než jsem se tam vypravil já, anebo to místo zná i někdo jiný (nechodím tam sám - min. vím o jednom "domorodci", který je tam "vařený-pečený").
A že je tedy "Kotrč kadeřavý" velmi žádaná delikatesa :roll:
Honza - kokúň

#1397 Příspěvek od ransom »

Pod borovicemi roste jen kotrč kadeřavý. Na jednom místě v Babiččině údolí rostl léta pod obrovskou jedlí kotrč Němcův. A kotrč štěrbákový jsem nacházel v lese (spíš lesíku) Mnichovci u Provodova-Šonova pod duby. Ty duby tam byly docela univerzální. U paty kotrč, na kmeni pstřeň a okolo hřiby dubové (a mraky holubinek, na podzim pak čirůvek fialových, mlženek, strmělek velkých...).
Choroš oříš rostl na pár místech v Pekelském údolí. Vždycky jsem ho našel už přerostlý a starý, takže jsem ho nikdy neochutnal. Ono ale nebylo moc o co stát. Je to místní korzo a chcali tam psi.
Z mykologických (nejedlých) specialit tam ještě rostly spousty šiškovců černých, velkých jak štokrlata. A na jednom shnilém kmeni několik let po sobě kukmáky bělovlnné.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#1398 Příspěvek od Hubert_79 »

Kdyby někoho zajímalo, zda v oblasti České Sibiře rostou houby, tak vězte, že nerostou :lol:
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
ransom

#1399 Příspěvek od ransom »

Tak se musím taky pochlubit.
V krpálu nad chatičkou porostlém mateřídouškou, hvozdíky a podobnou suchomilnou flórou nám nekolik let rostly hřiby žlutomasé (babky) a pestřce. Vloni na podzim a letos na jaře jsem to celé překopal (plácek cca 3x6m) a zbudoval terásky. Zemí jsem mimo jiné naplnil svahovky. A hele:

https://photos.app.goo.gl/PrVHaqcnCKW7sJBo8
kokun

#1400 Příspěvek od kokun »

Kde jste všichni houbaři?
U moře, u moóóře - s nožkami nahoře, na hoóóře? :o :)

Před cca 10-ti dny u nás trochu sprchlo (cca 20mm), tak jsem se včera vydal na obhlídku. Do mé "bývalky (vytěžené) lokality č.1" - převážně jehličnany. Kolik toho ale napršelo tady (cca 4km od nás) nwm? Asi moc ne.
Hned v "mé houštině" jsem našel toho překrásného "kozáka (topolového)". Nacházím je velmi sporadicky (na rozdíl od Martina - ten jich mívá často v košíku hafo!) - právě jen v těchto místech. V minulosti jsem je ještě někdy (málo!) nacházíval na jednom místě v "březinách" (dnes už taky vytěžených :( ).
Byl to nadlouho jediný hříbek, kterého jsem našel - proto mi lítal v košíku jak "cigán v hospodě" :lol:
Protože jsem ale vyjel brzy ráno, tak bylo v lese příjemně, až přijatelně. Přestože tam (téměř) nic nerostlo, i tak jsem si obešel velkou část rajonu (aspoň jsem zjistil, co a kde zase "lehlo" k zemi).
Třeba takový malý "masáček" neměl snad šanci ani vyrůst - kromě toho, že vyrůstal téměř v koleji (těsně vedle ní) lesní cesty (tedy "v betonu"), tak při té "sahaře", která v tom lese panovala, určitě zaschne vestoje. A po "kotrči" (pod "mou" borovicí) ani dechu - ani slechu. :o :(
Došel jsem téměř nahoru (kam běžně chodívám - je to tak cca 1km lesem) - až když už jsem se otočil směrem dolů, tak jsem "natrefil" na toho malého "hříbečka (smrkového)". No - musel jsem ho sebrat, aby mi věřili, že jsem vůbec byl na hřiby :o :) :lol:
Byla by to dobrá předzvěst začátku "nové vlny", jenže to by muselo nejprve pořádně zapršet. I když předpověď na dnešek něco slibovala, tak ráno to byly pouhé 2mm a cca za hodinu by mělo (dle "ventusek") přijít něco zase. Pokud to ale budou zase pouhé "mm", tak potom co "o" (a hlavně "po") víkendu má k nám přijít (tedy teploty: 33÷38°C), tak žádná "nová vlna" asi nebude :(
Asi budeme muset zase čekat na to, až co nám "přinese" měsíc září :roll:
Přílohy
7.8.2024.jpg
Včerejší "úroda":
<br />- 1 &quot;kozák topolový&quot; a 1 &quot;hříbeček smrkový&quot; - aspoň že oba byly naprosto zdravoučké :-)
Včerejší "úroda":
- 1 "kozák topolový" a 1 "hříbeček smrkový" - aspoň že oba byly naprosto zdravoučké :-)
Honza - kokúň

#1401 Příspěvek od Celeron »

No vidíš, u nás už skoro tejden den co den prší a někdy i dost vydatně. Ale do lesa nepudu, soused 73 naproti řešil klíšťovku před třema tejdnama v souběhu s covidem. Nic moc, čtyřicítky, Paxlovid mu naštěstí zabral, už je dobrej.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
kokun

#1402 Příspěvek od kokun »

Tak mě naštěstí včera žrali zase jen komáři (i přes repelent) - za toho sucha asi klíšťáci "chrápali" - a to jsem se "brodil" v hustých náletových smrčcích až po pás :roll:

EDIT:
Tak "ventusky" nelhaly - před 10-ti min. se setmělo a před 5-ti se spustil slejvák :wink:
Honza - kokúň

#1403 Příspěvek od kokun »

Říká se: "Co Čech - to houbař". Tak - kde jste vy všichni "Češi"? :o :lol:

Už 2 týdny tu trpíme na tropy - denně (téměř?) tu máme v maximu přes 30°C (většinou až 32, či 33) :(
Před dvěma týdny se tu prohnala 2x kratší bouřka - v PA večer a poté v NE v podvečer.
Už po té první jsem jel v SO ráno na barák (co má manželka po rodičích). Při přejezdu lávky na cyklostezce jsem zaznamenal dost velkou (a kalnou) vodu z údolí, kde jsou "březiny". (Na protějším svahu je zase kus lesa bukového a ještě i část smrkového.) No a v NE zapršelo znovu. Už tehdy jsem si říkal, že za 2 týdny to bude stát za pokus. A když mě v tom před týdnem navíc "utvrdil" ještě můj známý - má obytnou chatu právě pod těmi "březinami" (přijel za mnou ohledně TV) - a říkal že tehdy tam zapršelo hodně, tak jsem to na tento týden už plánoval. A to i přesto, že po celé tyto 2 týdny pak už ani kapka a pořád jen ty tropy. :-(
Taxem ráno vyjel - do lesa (bukoviny) jsem vcházel v 6:40. Mé tušení nezklamalo - i když jsem nebyl až tak úspěšný jako před rokem (to jsem tam byl ještě o 2 týdny dříve - tehdy zapršelo už na začátku srpna), tak s prázdnou jsem nepřijel. V 8hod. jsem měl už téměř plný košík; pak jsem už sbíral do tašky. Ale v 9 jsem už dral z lesa - zase začínalo "topit" (o protivných komárech nemluvě). :)
A to - když jsem ráno (ještě za šera) vstával, tak si manželka ťukala na čelo: "Kde lezeš, vždyť je tam pořád sahara". :o :evil:
Se saharou sice pravdu měla, s "mým odhadem" ani zdaleka ne. Když jsem přijel, "tak jí spadla brada". :roll:
Přílohy
30.8.2024a.jpg
Vyloženo na stůl.
<br />Taky to mělo i výhodu - tím že byly větší (a ohryzané), tak &quot;svítily&quot; (v bukovém listí) jak &quot;kandelábr&quot; :-)
Vyloženo na stůl.
Taky to mělo i výhodu - tím že byly větší (a ohryzané), tak "svítily" (v bukovém listí) jak "kandelábr" :-)
30.8.2024.jpg
Dnes v bukovině  - košík a ještě 1/2 tašky.
<br />Chtělo to tam být tak o 2 dny dříve - byly by menší a taky míň ohryzané od slimáků :-(
<br />Jenže &quot;nejsou lidi&quot; - mám taky 2 zahrádky; zahradu na chalupě (trnky do bečky; jabka do výkupu; ...)
Dnes v bukovině - košík a ještě 1/2 tašky.
Chtělo to tam být tak o 2 dny dříve - byly by menší a taky míň ohryzané od slimáků :-(
Jenže "nejsou lidi" - mám taky 2 zahrádky; zahradu na chalupě (trnky do bečky; jabka do výkupu; ...)
Honza - kokúň

#1404 Příspěvek od ondraN »

Nevíte někdo, jestli už nerostou houby v Kruškách, okolí Jáchymova, Nejdku?
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#1405 Příspěvek od Hubert_79 »

Pokud by někoho z vás zajímalo, zda rostou houby na středních Brdech (bývalý vojenský újezd), tak vězte, že nerostou.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
hafca

#1406 Příspěvek od hafca »

Co kde roste se dá najít třeba tady https://www.nahouby.cz/
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
kokun

#1407 Příspěvek od kokun »

Tak po "povodňových" deštích (snad) porostou - ale to bude nejspíše až příští týden. A už dnes máme "vysoké datum" - pokud porostou, bude letošní houb. sezóna příliš krátká, protože už teď jsou 3 týdny září v kopru. Když nepočítám ten "záchvěv" začátku h. sezóny v druhé půli června a začátkem červce, tak teď už taky zbývá málo času. Snad tedy nepřijdou brzy noční mrazíky (v říjnu většinou nic neobvyklého), aby tu sezónu (která vlastně ještě ani nezačala) zase brzy neukončily .
Když vezmu konkrétní situaci u nás - v horkém srpnu prakticky jen 2 bouřky (17. a 18.8.) s uhrnem srážek cca 50mm (viz graf třeba tady), jinak jen hice a tropy. V jejich důsledku jsem pak 30.8. něco málo přinesl (viz příspěvek a foto výše). Ale jejich kvalita odpovídala danému počasí - buďto skončily na pánvicích (smažené řízky), anebo skončí v mlýnku na h. prášek. A taky to byly jen samé "dubáky" - jako na úplném začátku sezóny :(
Srážky za září (viz odkaz) - první déšť: 9.9. (23mm) a pak "povodňové" deště: 12.÷16.9. (něco málo přes 100mm). Září úhrnem: cca 125mm srážek a až do 8.9. stále jen hice.
Jeden můj známý (taky houbař) tvrdí, že vrchol podzimní sezóny bývá na Marii (12.8.) - což bylo tedy už před týdnem - a sezóna ještě nazačala :(
A až (snad) příští týden začne, tak si tu "invazi" (především Slováků) ani nedovedu představit :roll:
Honza - kokúň

#1408 Příspěvek od ransom »

Musíte stavět protislovákové zábrany. Mají snad svoje samostatné a nezávislé lesy, ne?
(U nás zase podnikají nájezdy Poláci.)
kokun

#1409 Příspěvek od kokun »

Ahoj Tome.
Už jsem tu párkrát psal - naposledy třeba v mém vlákně:
kokun[size=75] tam[/size] píše:...
Taky jsem už nejednou psal, že pokud se rozkřikne že rostou, tak nastane invaze. Ty místní houbaře beru, ale jezdí sem čím dál více Slováků (jsme hraniční město - městská část Sidonie a Vl. průsmyk-hranice leží jen 8km od nás). Když přijedu k lesu, tak tam (v sezónu) stojí třeba 14 aut: 11 SK-spz (TN, IL, PU, PD, ... taky třeba NR 8O) a 3 naše (ZL, ...). Vloni mi jeden (Dubničan) praví: "Chodím tu už 2. rok - poradil mi to kamarát"! Jemu "kamarát", ... on dalším dvěma "kamarátom", . . . - nebylo nad Covid - to nesměli přes hranici.
Běžně tu jezdí od TN (40km); Nového mesta n.V. (60km); ... - to je pak v lese "jak po kobylkách" (a toho řevu po lese; bordelu co po nich zůstane; . . . :evil: ).
Předloni - už po největší "invazi"; někdy v říjnu - NE. Přijel jsem tehdy pozdě - až před 9.hod. Než vejdu do lesa, oproti mě z něj právě vyšel ml. chlap (s igelitkou v ruce). Říkám mu: "To už ani nemusím chodit, že." On něco odpověděl slušnou slovenčinou, ale poznal jsem, že je cizinec.
Vylezlo z něj, že je rovněž UA, a že už několik let dělá v Trnavě (cca 100km). Hřiby měl naházené v té igelitce "jak seno" - neočištěné, tak jak je "urval", tak je naházel do igelitky 8O :( A největší gól měl teprve přijít. Praví: "Spěchám do Trnavy na 10hod. na fotbal (SK-ligu)" :lol:
Taky jsem tu už psal:
Cca v 10hod. už slézám z lesa a kousek nad lesní cestou chodí 2 ml. děvčata. Volám na ně: "Děvčata - to musíte nahoru, na cestě nerostou!" Když mi jedna něco odpověděla slovensky, tak jsem opáčil: "A odkiaľ ste?" A ta druhá pak: "Od Trenčína". A já zase: "A to sa vám oplatí chodit tak ďaleko?" A znovu ta první: "Ale veď je to bližšie ako do Tatier".   No, veru že je 8O :D :lol:
A když mi ten Dubničan tehdy praví: "Ale veď hora je pre všetkých". Nato jsem mu odvyprávěl příběh s těmi dvěma děvčaty - a pak já mu na to pravím: "Áno - moravské hory sú pre všetkých-Slovákov a my Moraváci možme chodit do tých vašich Tatier" :o :(
ransom píše:Mají snad svoje samostatné a nezávislé lesy, ne?
Na tohle téma mi kdysi jeden z těch Slováků řekl: "Že u nich je valná většina lesů v osobním vlastnictví, a že bez povolení vlastníka dostávají velké pokuty." - tak nwm, kolik je na tom pravdy (anebo jaký mají důvod jezdit k nám?) :roll:
Naposledy upravil(a) kokun dne 19 zář 2024, 13:17, celkem upraveno 1 x.
Honza - kokúň

#1410 Příspěvek od Celeron »

A u nás snad nemaj lesy majitele? Jen tak namátkou, obec, státní, fyzická nebo právnická osoba ( sro, diecéze, různá šlechta a další).
A zákaz vstupu platí jen po nějaký katastrofě, v době honů a nějakejch ekologickejch požadavků. Musí to schválit obec s rozšířenou pravomocí a musí to být nějakým způsobem oznámeno veřejnosti.
Jiný je to s vjezdem do lesa, tam je zákaz vjezdu všude kromě jízdního kola a vyjímek jako vlastník, nájemce a IZS. A flastry za vjezd jsou docela velký, mohou ho dát i když je auto zaparkovaný na cestě za hranicí lesa.
Info od kámoše co dělá na lesní správě.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zamčeno

Zpět na „Nezařaditelné“