Lojza1: Já si návrh bez počítače nedokážu představit kvůli efektivitě a rychlosti práce hlavně. Před sebou mám velký 43" monitor + 2 menší "visí" po stranách nahoře kde mívám třeba datasheety, různé online informace, schémata při programování, puštěnou televizi

apod. Na hlavním to na čem pracuju, třeba desku při routování, mikroskop při pájení... Monitor na stole nijak nepřekáží, to spíš klávesnice. Ono u větších projektů ti to na papír stejně nevleze, představ si, že tam máš těch obvodů třeba dvojnásobek, děláš neustále nějaké změny a opravy apod. Papír na stole mi překáží víc než monitor na zdi. Při vývoji si prostě nakreslím obrovské schéma a jedním kliknutím a zvýrazněním spoje okamžitě vidím co kam vede. Samozřejmě tam kde to má smysl používám taky funkční bloky, například drivery k pohonům kde je hromada obvodů, ale mají jen pár vstupů a výstupů a dají se bez problémů odladit a otestovat zvlášt nakreslím jen jako obdélník a zapojení a desku mám ve zvláštním schématu, ale ne vždy to je výhodné takto kreslit. Samozřejmě výrobní dokumentace takto vypadat nemůže, ale při vývoji je to výhodnější z hlediska rychlosti orientace v zapojení.
Desky si nechávám dělat v PRC, 10x10cm vyjde na kilo i s poštovným. Můj čas je mnohem cennější. Ale ani tak se drátování u prototypů nikdy nevyhnu. Představivost mám taky dobrou, ale je ti prd platná když přehlídnež že 5ks termočlánkových MAX31855 na desce jede na 3,3V a zbytek desky na 5V jako se mi stalo minulý týden

. To pak proškrabáváš a drátkuješ.
Někdy to ale opravdu s hotovou deskou nejde. Například navrhuji stroj a netuším jak dobře a jestli vůbec bude chodit mechanika, zjistíš že tady musíš přidat motor, támhle snímač, klávesnice potřebuje víc tlačítek apod, takže se to drátuje postupně. Udělá se základ na který se postupně nabaluje zbytek a tak bych musel na hotové desce všechno pájet znovu. Něco jako například že jsi u tvé konstrukce zjistil že vrtačka je kvůli problémům s vypínáním nepoužitelná a tak bys tam dal palcové přepínače na nastavení počtu závitů, čítač a oscilátor s rampami na rozběh a doběh a cívku bys dal na krokový motor. Prostě větší zásah do hw. Takže univerzální deska, samopájitelný drát a jedu. Při troše cviku nejsou větší problém ani QFN, TQFP pouzdra apod, viz např tady.