zemnění hromosvodu
Moderátor: Moderátoři
Od jakýho výrobce to bereš ty, nevím, V4A se hojně vyskytuje v katalogu Propster. V4A je nerez s extrémní odolností do chemickýho průmyslu, do silně kyselého nebo zásaditého prostředí. Nikde jsem ani nepsal, že dělám zrovna s V4A. Psal jsem prostě nerez. Jestli byl od Tremisu nebo odkud, mě nezajímalo.
Nerez pásku tam padnul jen jeden štůček. Asi nějakej rozmar projektanta, pod autobusovou zastávkou. Když to tam chtěl, tak jsme mu ho tam dali. Materiál to byl ale taky stejnej.
Můžu se ti zeptat na původ toho našeho. Kdyby ti to mělo udělat radost. Třeba někde najdu i odstřižek a nechám ti ho ohmatat, jak by se ti líbil. Co?
Předem píši, že se ptám orientačně a naprosto chápu, že mi nikdo nemůže odpovědět od stolu naprosto jednoznačně, ale spíš orientačně mě to zajímá.
Kolik zemnících tyčí o jaké délce je přibližně třeba, abych dosáhl hodnoty zemního odporu výsledného zemniče pod 10ohm?
Půda je jílovitá. Rezistivitu půdy bohužel neznám ani ji nemám čím změřit.
Ale každý revizní technik i hromosvodář je vybavený na změření jak měrného odporu půdy, tak samotného zemniče. A musí to umět. Nehledě k tomu, že už o zemních odporech v okolí nejspíš bude vědět tolik, aby to pro začátek stačilo na kvalifikovaný odhad. Jenže měření je měření.
Čili: zkus jednu tyč 150 cm, zaraz ji po svorku a nech ji změřit. A dej si pak od toho revizáka poradit, kam vrazit tyč další, jestli se na požadovaný odpor zemniče napoprvé nedostaneš.
Do rýhy se palicí zatlučou tyče. Pak se do ní rozkulí kulatina a napojí na svorky. Kdyby konce se svorkami byly mělko, ještě se do toho praští aby zalezly pod povrch. Pak se to změří, jestli uzemnění stačí. Pokud tam hrozí zvýšená koroze třeba od hnojení, může se spoj důkladně zablejt třeba bitumenovým nástřikem na spodky aut. A nakonec zahrabat/zaklopit drn.
Palice většinou stačí pětikilovka na metrovým topůrku. A bacha co je pod zemí. Třeba kanalizace je docela pikantní.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!