Jak rozchodit trackball ve Win 3.1?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Crifodo

Jak rozchodit trackball ve Win 3.1?

#1 Příspěvek od Crifodo »

Koupil jsem za pár korun historický laptop Olivetti s polohovací kuličkou, v DOSu to chodí. Driver pro myš (soubor mmouse.com) má pro ten případ místo lomítka /1 pro COM1 hodnotu /P pro pointing device jako PS/2.
Bohužel ve windows to nefunguje, ty si najdou jen externí myš v seriovém portu. Ví někdo jak tu kouličku zprovoznit pro windows?
Standa99

#2 Příspěvek od Standa99 »

A tim, ze to nahodis v DOSu, tak to ve Windows nepojede?
Vim, ze byvala nejaka 32-bitova nadstavba, ale zaklad Windows 3.1 je 16-bitovy a to by melo z DOSu fachcit. Ja co pamatuju, tak i zvukovku SB AWE32 jsem nahazoval z DOSu, akorat pro grafiku (nejaky Diamond) uz byly ovladace do Win 3.1, aby bylo mozne nahodit vyssi rozliseni.
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

Nastavení v DOSu si windows nevšímají. Můžu posunovat kurzorem v M602 trackballem a ve Windows myší na COM1, nebo myší v DOSu i ve Win, ale Windovs si prostě trackballu nevšímají. Ještě je tam PS/2 společný konektor pro klávesnici i pro myš, ale po zasunutí externí myši píská systémové repro a chaoticky se otvírají okna, z čehož usuzuju že to cpe data z myši do klávesnicového bufferu a ten se přeplňuje. Potřebuju nějak přesvědčit win aby si braly data z PS/2 vstupu od interního polohovacího hardwaru a ne z COM1, a ty W 3.1 už nějak neovládám :(
masar

#4 Příspěvek od masar »

Ve "Správce souborů" vyber okno "Hlavní skupina" a vněm klikni (pardon - otevři) na ikonu "Instalace Windows" akce Volitelné - Změna systémových nastavení - a tam vyber "myš Microsoft nebo IBM PS/2".
Taky je možné, že ten trackball je mechanicky nefunkční(od nečistot) - doporučuju rozebrat a zkontrolovat, popř. jen funkci obou tlačítek. :wink:

Pardon - nevšiml jsem si že v DOSu to chodí. :wink:
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

jo!! to je ono, s nastavením "Myš Microsoft PS/2" to chodí na trackball, předtím tam byla nastavena seriová myš nebo busy myš nebo co. Volba original ukazovací zařízení Olivetti nemůžu použít protože tam asi nebude už driver. Teď ještě kdyby existovala možnost, aby fungovala vnější myš v PS/2 konektoru i ten trackball zároveň?
masar

#6 Příspěvek od masar »

Myslím, že by měly fungovat obě myši zároveň, ale ověřit to nemůžu. :wink:
Cust

#7 Příspěvek od Cust »

nechceš to apgrejdovat na w95? tam by ty drajvry měli být
Crifodo

#8 Příspěvek od Crifodo »

nechci, Win 3.1 se vejdou do pár MB a tady je disk 100MB, to by tam krom systému už moc nezbylo :wink:
Cust

#9 Příspěvek od Cust »

velikost těchto malých disku se dala nějakou utilitkou zvětšit (skoro dvojnásobně) při neznatelné zpomalením disku... (v dřívějších dobách jsem to využíval právě na w95) navíc w95 se dali ořezat při instalaci o hafo zbytečných utilt a docílit tím instalaci na několik mál o desítek MB (od dob W NT už w95 nepoužívám, takže ani si přesně nepamatuju čísla)
Crifodo

#10 Příspěvek od Crifodo »

já celkem nemám problémy s použitím W3.1, ten stroj byl míněn když už k něčemu, tak pro testování bastlů s krokovým motorem, ovládání a tak, na to mi stačí Qbasic a DOS, ta grafika a RAM stejně nic moc víc než 3.1 neumožňuje..
teď bych ještě rád nějak vyřešil napájení, není k tomu aku, resp. byl by asi za cenu 20x převyšující pořizovací cenu tohohle veterána. Je tam 9pinový konektor pro baterii, nemám tušení které piny sloužily pro napájení a které pro kontrolu, za provozu na zdroj jen na některých napětí 2-7 V. Výsledné napětí 12V které měl mít aku se tam nevyskytuje.
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Jirka »

Cust píše:velikost těchto malých disku se dala nějakou utilitkou zvětšit (skoro dvojnásobně) při neznatelné zpomalením disku...

Jmenovala se DoubleSpace, komprese disku. Míval jsem 120MB rozděleno na půl, půlka s DOSem, a druhá půlka s DoubleSpace pro Win 3.1
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“