Elektrikář díky velkému vstupnímu odporu 10Mohm multimetr nepoužívá.EKKAR píše:Profík ho klidně použije i na 230V - ale nečeká od něj zázraky, nějakou extra přesnost a podobný vlastnosti - prostě je to pro něj lacinej indikátor do terénu, kam se nevyplatí betálnej měřák za vícero než desetinásobnou cenu nosit.
Další variace na DT-830
Moderátor: Moderátoři
(Dobrej profi multimetr samozřejmě umí navolit i menší vstupní odpor.)
Nachystali to pěkně, ale když přišel den D (jako stěhování), tak jsem zjistil, že od odsávací jednoty trčí jen kabely na ovládačku, spustit to nešlo.
Po několika urgencích se u mě v kancldílně objevil mladý kluk, který se ohlásil, že jako jde zapojit tuhle ovládačku.
Větší chvilku si s tím hrál, pak mě oznámil, že jeden schodišťák, který tam namontoval, je vadný (původní požadavek byl, aby šlo odsávání spustit ze dvou místností).
Tak jsem začal být zvědavý a zeptal jsem se, jak na to přišel (přeci jen ty ABB Klasik věci nebývají až tak nespolehlivé).
No a on mi oznámil, že na ten vadný přepínač přišel tak, že na něm naměřil 190 V. To už mne zaujalo natolik, že jsem mu začal čumět přes rameno. A ptám se ho, jak takový divný výsledek naměřil - on vytáhl óbr velký klešťák, a že měřil s ním. Tak mu říkám - to by chtělo Vadasku. A on na to - co to je? Tak jsem to trochu vzdal a na papír jsem mu nakreslil zapojení dvou šestek, jen místo žárovky jsem mu tam dal kružnici s eMkem, jako motor. A on na to, že neví jak. Tož jsem mu to ještě slovně popsal.
Šel to teda zkusit, ale za chvilku došel s tím, že tam zase nemůže naměřit ani Volta.
No a co myslíte? Měřil proti odpojenému drátu...
Ukázal jsem mu teda, jak si pomoct bez Vadasky, rozvody byly v 5x1,5mm², tak jsem mu vysvětlil, jak si nachystat pomocný N pro měření a co očekávat.
Už se tvářil, že chápe, tak jsme si šel po svých.Za půl hodiny došel, že to "zapojil podle mě", ale jde to zapnout jen z jedné místnosti. Tak jsem zase vše zahodil a šel zkoumat.
No co vám mám říkat, na jedné šestce měl oba koresponďáky pod jedním šroubkem
Mám trochu obavy, kam to spěje...
P.S.: měření v domovní instalaci s multimetrem je prostě úplná blbost...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
A kutilmile - nelituju tě
S mladými elektrikáři jsem si užil taky dost. Jeden odpojil dvě světla a dva schodišťáky a neuměl to zapojit zpátky, tak si zavolal dalšího na pomoc. Dopadlo to tak, že jedním vypínačem šlo zapnout jedno světlo a tím druhým to druhé světlo a tvrdili, že to jinak zapojit nejde. Musel jsem tam přijít a proměřit všechny dráty a přepojit to, jinak bych musel chodit po schodech do skladu po tmě.
Vzpomínám si ještě na dva mladý, jak chodili s vadaskou připojenou modrým drátem do rozvaděče a hledali v závodní kuchyni v rozvodných krabičkách fázi a nemohli ji najít. Když jsem tam přišel, tak jsem zjistil, že ten modrý drát a vadasku mají pod napětím a v jedné krabici měli odpojený nulák.
Měli jsme ve firmě dva experty, jeden udělal víc škody než užitku a ten druhý toho namluvil víc než udělal a navíc když mu někdo řekl co má udělat, tak asi moc neposlouchal. Když jsme mu řekli, že má stáhnout staré hliníkové kabely, tak chvilku před obědem pákovými nůžkami přestřihl kabel AYKY 4x35 pod napětím, asi 3m nad zemí. Zablesklo se pěkně, naštěstí nespadl ze štaflí.
Nakonec na to svý opačnictví dojel, po pecce, kterou koupil se probral až v nemocnici a srdeční aritmie se do konce života nezbavil a ani budík, co mu namontovali mu nepomohl.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- RX-20
- Doporučuje se dohled moderátorů
To mu rána rozhodila synchronizaci mozku a srdce. Budík v tom případě nepomůže. Jediná možná náprava je další rána, která rozhozenou synchronizaci zase srovná...Celeron píše:Nakonec na to svý opačnictví dojel, po pecce, kterou koupil se probral až v nemocnici a srdeční aritmie se do konce života nezbavil a ani budík, co mu namontovali mu nepomohl.
Co jsem viděl pár vnitřků tak plosnak byl navržen jak pro klasický 7106 nebo jeho flusanec zalitý černou hmotou.RX-20 píše:DT-830 mám ve žlutým provedení. Koupil jsem ho dávno před spoustou let za 9.90 euro v supermarkertu. Měli ho v koši u pokladny vedle žvejkaček a jiných blbostí. Nepoužívám to, protože to sotva drží pohromadě. Nikdy mne ale nenapadlo podívat se dovnitř, co tam je za obvod a jak to je udělaný.