Tesla Rožnov - přeživší
Moderátor: Moderátoři
Tesla Rožnov - přeživší
Před nedávnem se americká firma Onsemi dohodla s českou vládou na investici dvě miliardy dolarů do rozšíření výroby čipů v Rožnově pod Radhoštěm. Ale čipy se na Valašsku vyrábějí již od roku 1968. Díky nadšení místních expertů se jim podařilo přežít komunistickým státem řízenou ekonomiku i pád na dno v době privatizace v 90. letech minulého století.
Celý článek:
https://www.novinky.cz/clanek/historie- ... .nexttoart
A kutilmile - nelituju tě
. . . ve Žiaru nad Hronom se vařila povidla ??EKKAR píše:hnilíkem ne, ten jsme si v rámci RVHP museli kupovat od Uhrů...
ono se to né vždy povedlo i prcákům(viz mnoho vláken tady na bastlírně o kvalitě PRC produkce),EKKAR píše:ve světě se ví, že u nás se polovodiče dělat uměly, i když ne vždycky se to pajcování plně povedlo ...
akorát to měli levnější . . .
protože pracovníkům nemuseli platit v dolarech, ale stačila jim na to miska rýže . . .
Jaxi taxi Vláďo zapomínáš na jednu dosti podstatnou věc - že ten hnilík v tom Žiaru nekuchtili ze švestek ani ze sběrovýho papíru, ale z bauxitu - kterejžto se do Žiaru musel dovážet odkud? Správně, z Uherský Panonie ...ok1hga píše:. . . ve Žiaru nad Hronom se vařila povidla ??EKKAR píše:hnilíkem ne, ten jsme si v rámci RVHP museli kupovat od Uhrů...
. . .
sám sis odpověděl, že jsme nekupovali "hliník", ale bauxit (hlínu) !EKKAR píše:Jaxi taxi Vláďo zapomínáš na jednu dosti podstatnou věc - že ten hnilík v tom Žiaru nekuchtili ze švestek ani ze sběrovýho papíru, ale z bauxitu - kterejžto se do Žiaru musel dovážet odkud? Správně, z Uherský Panonie ...
Já ti nevím, Karle, v Diamantu i v Safíru, natož v Condoru, co tam člověk našel?ZVUK2000 píše: MBA810 raději Tesla ve spotřební elektronice nahrazovala klony z NDR TDA2030 nebo TDA2005.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zlom jsem viděl po roce 1968. Snad nebude pro nikoho překvapení:
https://www.oldradio.cz/ts4151.htm
nebo https://www.oldradio.cz/ts2800.htm
Nejde o to, že jsme nebyli první, ale kolik států bylo schopno tehdy zrealizovat první tranzistorové rádio a televizi z domácích produktů?
A jak jsem zmiňoval výše, UCY 74123/74121 jsem nahrazoval tyristory, jaxi kvůli spolehlivosti.
Hloupej dotaz: A jak jsme na tom dnes? Frčí mobily. Už nějaký mobil vyrábíme?
Buď to mělo diskrétní konec, nebo tam bylo MBA810..., pak přišel ležatý MDA2010 či MDA2020 (ten byl tuším v B115 a odvozených) a v nějakém autorádiu z posledních osmdesátých jsem viděl můstky s TDA1510 nebo tak něco.Michal22 píše:Já ti nevím, Karle, v Diamantu i v Safíru, natož v Condoru, co tam člověk našel?ZVUK2000 píše: MBA810 raději Tesla ve spotřební elektronice nahrazovala klony z NDR TDA2030 nebo TDA2005.
Na koncáky z NDR osazované v produkci Tesly si nějak nevzpomínám, na A281D či A244D v přijímači, případně A290D ve stereodekodéru, to už ano.
A2030 byl v Dominantech, v 638A SOLO a v kompaktních věžích SM580 a podobných.
Vlastně skoro ve všem, co šlo do prodeje cca po roce 85. Akorát CM130, ten měl komplet elektroniku z B115 (až na LEDkový indikátory s A277).