Zvuková obrázková kniha pro malé děti.
Moderátor: Moderátoři
Zvuková obrázková kniha pro malé děti.
Po relativně násilném otevření zadní, asi 1/2 cm silné, elektronické části knihy byla příčina jasná. K senzorům vedla folie s napařenými spoji v provedení "nejlevnějších klávesnic".
Napařené spoje byly někde popraskané. Pro malé děti je toto provedení naprosto nevhodné, protože folie se ohýbá přes 180 ° přes hřbet knihy, a dítě tu folii při otevírání a zavírání knihy samozřejmě nešetří.
Oprava folie je nemožná.
Napadlo mne nahradit spínací senzory na folii mikrospínači. Našel jsem v šupleti uloženou destičku se 6 mikrospínači z nějakého, snad satelitního přijímače, už nevím z čeho jsem to vybral kvůli těm mikrospínačům.
Souhrou náhod to rozměrově pasovalo do té hrubé zadní části knihy, ale až po násilném uvolnění místa v několika papírových vrstvách. Podařilo se mi mikroskopem přečíst typ řídícího obvodu jako TRSP5171A. Dokonce jsem našel jeho datasheet, a mohl jsem se zorientovat, jak jsou ty dotykové senzory připojeny na nožky IO.
Pak už to byla jen mechanické hračičkaření. Mikrospínače jsem od původního zapojení uvolnil vycvikáním nepotřebných součástek a páskovým vedením jsem mikrospínače napojil řídící IO.
Výsledek je vidět na obrázcích. Místo senzorů má maličká na okraji knihy 6 tlačítek, kterými k obrázkům nyní spouští ty melodie.
Prostě naprosto nevhodná vodivá folie pro tento čínský šmejd. A to je kniha doporučena pro děti od 1 roku.
Odkaz na datasheed zvukového IO:
http://www.chipsourcetek.com/DataSheet/TRSP(M)5182A_5171A_5171S1_5086A.pdf
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Ten zvuk je tak slabý, že neruší. Není to bubínek nebo hlučné klávesy pro děti. Pro mne jako pradědu se slabším sluchem je zvuk sotva slyšitelný. Mimino s citlivými oušky si to rádo poslouchá, jsou to příjemné melodie.Lukas-Peca píše:V zájmu zachování duševního zdraví rodičů je lepší dětem takové zvukové hračky vůbec nedávat
- pocitujlasku
- RX-20
- Doporučuje se dohled moderátorů
Když Brusel nezarazí tohle zadávání práce do Číny, bude po celé EU obrovská nezaměstnanost, protože nikdo nebude nic v EU vyrábět. Už dnes je v Německu mezi výrobci boj o zakázky.
To mi teď připomíná Běchovický Pragoboard. Na jaře jsem chtěl plošné spoje. Obeslal jsem čtyři výrobce: Pragoboard v Běchovicích, německou firmu v Mnichově, OSH v New Jersey a JLCPCB. Výsledek nabídek byl zajímavý: Německá firma dodá za 5 dní FedExem do Česka. Pragoboard dodá za 2 týdny bez záruky termínu dodání a za stejnou cenu jako německá firma s výhradou, že si může navýšit cenu. To vypadá, že Pragoboard objednávku nevyrábí, jen výrobu na někoho přesune...
OSH v USA mají ceny podobné německým + drahou dopravu DHL. K tomu náklady na vyclení + skladné 50 Kč /den po dobu vyclívání + DPH.
JLCPCB, po započtení dopravy, poplatků za vyclení a DPH vyšla dráž než německá firma.
- pocitujlasku
Podla mna by tu aj snaha vyrabat doma bola, ale tie polena, ktore hadzu pod nohy, to cele zabije.
- kevin_mitnick
Ten byl dobrýýýýýRX-20 píše:Na ty dovozy z Číny všichni dojedem. Doufám, že to zadávání práce do Číny postupně Brusel zarazí.
Jak to chceš zarazit, když tady v Evropě si diky de bil nim regulacim, absurdnim zelenym zavazkum, smernicim REACH podle kterych uz je toxicka substance pomalu i kuchynska sul neumime vyrobit NIC. Fabriky jsou zlikvidovane a misto nich brownfieldy a lidi co v tech fabrikach umeli delat v duchodu. Z prumyslove velmoci jsme se stali levnou montovnou, kde k sobe motroci skladaji to, co by se poskladane nevlezlo nebo nevyplatilo nacpat do kontejneru. Bez soucastek z Ciny si tady uz neposkladame ani jizdni kolo.
- RX-20
Ještě pro srovnání, ačkoliv amerického "blonďáka s přehazovačkou"
- RX-20
Ano mám. Nebudu je zde prezentovat, protože jen vyvolávají závist.p32 píše:Máš vůbec nějaké vlastní zkušenosti s podnikáním? Já jen, že máš takové divné nápady.RX-20 píše:To je pěkný. Kolik stála ta čínská obrázková kniha? Napadá mne totiž ji vyrábět v Česku místo dovozu z Číny.
Ale napadlo mne, přece ty hrací knihy se nemusí vyrábět od počátku. Stačí přidat tu hrací elektroniku. Mám z pradávných dob nějaké obrázkové dětské knihy. Některé měly tlusté kartonové listy. Třeba od Říhy jak děti tahaly řepu... Stačí naspodek knihy přidat tenkou krabičku s elektronikou. Když se ta destička s elektronikou s hracím obvodem udělá ve velkém počtu kusů, náklady i tady v česku budou malinkaté. Jen se a tom nesmí chtít zbohatnout. Dnes je totiž v Česku jiný problém, který se tahne už 30 let. Nikomu se nechce dělat a všichni chtějí být bohatí teď hned a bez práce.
Když jsem v 70-tých letech chodil na učňák, vyrobil jsem pro ségru hrací šperkovnici na její korále. Koupil jsem v hračkářství pokladničku z bakelitu a podle amatérského radia vyrobil z tranzistorů melodický zvonek. Ten jsem dal na dno pokladničky, zakryl lepenkou a spojil lankem s víkem. Vždy když segra otevřela pokladničku s jejíma korálema, tak zvonek dole začal vyřvávat melodii. To bylo před 50 lety...
Příklad českých firem, kde chtějí být bohatí teď hned::
s partou 6 lidí si děláme jen tak z recese programovatelnou kapesní kalkulačku, něco jako HP-71. Sehnali jsme krabičky u české firmy "Krabičky pro elektroniku". Typ krabičky 1599HBK. Ta firma nabízí že vyfrézuje otvory do krabiček. No dobře. Chtěl jsem, aby teda vyfrézovali tři velké čtvercové otvory (pro klávesy a displej) a vyvrtali osm malých 3mm otvorů pro LEDky. Chtěl jsem vědět, co bude referenční bod, ke kterému vztahnu výkres s kótami a pozicemi otvorů.
Odpověď od firmy: vztáhněte kóty k pravému dolnímu vnějšímu rohu.
Vtipné... jednak krabička není uvnitř symetrická, takže není jasné, který dolní roh se uvažuje, ale především rohy z vnějšku jsou docela dost zaoblené a boky sešikmené. Teda to vypadá na výřez s tolerancí plus-minus 2mm.
A za tuto frézovací práci chtějí 1500 Kč ...
Jiný příklad - v jiném vlákně zde jsem řešil ozubené čelní kolo jaké se používá u ručních vrtaček "kolovrátek".. Dodnes nedořešeno. Výrobci v Česku jsou pohodlní. Nechce se jim pracovat. A když už, tak prý ať si dodám strojní výkres (oni neumí navrhnout ozubené kolo) a kolo mne prý vyjde na min 10 tisíc Kč, možná prý i na 20 tisíc Kč.
Další příklad - potřebuji AL plech 3mm tlustý přesně uříznutý na desetinu mm. Firma na Berounsku mi odpověděla a poučila mne, že AL plechy se neřežou ale stříhají. S přesností dle ČSN plus mínus 5 mm. Cena za jejich šišatě ustřižený plech byla stejná jako cena za jízdenku drahou z Jihlavy přes Prahu do Drážďan a zpět + 10 euro za plech, který mi dědek v německé firmě uříznul na počkání s přesností na desetinu mm. To jsou paradoxy.
A ještě jeden příklad, v Pardubicích je plošnospojovna. Dělá plošňáky retro jak v 70-tých letech minulého století. Nazývám tu firmu "Chlapec z Pardubic s.r.o.". Kvalita dost pokulhává za srovnatelnými výrobky plošňáků, které dělala DIPRA v 70-tých letech pro Amaterské Radio a prodávaly se v Praze v Budečské ulici. Firma "Chlapec z Pardubic" klidně místo otvoru 0.8mm vyvrtá 1.2mm, a o půl mm vedle (ačkoliv si žádá Excellon soubor). Otvory jsou posunuté, vezmou s sebou okruží pájecího bodu. Mám od nich dvě různé desky. Obě jsem použil jako podložky místo chybějící nožky u ledničky. Byly drahé, celých 600Kč, zaplacených předem za zmetky.