Tak jak se vám mrzne? (zamčeno, je léto)(unlock-mrzne)
Moderátor: Moderátoři
Co ty můžeš vědět o oné silvestrovské noci 1978/79 a následných dnech? Tys byl tou dobou pěkně "v teplíčku" (v maminčině bříšku). Sám jsi psal:Hubert_79 píše:K tomu monoskopu - nechci se hádat, ale mám dojem, že nebyl pořád. Co si pamatuji, tak skončilo vysílání (pořady) a monoskop s rádiem a 1 kHz šel jen chvíli. Pak se přeplo na vysílání pro ženy.
Hubert_79 píše:Já byl tou dobou ještě na houbách.
A nejen onu noc, ale i následné dny a týdny, jsme podrobně probírali třeba tadyHubert_79 píše:To zase prr, v únoru roku 1979 už moje existence pohlédla na světkokun píše:Dyť nám je to všem jasné, že v té době ještě s tebou táta ochcával ploty . . .
V noci po 22:00 možná - ale dopoledne tam byl tutově monoskop, protože jsme podle něj právě o těch uhelkách nastavovali dopoledne novou anténu na II.program z vysílače "Kamenná horka" = Hřebeč nad Moravskou Třebovou ... Na tom monoskopu byl právě bílej nápis "I.PROGRAM" nebo "II.PROGRAM".Hubert_79 píše:K tomu monoskopu - nechci se hádat, ale mám dojem, že nebyl pořád. Co si pamatuji, tak skončilo vysílání (pořady) a monoskop s rádiem a 1 kHz šel jen chvíli. Pak se přeplo na vysílání pro ženy.
A kutilmile - nelituju tě
Já jenom hádal, že to mohla bejt "Hřebeč", protože na Kojál u Štatlu je to ještě pořádnej kus dál. Ale v devětasedmdesátým to bylo na tuty, děda tenkrát měl od jakýhosi šmelináře slíbenou barevnou TV, tak se sháněla anténa a ladil se příjem pomocí jednolampičkovýho konvertoru UHF > VHF a starýho uherskýho Oriona na 4 vysokejch nožkách ... Zima bylo jen praštělo, táta venku kroutil anténou a já mu měl otevřeným malým ventilačním okýnkem hlásit, jak a co to dělá na obrazárně. Anténa to tenkrát byla nějaká asi tak 10el - 12el Yagi, moc si ji nevybavím, protože nevyhověla a nahradilo ji "sejto", který tam pak stálo až do změny majitele baráku ...Hubert_79 píše:Zajímavé. Takže jste v roce 1979 štelovali anténu na vysílač uvedený do provozu až v roce 1989?
Nikoliv, TV noviny ČST vysílala od 19h až do neděle 27. dubna 1980, od následujícího dne (tj pondělí 28. dubna 1980) pak od 19.30h. Proto byly v roce 1979 vysílány TN už v 19h a vysílače se žhavily do provozního stavu asi půl hodiny předtím. Ke změně došlo z politických důvodů, které lze běžně dohledat na webech.DedVseved píše:Ano, začínalo se až TN a ty bývaly v 19:30. V to období dávali ve 20:00 seriál Tajemství proutěného košíku, nejspíš v neděli jak bylo zvykem.
Nadprůměrné teploty budou po celé září
EDIT v 18:00:Letošní první zářijový týden bude zřejmě nejteplejší v historii měření a i zbytek září bude pravděpodobně nadprůměrně teplý. V dlouhodobém výhledu to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Už příští týden by ale podle meteorologů mohlo o něco víc zapršet.
Nadprůměrně teplé počasí panovalo v Česku v průběhu srpna a pokračovat to bude i v září, vyplývá z výhledu na období od 2. do 29. září.
„Hned první zářijový týden, který bude z předpovídaného období nejteplejší s průměrnou teplotou mezi 21 a 22 °C, bude pravděpodobně silně nadnormální a s odchylkou 7 °C bude zjevně i nejteplejší v historii měření. Maximální teploty budou často vystupovat nad tropických 30 °C (především uprostřed týdne, na jihu Moravy po většinu týdne), ty minimální zůstanou zase často v noci nad 15 °C,“ napsali meteorologové.
V pondělí na řadě míst padly teplotní rekordy, na jižní Moravě bylo až 34 stupňů.
...
Dnes v 17:53 bylo nejvýše (téměř o 1°C víc než včera): 33,1°C
Já tenkrát nastupoval do druhýho zaměstnání a měl jsem být v Hradci v 6:30. Stepoval jsem na zastávce od 5 hodin do 7:30, pak dorazil první Erťák narvanej k prasknutí. Když jsem konečně dorazil do novýho zaměstnání, tak mě poslali vlakem na podnik v Český Skalici, kam jsem dorazil kvůli zpoždění až ve 13:30. Stěží jsem to do 14 hodin stihnul. Domů jsem přijel až kolem 20 hodiny. Za dva dny jsem lehl na zápal plic a měl jsem trochu omrzlej frňák.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A muselo to bejt v tom třetím tejdnu uhelek, s kterým nikdo nepočítal, že to na něj ještě protáhnou. První tejden jsem byl u dědy a babi z mátiny strany a od druhýho tejdne si mě speciálně vyreklamovala "lágrfýrerbába" ....EKKAR píše:...Ale v devětasedmdesátým to bylo na tuty, děda tenkrát měl od jakýhosi šmelináře slíbenou barevnou TV, tak se sháněla anténa a ladil se příjem pomocí jednolampičkovýho konvertoru UHF > VHF a starýho uherskýho Oriona na 4 vysokejch nožkách ... Zima bylo jen praštělo, táta venku kroutil anténou a já mu měl otevřeným malým ventilačním okýnkem hlásit, jak a co to dělá na obrazárně. ...
Svět i Evropa zažily letos nejteplejší léto od začátku měření. Srpen byl zároveň společně s tím loňským dosud celosvětově nejteplejším osmým měsícem roku, informovala v pátek meteorologická služba Evropské unie Copernicus. Vyplývá to z dat zahrnujícího miliardy měření ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě.
„V posledních třech měsících jsme zažili celosvětově nejteplejší červen a srpen, nejteplejší den v historii a následně i nejteplejší letní období od června do srpna. Tato série teplotních rekordů zvyšuje pravděpodobnost, že rok 2024 bude nejteplejším rokem v dějinách. Extrémní jevy související s teplotou, jichž jsme byli svědky letos v létě, budou jen intenzivnější a budou mít ještě ničivější důsledky pro lidi a planetu, pokud nepřijmeme naléhavá opatření ke snížení emisí skleníkových plynů,“ řekla zástupkyně ředitele služby Copernicus Samantha Burgessová.
...