Něco kolem stavařiny

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
DedVseved

#31 Příspěvek od DedVseved »

Nejsem projektant ani statik, ale když to bude sloužit jako pergola, tak dřevěná konstrukce jako taková bude daleko lépe zachytávat jakékoliv pohyby ohledně povětrnostních podmínek a patka nebude tolik zatížena. Ocelový sloup to přenese pouze na patku a ty síly nebudou v ose z patkou neboli kolmo na ni.
I kdyby se ty díry převrtaly, tak té hmoty v patce není tolik. Co jsem pochopil, tak sloupy se instalují na podlahu, která je celá z betonu a v ní jsou připravené patky pro montáž sloupů, takže té hmoty je dostatek a když už se něco bortí, tak to bývá základnový plech toho sloupu.
Ale samozřejmě si dělej co chceš.
Dekker

#32 Příspěvek od Dekker »

sr71 píše:možná že by to šlo, ale není mi úplně jasný praktický rozdíl mezi touto kotvou v ampuli a variantou v kartuši, podle mě snad výsledek musí být stejný
myslím že rozdíl je hlavně v tom, že v těch ampulích je to víceméně tekutější kapalina než co je v kartuších kde je to polyester takže spíš pasta. A tudíž z těch ampulí to trochu více penetruje do toho betonu. Zkus mrknout na google určo tam bude nějaké srovnání a porovnání. na YT jsem kdysi dávno viděl nějaké takové video, ale zatím jsem jej nenašel. Bylo to právě o tom jakej vliv má jakej druh ukotvení do betonu dle umístění a pro tydle okrajový dobře vycházely tydle ampule
Dekker

#33 Příspěvek od Dekker »

tady je nějaké video ohledně selhání kotev v betonu, možná ti to trochu pomůže se rozhodnout https://youtu.be/bOjYQZtA3xY
sr71

#34 Příspěvek od sr71 »

raději teda udělám konstrukci dřevěnou, to bude jistější :roll:
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“