projektor ACER P5403
Moderátor: Moderátoři
projektor ACER P5403
něco jsem našel tady
. . . náhradní lampy (výbojky) jsou za nekřesťanské ceny.
máte někdo zkušenost s opravou lampy která nesvítí, ale prasklá není ?
ano, zkoušelo to 3x a pak se rozsvítila chyba lampy.rnbw píše:Opakovane sa pokusa zapalit (cvaka), ale nezapali a projektor ukazuje chybu lampy?
ano, nemám jinou lampu, tak jsem tam připojil dvě žárovky v sérii 25W a 60W.rezis píše: ... pokud nemáš jinou lampu na test nikdy nemáš jistotu, že je to jen lampou.
po zapnutí se rozsvítila 25W žárovka na plný jas a žárovka 60W žhnula.
udělalo to 3x za sebou a pak se rozsvítila znova "chyba lampy" . . .
z toho jsem usoudil, že je zdroj v pořádku, správně testuje a vyhodnotí chybu.
při detailním prohlížení systému "lampy" jsem zjistil, že je tam výbojka(prasátko) s malými kuličkami rtuti uvnitř a dvěma vývody ven skrz sklo.
okolo toho prasátka je namotáno několik závitů drátku a ten mizí v patici lampy.
měl by být spojen se zadním vývodem výbojky.
. . . ale není spojen !
asi došlo k upadnutí toho drátku.
tak jsem trochu toho drátku odmotal, aby mi vyšel do nýtku a tím jsem to protáhl ven.rezis píše:Tak pokud je to lampou tak se lampa mění. Ta se opravit nedá.
zatáhl jsem ho až ke šroubku zadního přívodu a přtáhl jsem ho.
přední vývod jde zase do druhého nýtku skrz sklo ke druhému kontaktu se šroubkem.
po této úpravě připojení spirálky to normálně uvnitř "prasátka natáhne výboj a ten pak stabilně hoří . . .
zkoušel jsem to na stěnu asi 6 metrů daleko a mám pocit, že to svítí normálně.
jen ve spodní části obrázku jsou nějaké špatné pixely, ale to se při stáří tohoto zařízení dá očekávat . . .
při spuštěné prezentaci, nebo filmu to nepůsobí ani moc rušivě.
Jen si myslím, že ten projektor od té doby odběhal půlhodinu a teď se někde ve skříni fláká.
Niektore lampy sa dokazu posrat tak, ze poblikavaju, ale dokazu v takomto stave fungovat este dlho.