Odtahový ventilátor atmos - možnosti regulace?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jade

#16 Příspěvek od jade »

Díky za množství reakcí, pokud bych použil tlumivku nebo kondík, nezůstane rozběhové vinutí vzhedem k nižším otáčkám stále sepnuté?
Asi bych přece jen nejraději použil profesionální řešení. Pokud bude finančně únosné...
Díky
samponek

#17 Příspěvek od samponek »

ransom děkuji, vzhledem k tomu, že mám z dřívější doby nasbírané různé ještě železné trafa různých velikostí a napětí a je potřeba nějaký motor trochu zpomalit, zapojím to jako autotrafo. :)
mi-ro

#18 Příspěvek od mi-ro »

Já bych se té kapacity do série s indukčností motoru taky obával. Většinou to napětí sníží. Ale může se taky dostat do sériové rezonance. A to by pak byl fičák. Tohle jsme praktikovali jako omezení proudu primárního vinutí trafa pro nabíječky. Když jsi se trefil s tou "správnou" kapacitou k indukčnosti, napětí na primáru vyletělo na 600V.
..to bude jen ňákej odpůrek
samponek

#19 Příspěvek od samponek »

Ano, rezonance se musí řešit trafo versus kapacita, ale u větráčku je poměr indukčnost a kapacita vzdálený a nedojde k ní. :)
Taky jsem jednou způsobil fičák, ale tehdy ještě nevěděl co se to děje :D
Hape
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Hape »

jade píše:Díky za množství reakcí, pokud bych použil tlumivku nebo kondík, nezůstane rozběhové vinutí vzhedem k nižším otáčkám stále sepnuté?
Asi bych přece jen nejraději použil profesionální řešení. Pokud bude finančně únosné...
Díky
Podle mně ten motor rozběhové vinutí nemá, určitě ne nějaké extra spínané a rozhodně nemá odstředivý spínač. Ten motor je konstruován pro práci při zvýšené teplotě, tak bych se poškození zvýšeným skluzem a vyšší teplotou vinutí nebál. Běžně jsou jejich otáčky řízené ŘJ kotlů a ty podle mně nemají v sobě frekvenční měnič, ale triakový regulátor, nebo něco na ten způsob.
Když už budeš řídit otáčky odtahového ventilátoru, tak by to chtělo aby byly řízené na základě teploty spalin a teploty kotle. Na dodatečnou vestavbu je v diskuzích na TZB Info často doporučována ŘJ TECH ST-81 zPID, ODKAZ 1 ODKAZ 2

A jen tak pro zajímavost by mně zajímalo co si představuješ pod pojmem přerušovač tahu? Ten se snad montuje do odtahů od plynových kotlů a ne do kouřovodů zplynovacích kotlů. U zplynovacího kotle by spíš připadal v úvahu regulátor tahu.
Také jen ze zvědavosti, co si mám představit pod pojmem dlouhý komín? Kolik je to metrů? Z čeho je postavený?
A měřil ten "kominík" teplotu spalin a tah komína při jm. výkonu kotle? Kolik naměřil?
Pikofarad

#21 Příspěvek od Pikofarad »

Hape píše: Také jen ze zvědavosti, co si mám představit pod pojmem dlouhý komín? Kolik je to metrů? Z čeho je postavený?
To je zásadní otázka.Kvalitní komín s izostatickou vložkou a izolací se nahřeje za chvilku,starým komínům z cihel to trvá mnohem déle než začne pořádně fungovat a palivo mizí jak holící mýdlo :lol:
mi-ro

#22 Příspěvek od mi-ro »

Dneska mají integrovaný a frekvenčák i malé 1f motorky např. oběhových čerpadel nebo řízených ventilátorů plynových kotlů.
..to bude jen ňákej odpůrek
samponek

#23 Příspěvek od samponek »

Ano, to jsou ty větráčky se zčernalým a vyhořelým kulatým tišťákem. :)
Hape
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Hape »

mi-ro píše:Dneska mají integrovaný a frekvenčák i malé 1f motorky např. oběhových čerpadel nebo řízených ventilátorů plynových kotlů.
To sice ano, jenže zde probíraný ventilátor ATAS UCJ4C52 nemá integrované nic, ani ten běhový kondenzátor. Ten je umístěný pod vrchním krytem kotle. Je to jednofázový asynchronní motor u kterého výrobce s řízením otáček nepočítá, proto ani nemá měření otáček Hallovou sondou, na rozdíl třeba od ventilátoru R2E 150-AN91-05 od Polské konkurence, fy. M plus M.
Mnou zmíněná ŘJ TECH ST-81 zPID otáčky řízeného ventilátoru nesleduje, proto je do kotlů ATMOS s ventilátory fy. ATAS vhodná a v diskuzním fóru na TZB Info doporučovaná. Na stránce v tomto odkazu je ke stažení návod, bohužel jenom v polštině, v češtině jsem nenašel.
_luky_

#25 Příspěvek od _luky_ »

..dvě stránky zbytečných řečí...
Dobře si přečti, co ti píše Hape.

Regulátory polské firmy Tech dává do kotlů i slovenský výrobce kotlů Attack. Protože mám zkušenosti z Atmosem i Attackem, mohu ty polské regulátory vřele doporučit.
Osobně mám doma Attack SLX Profi, který má polský regulátor. Tahle verze už se nevyrábí, ale není důvod nepoužít novější verzi.
Odtahové ventilátory používají obě firmy (Atmos i Attack) úplně stejný, jen mají jinak zapojený kabely.
https://attack.sk/katalog/kotly-na-drev ... ttack-slx/

https://tech-controllers.com/k/controllers-for-boilers

Existují i další firmy, co vyrábí něco podobného: http://www.regulace-plum.cz/cs/regulace ... ax-200d-30
jade

#26 Příspěvek od jade »

Hape píše: A jen tak pro zajímavost by mně zajímalo co si představuješ pod pojmem přerušovač tahu? Ten se snad montuje do odtahů od plynových kotlů a ne do kouřovodů zplynovacích kotlů. U zplynovacího kotle by spíš připadal v úvahu regulátor tahu.
Mám na mysli nejspíš regulátor tahu, je to nějaké klapka na trubce od kotle, která reguluje tah přisáváním okolního vzduchu.
Právě proto, že je komín v horní části už dost chladný, nechtěl kominík přisávat další chladný vzduch do komína.
Hape píše:Také jen ze zvědavosti, co si mám představit pod pojmem dlouhý komín? Kolik je to metrů? Z čeho je postavený?
A měřil ten "kominík" teplotu spalin a tah komína při jm. výkonu kotle? Kolik naměřil?
Není to samozřejmě tovární komín, jde o komín o délce cca 17m a průměru 16cm. Je to starý cihlový s novou nerez vložkou.
Problém, proč to celé řeším, je vytahování popela a drobných uhlíků komínem. Nerad bych, aby žhavý uhlík zapadl někam na půdu.
Nevím, co kominík měřil, pohledám revizní zprávu, snad to tam píše.
jade

#27 Příspěvek od jade »

Kotel s vypnutým ventilátorem topí, podle dokumentace, na nějakých 70%. Plný výkon ventilátoru potřebuji při zátopu, po rozhoření by stačil např. poloviční výkon.
jade

#28 Příspěvek od jade »

Byl by podle vás použitelný tento regulátor?https://www.invtcz.cz/p/frekvencni-menic-gd10
Není mi jasné, jestli umožňuje připojení jednofázového motoru.

Díky
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Habesan »

Z toho co se píše přímo na té stránce to skutečně jasné není.
Jen na obrázcích zapojení jsou pouze 3f motory.

Ale návodu na straně 8 (9. strana pdf) je obrázek typového štítku, a na tom je jasně napsáno, že výstup je pouze třífázový.
https://www.invtcz.cz/data/product/prod ... 187141.pdf
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
jade

#30 Příspěvek od jade »

Díky, budu se muset poohlédnout po jiném...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“