střída -> napětí

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
p4ul

střída -> napětí

#1 Příspěvek od p4ul »

Zkoušeli už jste někdo převádět střídu na napětí? Mám obdélníkový signál asi o 46,87 kHz a chtěl bych jej převést na napětí s tím, že střída 0% by odpovídalo 0V, 50% by odpovídalo 2,5V a 100% 5V.

Zkoušel jsem signál vyhladit dolní propustí: kapacitor 10uF k zemi a sériově rezistor 10kOhm. Tohle funguje, ale napětí je nelineární, takže při 50% je na výstupu asi 0,78V, při 75% asi 3,2V.

Když změřím přímo obdélníkový signál multimetrem, tak mi to ukazuje při 50% 2,5V. Co tedy dělám špatně? Nebo jak udělat převod (relativně) lineární?
p4ul

#2 Příspěvek od p4ul »

Vyřešeno: měl jsem rezistor až za kapacitorem :roll: Napětí se při změně mění dost pomalu, ale to už se vyřeší.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od pajosek2 »

Já to vidím tak,že tímto způsobem to nejen nebudeš mít lineární,ale bude to závislé na zátěži.Jestli to chceš lineární,tak se to bez elektroniky neobejde.Uvědom si,že i když řídíš lineárně tu střídu tak nebude lineární změna napětí.Když si to spočítáš v procentech tak na to přijdeš.Například změna z jedné mikrosekundy na dvě mikrosekundy je 100% změna,ale změna ze dvou mikrosekund na 3 mikrosekundy je 50% a přitom je to změna taky o jendnu mikrosekundu.Takže můžeš řídit logaritmicky tu změnu střídy,ale stejně to bude závislé na zátěži.Nevím na jaký účel to chceš.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
p4ul

#4 Příspěvek od p4ul »

Teď už to lineární je. Lineárně měním střídu a lineárně se mění ref. napětí pro OZ. Měl jsem tam chybu, že rezistor byl za kapacitorem a měl být před, čili na vstupu. Nevšiml jsem si toho.

S rezistorem 10 kOhm, při změně střídy z 0% na 100%, trvala změna napětí z 0 na 5V kolem 20s!
S rezistorem 2,2 kOhm, při změně střídy z 0% na 100%, trvala změna napětí z 0 na 5V kolem 2s.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od pajosek2 »

Teď už tomu rozumím,nevěděl jsem,že máš za tím operák.S tou linearito jse se trochu sekl,ale omluv mne,mám po noční.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Když ještě zmenšíš kapacitu toho kondu, budeš mít ještě rychlejší odezvu - ten operační zesilovač Ti svým velkým vstupním odporem dovolí relativně velkou RC časovou konstantu i s malými absolutními hodnotami součástek.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

střída 0% znamená impuls nulové délky v aktivním stavu, neboli nulové napětí na výstupu... jak to chceš v praxi realizovat? :roll:
Cust

#8 Příspěvek od Cust »

dej tam ten rezistor 10k, ať nezatěžuješ moc výstup toho švábu co ti dělá ty obdélníky. Zmenši kondenzátor - skus třeba 100 nF. Tak budeš mít rychlou odezvu a při tvé frekvenci by neměl být žádný problém s velikostí výstupního napětí.

EDIT: tak se dívám, že jsem před chvilkou někomu věnoval svůj jubilejní tisící příspěvek :-)
p4ul

#9 Příspěvek od p4ul »

Crifodo: pic pwm
Cust: menší kapacitor -> větší zvlnění (až 20mV), 5V/2,2k= 2mA snad není tak hodně nebo jo?
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

Co takhle dát za RC filtr ještě třeba dolní propust s vyšší strmostí s dalším operákem, třeba Salen-Key nebo Buttewortha?
Tak už lze dosáhnout lepšího vyhlazení při kratší době odezvy.

Cust mimo jiné jen tak na okraj píše:...tak se dívám, že jsem před chvilkou někomu věnoval svůj jubilejní tisící příspěvek :-)

Pokud jsi mezitím nemazal některý ze svých starších příspěvků, tak to byl právě tento o dva výše: ne únor 24, 2008 8:37 pm.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“