Sbírka návodů ze 60.-80. let ke skenování a darování
Moderátor: Moderátoři
- Přílohy
-
Nezname schema zesilovace.pdf- (121.6 KiB) Staženo 50 x
eleferner píše:...Uz asi pred mesicem jsem naskenoval rocenku AR 1973, ale mam hnusny obal. Miroja mi poslal jen celni stranku, ale ted nekomunikuje, pry prestavuje barak nebo co. Ja potrebuji i zadni stranku. Pokud ji nekdo mate hezkou, tak mi obe naskenujte. Idealne do JPG ve vysoke kvalite (>90%), stejne je budu orezavat na format mych skenu.
Tak bohužel mám až ročenku 1974, starší se mi ještě do ruky nedostala.EKKAR píše:Na tu Konstrukčku se ti podívám večer doma.
A kutilmile - nelituju tě
Magnetofon URAN dělala Tesla Liberec ; ty roky odpovídají. Při té příležitosti si vzpomínám na kolegu z radioklubu, který byl pověřen opravou tohoto stroje a po delším zápase s ním vyjádřil svoje znechucení tím, že na eloxovaný štítek vyškrábal před název toho magnetofonu výrazné a nepřehlédnutelné písmeno "Č".eleferner píše: Takze mam dotazy:
1. Kdo vyrabel ANP 401 URAN a ze ktereho roku by mohl byt ten rumunsky navod? Na Radiomuseu je 1966–1969.
3. Kdo vyrabel milivoltmetr BM 210 a ze ktereho roku by mohl byt jeho anglicky navod? Na Radiomuseu je 1960 s otaznikem, ale IMO bude starsi.
4. Ten korekcni predzesilovac z meho predchoziho prispevku nikdo nezna?
Měřící přístroje s označením "BM ..." dělala Tesla Brno.
Zmíněný korekční předzesilovač nebyl žádným výrobkem ; ta dokumentace je jedním z nemnoha pokusů Tesly o vydávání aplikačních materiálů (v tomto případě se ta aplikace měla týkat tranzistorů KC50x).
Nicmene pro zdejsi osazenstvo asi bude nejvice relevantni nemecky navod k plotru Aritma Colorgraf 0512. Kdyztak nekdo jeho odkazy hodte do prislusneho vlakna na OldComp.cz, ja tam nemam registraci.
https://antikvariat-brno.cz/kniha/61811 ... o-19731973
Vazne ji nikdo jiny nemate, abyste mi naskenovali obal? Miroja uz tu nebyl 3 tydny...
Zrovna od Systronu je Tane asi 20 pristroju. Spis mne prekvapily ty vychodonemecke poklady, o nekterych neni nikde ani carka. Cekal bych, ze nemcouri budou na svoji technickou historii hrdejsi. No, evidentne jsem se zmylil. I ten nemcour, kteremu jsem nabidnul za postovne AKG katalog z roku 1968 se ted krouti jak had, ze by to stalo 200 Kc... :-/
S tim AKG katalogem jsem nakonec hodil rucnik do ringu. Obvolal a obepsal jsem asi 30 kniharstvi a planografii apod. po cele republice, ale vetsinou ani nevedeli, ze takova nestandardni roztec krouzkove vazby existovala. Nejbliz jsem byl ve firme BOBO BLOK ve Voračicích, tam presne vedeli co to je, ale pred par lety uz ty stroje taky vyhodili. Zkousel jsem ten katalog skenovat svazany, ale mel jsem strach, ze krouzky poskrabou sklo skeneru. A stejne to u nich nechavalo hnusne stiny, papir zkratka nedolehnul.
Ale kdyz uz jsem po tech plnografiich chodil, tak jsem alespon naskenoval velkoformatovy reklamni letak AKG z roku 1968, odkazy jsou ve druhem prispevku. Mimochodem, ten dedula a zenska z prvni strany letaku jsou nejaci predstavitele AKG nebo rakousti herci? Nebo to jsou jen nahodne figury, aby pasovaly do toho komiksu na druhe strane?
Jako bokovku jsem taky pridal navod pro elektrickou vyhrivaci botu od OPP Breclav z roku 1981, kterou jsem nahodou doma nasel.
Velkou sbírku dokumentací hlavně od RFT a Robotronu nashromáždili Klaus na ostrově Usedom a Volker v Berlíně a byly ke stažení na raupenhaus.de , jenže na ně vlítli právníci časopisu Funkamateur, že odkoupili duševní vlastnictví na DDR elektroniku, ať jim data předá a na svých stránkách odstraní, nebo aˇsi je odkoupí sám, jinak že to budou řešit soudně. Jenže z dobrovolných příspěvků sešlých za celou dobu by na to dohromady nesložil, i předtím na provoz stránek doplácel.Sendyx píše:Spoustu nesehnatelných Robotron/RFT dokumentů nabízel nějaký penzista z Berlína za poplatek, bohužel už je to pasé. Snad to aspoň skončilo v nějakém muzeu...
A že budou noty postupně zveřejňovat na stránkách gfgf.org
Ani Klaus, ani jiní, nechápou, jak se s autory a dosavadními držiteli práv spojili, když někdo byl soukromník, někdo VEB, tedy národní podnik; ale Němci, a to i ti východní, měli vždy, přinejmenším ještě celkem nedávno, ve všem takový pořádek a přesnou evidenci, že to vyloučené není.
Co jsme ale nečekali, že to slíbené postupné zveřejňování půjde tak pomalu, jednak se v tom blbě hledá, jednak tam dodnes zdaleka není vše. Náš optimismus, že se brzy k těm dokumentacím znovu dostaneme, dostává na zadel dodnes.
Prostě to je to, o čem píšu výše. Došlo k tomu ve stejné době, kdy po nás řetězec chtěl předat jméno domény elektroworld.info a Alovka už neměl chuť zkoušet trpělivost jejich právníků.Klaus mi v mailu 14.10.2011 mimo jiné píše:Hallo Jarda.,.
doch der Funkamateur hat mir auch solche Post gesendet. Da er noch Rechteinhaber ist hatte er „Recht“. Ich musste Blechen. Da mir das dann zu teuer wurde. Soviel Geld habe ich in allen Jahren nicht durch Spenden bekommen, habe ich die Seite eingestellt. Sämtliche Unterlagen gingen an www.gfgf.org . Dort werden sie nach und nach alle wieder Online gestellt…
Also nichts für Ungut.
Viele Grüße aus Deutschland
Klaus
Každopádně díky vám všem za tu práci a čas při záchraně čehokoli, co někomu může udělat radost, ale už na tom nezbohatne.