bzučení bojleru

Solární technika, tepelná čerpadla, rekuperace, vzduchotechnika, klimatizace, ohřev TUV... prostě všechno, zač platíme, ačkoli bychom třeba ani nemuseli

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Olchor

bzučení bojleru

#1 Příspěvek od Olchor »

Kamoš má FV regl Bel,6 panelů cca 240V, jen na ohřev bojleru. Má ho v koupelně a stěžuje si na hluk - bzučení uvnitř bojleru, zejména při menším osvitu, kdy jsou napájecí impulzy úzké. Patrně vibrují topné spirály. Asi by pomohlo snížit strmost hran, ale zpomalení fetů by přinášelo velké spínací ztráty. Taky by mohl fungovat LC filtr, ale Bel v manuálu přímo zakazuje připojení indukčnosti. Regl má na výstupu klasický most z IGBT, RC člen 1R/0.47µF a varistor JVR07N471K.
Co s tím -tedy kromě výměny, nebo přemístění bojleru ?
Ten hluk není zas takový opruz, aby to stálo za moc velké úsilí.
Dekker

#2 Příspěvek od Dekker »

no myslím, že horší než ten hluk budou ty vibrace :D. Lidi kolem sere hluk, ale až se kvůli vibracím poserou tělesa tak je bude srát to, že není teplá voda :D.

takže bych si porovnal na kolik by vyšla výměna spirál a na kolik jinej regulátor MPPT, kterej by to třeba nedělal
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Ten rambajz dělaj bojléry s keramickou topnou patronou, kde jsou vinutý spirály a patrona je v trubkový jímce. Typ, co má tyče přímo ve vodě to nedělá, odporovej drát je zalisovanej v trubičce.
Je to protivný, ale životnost bojlérů s keramickou topnou patronou je násobně větší než když jsou tyče přímo ve vodě. Na jímku se "nenapíká" skoro žádnej kotelní kámen a asi má i vliv, že tam nejsou tak velký kapacitní proudy do vody. I když spirály v keramický patroně vibrují, u mě to vliv na životnost nemá. Vodorovný 200l Dražice mám na FVE už skoro 12 let a stále dobrá. Jinak náhradní keramická patrona 3 x 1,33 kW co se dává k Wattrouteru u FVE stojí skoro třetinu celýho bojléru. Běžné jsou jednofázovky ale trojfáz je jen na objednávku.
Kámoš to trochu ztišil zalitím spirál ve drážkách šamotovou kačiškou s vodním sklem.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Energie a energetika v domácnosti“