Knoflíky a hmatníky na muzejní techniku
Moderátor: Moderátoři
- martinkopp
Když už funguje, tak ať taky vypadá, že je ovladatelný originálními knoflíky.
Některých modelů bylo vyrobeno tolik, že ukazovat je jen jako muzejní exponáty, aniž by současně bylo možné vyzkoušet jejich funkčnost, by byla přinejmenším škoda. To už bych mohl přilepit zbytky původního šoupáku přímo na kryt.
- martinkopp
Má averze vůči tomu jak vypadaji výrobky z FDM je asi dána tím, že tiskármu mám už velice dlouho a výtisky už se okoukaly a nemají pro mne nádech něčeho hi-tech jako na začátku, ale spíš mizerně vyrobeného plastového odpadu. Co se týká funkčních věcí které nejsou vidět, nevidím v tom žádný problém, ale kochat se pohledem na věc z FDM tiskárny fakt nemůžu. Samozřejmě jde to zatmelit, vybrousit, nalakovat... ale kdo to někdy dělal, potvrdí jaká je to pakárna, zvlášť u věcí kde musí být dodržena geometrie, poloměry zaoblení hran apod.
- hajeklubos
Je tu samozřejmě ještě jedna možnost - vytisknout stejnou technikou všechna tlačítka a šoupáky nové, aby v opotřebovanosti nebyl vidět rozdíl, ale, jak říkám - momentálně je důležité, aby to tam sedělo, drželo a fungovalo.
Další upřesnění nejdříve příští týden, nějak jsem s tím nápadem přišel, a Luboš se ho obratem chytil. Jenže žádný z nás jsme netušili, co se mi mimořádně vyštění mezi plánované využití času, chtělo by to chobotnici.
Zatím děkuji všem, kdo přispěli nápadem a podporou, samozřejmě dokumentujeme průběh a dáme vědět.
- hajeklubos
Luboš
A kutilmile - nelituju tě
Asi jsem si měl jeden magneťák vzít na cestu a po volných chvílích, kterých tu mám denně dost, si s tím pohrát. Takhle to musí počkat, až se vrátím a probojuji se k tomu.
Ony ty původní hmatníky se časem ohmataly, něco se vyleštilo víc, něco méně.
Jistě, dnes ten progres nebude tak rychlý, jako v dobách, kdy jsme z nich prsty téměř nesundali, třeba při sestřihu pro ozvučování tkaniček do bot (tím myslím filmy 8 mm bez ohledu na formát) nebo diapásem.
Už jsem ale psal - napřed funkčnost, vzhled se dá doladit potom. Nakonec asi nepůjde o desítky kusů, aby se vyplatilo unverzální řešení, povrch jde doladit i vodovzdorným šmirglplátnem pod vodou, jak píše Luboš.
I s tím pohledem z metru a volbou PLA knoflík/žádný knoflík má pravdu.
- hajeklubos
Luboš
- martinkopp
Výtisk z FDM bude vždy vypadat více nebo méně hnusně. A já nebudu tvrdit že je hezký jen proto, že to autorovi dalo mnoho hodin práce. To je pokrytectví a já jsem zvyklý nazývat věci takové jaké jsou.
Příspěvkem jsem chtěl nasměrovat autora knoflíku ke konkrétnímu výrobnímu postupu z jehož výsledku by měl opravdu radost, místním brebtům typu ekkar navzdory. SLA tiskárnu má dnes kdekdo, 12k tiskárna jež takto tiskne se dá pořídit za cca 7000,- Vytištění takového knoflíku je korunová položka. Ani zkoušet prototypy vyrobené jednou technologií a finální věc yvrábět jinou není nejlepší nápad. Má to jiné vlastnosti, tolerance, smrštitelnost pevnost apod.
Potvrzuji a znovu děkuji Lubošovi, že se toho ujal. My jsme s tím totiž začali už loni, ale žádné zkušenosti s modelačním software, prostě nešlo to na svět. Odložili jsme to, až jiné vlákno mi připomnělo, že se tím možná už někdo zabýval. Asi zatím nikdo, ale přihlásil se Luboš, dal se do toho a najednou tu jsou výsledky. Hmatatelný hmatník. Myslím si, že ani modeláři v LNH nebo Plastimatu, či kde to pro Teslu lisovali, neměli jádra do forem tak rychle doladěná, přestože přesný technický výkres od konstruktéra konzultujícího se zkušeným plastikářským technologem mohl hodně zbytečné práce ušetřit. Podívejte se na šoupáky řady Sonet, ty drží dodnes. Ovšem ty jsou z termosetu a držené šroubkem.hajeklubos píše:...Je úžasné, že lze modelovat přes půl republiky.
Luboš
Kdyby mi mezi plánované akce nepřišlo několik neplánovaných, určitě bychom byli dál, protože na mně je to zkoušení, měření, posouzení užitných vlastností. Jenže to chce čas, a ten jsem tentokrát neměl. A teď zas nedosáhnu pro žádný z magneťáků ani výlisků, jsou poněkud dál, než přes půl republiky.
Tak prosím, nechte planého plevelení vlákna, vítáme jen věcné návrhy a nejlépe z vlastní zkušenosti.
- hajeklubos
Luboš
Asi jsem nastavil Jardovi dost vysoko laťku na broušení. Fotka je asi z 5cm. On to zvládne.