P: Sušené houby (špičkové kvality)

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EKKAR

#76 Příspěvek od EKKAR »

JirkaZ píše:
kokun píše:...Když tady čtu ty sáhodlouhá moudra o "globálním oteplování", tak si myslím svoje....
Globální oteplování nikdo rozumný nezpochybňuje (nakonec stačí měřit, logovat a (doufám) nepodvádět při zveřejnění dat).Jde o něco krapet jiného: totiž že za něj s největší pravděpodobností nemůže bílý heterosexuální muž, nýbrž prostě jde o přirozený cyklický jev a my jsme se bohužel trefili zrovna do oblasti jeho nástupu...

Howgh (což znamená, že se nebudu pouštět do jakékoliv polemiky).
Tohle nezbejvá než tesat - do čela všem těm 🤐 poblázněnejm ekofašounům a gréténskejm grýndýlistům z Brusele ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PotPalo

#77 Příspěvek od PotPalo »

Ale oni to vedia (je to všetko spísané v starých astrologických knihách), iba to zneužívajú. Ako kedysi zneužívali zatmenie slnka. Skrátka využiť neznalosť ľudí k nejakému svojmu zákernému zámeru. A ľudia čoby tvorovia s neprekonateľným nutkaním niečomu veriť, tomu veria.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
kokun

#78 Příspěvek od kokun »

Ale naz5 k tématu (plevelíme to tu zbytečnostma - nato jsou tu jiná vlákna) :( :)
kokun píše:Včera jsem byl (po dlouhé době) v lese a dokonce jsem i něco přinesl. Ač jich bylo kolem 40-ti, tak většina z nich skončila na dnešních pánvicích, coby smažené řízky (nejen u nás doma /právě se smaží/, tak i u sousedů a v rodině). Zbytek dal tak na 2 sušičky.
...
Njn - to ale neznamená, že všechny jsou vhodné k přímému prodeji. Nejméně polovina z nich skončí v mlýnku na houbový prášek. Proč? Protože jsou to letní houby, a ne všechny splňují "moje kriteria" špičkové kvality - především proto, že jejich výtrusová část (ten spodek hlavičky) je příliš tmavá :(
A máte představu co obnáší jedna čtyřlitrová sklenice? Jsou to 4 plné sušičky (5-tipatrové) nasušených hub. V plné sezóně je to cca jednodenní úlovek (třeba 2 plechy). Takže nasbírat tu 1 sklenici není "žádná holá (_!_)" - a to nepočítám čas nutný poté k jejich zpracování :roll:
EKKAR píše:Radši se ptám s předstihem - POKUD SE LETOS HOUBY URODÍ, budeš i letos na ně schopný chodit a případně posílat sušené?
Správná otázka - ano, bylo mně už sedmdesátosm, takže už mi to neběhá jak za mlada. A jak jsem už několikrát psal - Valašsko není Haná - na houby jedině do kopců :evil: No - pokud to ale ještě chvíli vydrží tak jak to je, tak snad ještě budu nějaký čas schopný houbařit :roll:
Naposledy upravil(a) kokun dne 02 zář 2024, 16:02, celkem upraveno 2 x.
Honza - kokúň

#79 Příspěvek od EKKAR »

kokun píše:....
A máte představu co obnáší jedna čtyřlitrová sklenice? Jsou to 4 plné sušičky (5-tipatrové) nasušených hub. V plné sezóně je to cca jednodenní úlovek (třeba 2 plechy). Takže nasbírat tu 1 sklenici není "žádná holá (_!_)" - a to nepočítám čas nutný poté k jejich zpracování :roll:
...
Já teda nevím, na jak silný řezy krájíš - ale já mezi 2,5 a 3mm a suším přirozeným teplem v místnosti na obyčejný nelakovaný nábytkový překližce, větší kusy manželka s dcerou poctivě rovnají "skoro na dotek" a drobný (1-1,5cm) se jen vysypou na desku a rovnoměrně rozhrnou, aby jich nebylo moc tlustě na sobě. Na 1 "třílitrovku" od restauračního balení kyselejch okurek je potřeba vyskládat asi 3m čtvereční desek. Sušičku nepoužíváme, máti ji sice vlastní, ale když je sezóna hub a nám se poštěstí na ně vyrazit, zas ji máti potřebuje sama.

A to nemluvím o možnosti se vůbec do lesa vypravit - Třebová je taky jedním z vyhlášenejch houbařskejch "rájů", jenomže právě proto se na houby musí nejen do okolních kopců, ale hlavně dřív, než vyrazí lufťáci (kterejch je tady rok od roku víc a víc) a Ukrajinci, kteří od doby, kdy jim doma vlez na dvorek skrček z kremlodoru, utekli k nám a tady vyrážejí hlavně o víkendech v podobě mnohačlennejch organizovanejch tlup a les doslova vyluxujou od všeho, co jde sežrat. Což znamená aby českej člověk našel nějaký houby, musí do lesa chodit ve všední den a hlavně ráno sotva po rozednění - jenže to se těžko kloubí s denní prací v kanclu ve službách obyvatelstvu (manželka) a turnusovýma "dvanáctkama" ve 3-směnným provozu (já) - nechápu, jak tohle moh někdo z inspektorátu práce odsouhlasit - je to systém 12-24-12-24-12-24... kdy se bezprostředně za sebou střídají denní a noční jenom s jedním 24hodinovým obdobím volna, takže například - pondělí je denní, v úterý je přes den volno, ale jde se na noční, ve středu je spánek po noční a ve čtvrtek se jde zase na den - a v pátek na noc. Volný jsou jen víkendy - kdy ale zas do lesa vyrážejí davy chatařů-důchodců s vnoučatama, lidi co taky v tejdnu chodí do práce a hlavně ti UA ... Takže já se přiznám bez mučení - já se minulý 2 roky nedostal pořádně do lesa a když už jsem se urval, tak v lese vybíleno a všude víc houbařů než hub ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
kokun

#80 Příspěvek od kokun »

Karle - já vím jak krájíš; sušíš i skladuješ - tvoje (ale i mnoho mých) foto je ve vlákně Už rostou....
Já krájím tvrdé hřiby o malinko tenčí: 2÷2,5mm; měkčí hřiby pak: 2,5÷3mm. Pokud to jde, tak suším na sítech, či sušičkových platech, taky volně - v prosklené činž. lodžii (teď by i "sušilo", jen není co). Pokud už venku "nesuší", tak zapínám el. sušičku(y) - mám 2.

Taky jsem už nejednou psal, že pokud se rozkřikne že rostou, tak nastane invaze. Ty místní houbaře beru, ale jezdí sem čím dál více Slováků (jsme hraniční město - městská část Sidonie a Vl. průsmyk-hranice leží jen 8km od nás). Když přijedu k lesu, tak tam (v sezónu) stojí třeba 14 aut: 11 SK-spz (TN, IL, PU, PD, ... taky třeba NR 8O) a 3 naše (ZL, ...). Vloni mi jeden (Dubničan) praví: "Chodím tu už 2. rok - poradil mi to kamarát"! Jemu "kamarát", ... on dalším dvěma "kamarátom", . . . - nebylo nad Covid - to nesměli přes hranici.
Běžně tu jezdí od TN (40km); Nového mesta n.V. (60km); ... - to je pak v lese "jak po kobylkách" (a toho řevu po lese; bordelu co po nich zůstane; . . . :evil: ).
Předloni - už po největší "invazi"; někdy v říjnu - NE. Přijel jsem tehdy pozdě - až před 9.hod. Než vejdu do lesa, oproti mě z něj právě vyšel ml. chlap (s igelitkou v ruce). Říkám mu: "To už ani nemusím chodit, že." On něco odpověděl slušnou slovenčinou, ale poznal jsem, že je cizinec.
Vylezlo z něj, že je rovněž UA, a že už několik let dělá v Trnavě (cca 100km). Hřiby měl naházené v té igelitce "jak seno" - neočištěné, tak jak je "urval", tak je naházel do igelitky 8O :( A největší gól měl teprve přijít. Praví: "Spěchám do Trnavy na 10hod. na fotbal (SK-ligu)" :lol:
Taky jsem tu už psal:
Cca v 10hod. už slézám z lesa a kousek nad lesní cestou chodí 2 ml. děvčata. Volám na ně: "Děvčata - to musíte nahoru, na cestě nerostou!" Když mi jedna něco odpověděla slovensky, tak jsem opáčil: "A odkiaľ ste?" A ta druhá pak: "Od Trenčína". A já zase: "A to sa vám oplatí chodit tak ďaleko?" A znovu ta první: "Ale veď je to bližšie ako do Tatier".   No, veru že je 8O :D :lol:
Přílohy
P1220771a.jpg
A pokud nesuší "venku", tak elektricky
A pokud nesuší "venku", tak elektricky
P1380877 . 1.jpg
Suším na sítech a platech - v lodžii, anebo třeba nad radiátorem
Suším na sítech a platech - v lodžii, anebo třeba nad radiátorem
Honza - kokúň

#81 Příspěvek od starecd »

Pěkné jsou Honzo.
kokun

#82 Příspěvek od kokun »

Děkuji za pochvalu - ale jestli máš na mysli ty na sušičkách, tak věz, že o takových se mi teď jen může zdát. Foto je staršího data (z mého archívu), jen pro představu, jak suším.
Právě teď tu máme přes 31°C (momentálně: 31,5) - u vás nebude o nic míň - nebydlíme zas tak moc daleko od sebe. A do večera to ještě půjde nahoru.
Je teprve PO - celý tento týden budou jenom hice - a déšť je stále v nedohlednu. :o :(
Honza - kokúň

#83 Příspěvek od EKKAR »

Honzo, UAčka houby naházejí do kýble s vodou a nechají do druhýho dne - spláchne se hlína a vyplavou wormíci ...
kokun

#84 Příspěvek od kokun »

Karle - vím jak sbírají houby (nejen) Ua-čka a ruSSáci, ale třeba i talijáni, či šikmoocí - na YT sleduji (nejen) je už mnoho let :roll:
Honza - kokúň

#85 Příspěvek od EKKAR »

Sory jako, do kebeně ti nevidím ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Já to mám přímo od nich, v práci je jich víc než náš Čechů. Že ty špízuješ TyTrubku nemám tušáka ...
kokun

#86 Příspěvek od kokun »

Zdravím vespolek.
Tak jsme zase o rok starší a skončila letošní (hodně krátká) houbařská sezóna.
Ač krátká, tak jsem i letos něco nasbíral. Sice minimum "janků", "kozáků" a "stročků" (přišel jsem o naleziště - těžba, nejen v březinách). Zato v červnu i "lišky" - poslední roky (i u nás) dost vzácné.
Vyřizuji zásilky těm, co se mi ozvali přes SZ - pokud něco zůstane, zašlu i příp. dalším zájemcům. Ceny zachovávám (před)loňské - viz strana 4.
Honza - kokúň

#87 Příspěvek od hafca »

Mám kliku, zbyla na mě směs a hlavně lišky. Špičková kvalita jako pokaždé a k tomu ještě bonus ve formě prášku z praváků.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
kokun

#88 Příspěvek od kokun »

EKKAR píše:... A i když se letos možná pochlapím, tak se chci posichrovat ...
kokun píše:...
Tu (na EB) jsi zatím 1. zájemce - ale už jsem třeba posílal (v tom červnu) i mimo EB.
Tady funguji asi jako "stanice poslední záchrany" - tak pokud něco bude, budeš "zachráněn" (vedu tě v patrnosti). :roll:
Ahoj Karle.
Už 4 dny nemáš přečtenu SZ, přestože sem (na EB) chodíš - vidím tvé nové příspěvky. 8O
Honza - kokúň

#89 Příspěvek od pesve »

Zásilka došla v pořádku. Jako obvykle to je skvělý matroš!!
EKKAR

#90 Příspěvek od EKKAR »

kokun píše:
EKKAR píše:... A i když se letos možná pochlapím, tak se chci posichrovat ...
kokun píše:...
Tu (na EB) jsi zatím 1. zájemce - ale už jsem třeba posílal (v tom červnu) i mimo EB.
Tady funguji asi jako "stanice poslední záchrany" - tak pokud něco bude, budeš "zachráněn" (vedu tě v patrnosti). :roll:
Ahoj Karle.
Už 4 dny nemáš přečtenu SZ, přestože sem (na EB) chodíš - vidím tvé nové příspěvky. 8O
Ahoj, koukám a žádný avízo o SZ nemám!!! Ale jo, je tam SZ, ale žádný jumping window se nekonalo ... Omluva, odpovídám via SZ.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“