síla signálu vs rychlost dat

Vše, co se týká mobilních telefonů, GSM bran, mobilních datových připojení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Olchor

síla signálu vs rychlost dat

#1 Příspěvek od Olchor »

Hoj. Poměrně dost cestuju a stává se mi ( i v EU) že signál je celkem dobrý - třeba 3 nebo 4 čárky, hovor bez problémů ale data jdou velmi mizerně, i blbé stažení majlu trvá věčnost. Vím, že data běží i jinými kanály, než hovory, ale žiju v domnění, že běží i přes hovorový kanál. A že by tedy i v tomto případě měly data jít, i když třeba trochu pomalejc, ale ne zas tak tragicky.
Nebo je to jinak?
DedVseved

#2 Příspěvek od DedVseved »

Ty máš ve smlouvě minimální rychlost pro stahování dat v roamingu?

Pokud ne, tak to nikdy nevyřešíš. Taky vůbec netušíš, jakou smlouvu mezi sebou má tvůj operátor s poskytovatelem roamingu, ale věř tomu, že klienti v roamingu budou vždy na druhé koleji a to té pomalejší.

I když jsem si např. v Černé hoře pořídil místní SIM s 500GB dat, tak to prakticky nešlo vyčerpat, protože rychlejší to bylo akorát po půlnoci a přes den se data zastavovala.
V ČR máme ceny tragické, ale díky tomu jsou rychlosti přiměřené. Tam kde mají nízké ceny, tak rychlost stojí za hovno.
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Na akcích kde přichází hodně lidí mi před akcí data jdou bez problémů. Jak přicházejí lidé, data zpomalují až se nedá stáhnout vůbec nic. Hovory jdou dál. Hovory mají žřejmě v BTS před daty prioritu.
..to bude jen ňákej odpůrek
ok1hga

#4 Příspěvek od ok1hga »

Olchor píše: . . . data jdou velmi mizerně, i blbé stažení majlu trvá věčnost . . . i když třeba trochu pomalejc, ale ne zas tak tragicky
zajímalo by mě, jakou rychlost přenosu si představuješ pod pojmy "mizerně", "pomalejc" a "tragicky" . . . ?
zkus to upřesnit, třeba v Mb/s . . .

víš co znamená symbol na telefonu ?
"E" "3G" "4G-LTE" "5G"
Naposledy upravil(a) ok1hga dne 02 zář 2024, 22:18, celkem upraveno 1 x.
martinkopp

#5 Příspěvek od martinkopp »

V průběhu hovoru je datový tok jen kolem 10kbps. Pokud ti jede podobnou rychlostí internet, může ti připadat že se nic neděje, protože při tomhle se ti byť i jen pitomé reklamy na stránce budou načítat půl dne.
DukeNuke

#6 Příspěvek od DukeNuke »

Existuje služba VoLTE - tedy Voice over LTE a tam jdou hovory po datech.
Zmije

#7 Příspěvek od Zmije »

U VOLTE jdou hovory přes paketovou síť, ale na logické úrovni jsou data a hlasová data oddělená (jiný Bearer) a hovorová data mají prioritu.
matahari

#8 Příspěvek od matahari »

O2 má v mobilní síti IPv6 protokol nasazený už několik let a VoLTE funguje pouze přes něj, např. u mě na prefixu 2001:41d8:146:c01::
Odpovědět

Zpět na „GSM / CDMA / LTE technika a telefony“