forma na lití olova

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

forma na lití olova

#1 Příspěvek od forbidden »

Nazdar, chtěl bych si odlít olověnou krabičku. Vnitřek tak 50x50x30, síla stěny třeba 10. Dá se odlévat do dřevěné formy, nebo mi shoří, než to schladne?
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Bude hořet, ale vychladne to dřív, než shoří, dá se to. Skláři měli postupy, čím dřevo nasytit, aby nehořelo tak rychle. Forma musí být samozřejmě suchá, pára by vyházela olovo po okolí. Nebo si udělej formu třeba z Ytongu.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
jenicek

#3 Příspěvek od jenicek »

Udělej to ze zbytků cetrisu nebo sádrokartonu, nebude to pórovitý jako u dřeva. Když to opatrně lízneš pájecí pastou, bude i krásně hladkej a lesklej povrch.
Ivan_01

#4 Příspěvek od Ivan_01 »

dá sa kúpiť priamo formovací piesok, (cca 4 eur za kilo) s tým to ide parádne. Muster si vytlačíš na 3D, pohráš sa s pieskom a leješ. Ale dá sa použiť aj obyčajný homok s olejom, ale to strašne smrdí. Alebo sádrová forma, len tú treba pred liatím predohriať. Nezabudni počítať so zmrštením po vychladnutí.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Ytong, ani sádroš nemám, ale sádra by se našla. Pomohlo by to dřevo nastříkat silikon. olejem jako mám proti přichytávání kuliček při sváření?
Co je to homok?
Díky
Ivan_01

#6 Příspěvek od Ivan_01 »

homok je piesok, ten žltohnedý, jemný
Sandal

#7 Příspěvek od Sandal »

Jen tak ze zvědavosti. To máš krabičku na smolinec?
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od forbidden »

100 % správnej odhad :-)
Ivan_01

#9 Příspěvek od Ivan_01 »

môžeš odliať plát alebo pláty olova, opracovať ich na presný rozmer a výslednú krabičku zospájkovať, klampiarskou letovačkou by to nebol problém
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od forbidden »

Na pláty bych stejně musel dělat nějakou formu, takto udělám ohrádku, doprostřed přijde kvádřík, co udělá vnitřní prostor krabičky. Kvádřík se po odlití oddělá a odliju už jen víko.
pepik9

#11 Příspěvek od pepik9 »

forbidden píše:ale sádra by se našla.
Jednou jsem zkusil odlít něco hodně malého do sádry. I když jsem si myslel, že je dost vyschlá, stejně to prskalo a vznikl zmetek.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Ta sádrová forma strašně dlouho schne. A pokud není zcela suchá, olovo při lití prská (bacha na oči) jako sviňa a když neprská, tak jsou aspoň na povrchu lunkry. Odzkoušeno mockrát při lití potápěčských olov. Nakonec to skončilo plechovou formou. Na jeden kus můžeš formu slepit z překližky a nebo sololitu. Po zkarbonizování povrchu dřeva při prvním dotyku ta uhlíková vrstva chrání dřevo pod sebou. Jo a chce to licí komínek aby byla zásoba olova, při chladnutí se ti olovo propadne. A nebo nalít vyšší vrstvu a propadliny odříznout.
Jo a musíš natavit o cca 10-15% víc než je potřeba, při tavení olovo hodně oxyduje a škraloup oxydantů musíš před litím stáhnout pryč.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zaky

#13 Příspěvek od Zaky »

Smolinec po dědovi je v plechovce vylité olovem, do které děda prostě nejspíš akorát vytvořil dutinu tak, že do olova šupnul konec násady od koštěte :-) Není to tak hezké, ale forma se vůbec nemusela řešit. Zátku do toho ovšem nějak odlil, řekl bych, že to koště před tím zapíchl vedle do záhonku a olovo potom nalil do díry v zemi :-)
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od forbidden »

Tak ještě je možnost svařit si ohrádku z plechu a vnitřek olovem jen vylít. Plech už bych tam rovnou i nechal. Smrští se to moc, že to z toho samo vypadne?
Koukám, že jsme měli podobný myšlenky zároveň. :-)
ransom

#15 Příspěvek od ransom »

Hlavně bacha na tu vodu. Kdysi mi pod rukama bouchla klempířská pájka (75%Pb), když jsem si z ní odléval tenčí pruty. V drážce mi zůstala kapka vody po chlazení předchozího kousku. Měl jsem to po ksichtě, po krku, a hlavně připečený v oku. Nic extra teda.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“