Tesla T710A osazení

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mico56

Tesla T710A osazení

#1 Příspěvek od mico56 »

Zdravím, dostal se ke mě tento tuner který byl nefunkční. Podařilo se mi ho zprovoznit. Mám dotaz ohledně osazení. Potřebuji identifikovat keramický kondenzátor, který je osazen mezi L4 a spoj C9 s pinem 2 IO1 v části C1. (je poškozený a chybí na něm kus s označením. Podle servisní dokumentace a dostupných schémat tam žádný kondenzátor být nemá. Jedná se tedy o nějakou změnu v osazení? Jakou hodnotu má mít tento kondenzátor?
Dál na DPS v části zdroje ladícího napětí M nejsou osazeny diody D7-D9. Místo nich je jen drátová propojka.
jardafiala

#2 Příspěvek od jardafiala »

Pokud je to podle (trochu nejasného) popisu C9, ten nemá s L4 nic společného, tak má hodnotu 150n a slouží ke krátkodobému odpojení AFC při změně ladicího napětí. K cívce L4 je připojen na zem kondenzátor 1n. Propojku neřeš, to je nějaké vylepšení v průběhu výroby.
mico56

#3 Příspěvek od mico56 »

Jde mi o keramiku podle přiložené fotografie. Která je zapojená jedním koncem k L4 a druhým C9. Viz přiložená fotografie. U této neznám hodnotu protože je tento kondezátor poškozený.
Přílohy
20240903_083633.jpg
20240903_083633.jpg
jardafiala

#4 Příspěvek od jardafiala »

Je to, jak jsem napsal, C9, viz obrázek. Pozor, v nalezených a dlouho neprovozovaných mívá svod a tím trvale ruší funkci AFC. Koukni na plošný spoj zespodu, čárkovaně je naznačen drát který k němu má vést. Pokud potřebuješ celou dokumentaci i s plošnými spoji napiš mi na jardafiala@atlas.cz, pošlu.
Přílohy
T710A C9.jpg
T710A C9.jpg
barnodaj

#5 Příspěvek od barnodaj »

Dokumentace je taky na oldradio.cz v položce gramorádia Tesla
mico56

#6 Příspěvek od mico56 »

Děkuji za rady, ale kondenzátor C9 mám již vyřešený. Byl tam hovňák místo něho jsem tam osadil svitek 150n. (na moji fotografii je ten žlutý kondenzátor nad kroužkem). Jde mi o ten keramický kondenzátor pod ním co je připojen k L4 viz kroužek. Tento kondenzátor není v SM ani ve slovensky popsaném schématu. V osazu je zapojen podle přiloženého obrázku. Zřejmě je to úprava podle změnového listu 6, nebo 7. Ty nemůžu nikde sehnat. Byly na radiohistorii.sk ale tam u se nejde přihlásit.
Přílohy
Tesla 710A.png
Tesla 710A.png
DKL

#7 Příspěvek od DKL »

Ty ZL mám, patrně z Radiohistorie. Není tam o tomto kondenzátoru ani zmínka. Myslím že je tam přidaný k zablokování AFC při náběhu napájecího napětí, nejspíš při přepínání SV/ VKV. Očekával bych hodnotu 100-150n.
jardafiala

#8 Příspěvek od jardafiala »

Tak jak je naznačená je tam k ničemu (tedy mohl my blokovat AFC jak popsáno výše ale proč...). Na L4 je napájecí napětí pro dva tranzistory a MF filtr. Mám tu tři stejné tunery, nedalo mi to a kouknul jsem do nich, nic takového tam není.
xsc

#9 Příspěvek od xsc »

A nefunguje to jako kapacitní dělič? Tedy fakticky zmenšení impulzu a tím i citlivosti vypínače AFC na polovinu? Pokud to bylo po sestavení moc citlivé, je ve fabrice jednodušší něco přibastlit, než odpajovat kondenzátor a měnit za jiný. I když normálně bych ho dal proti zemi, ale předpokládám, že i napětí na L4 je blokované nějakým elytem k zemi.
jardafiala

#10 Příspěvek od jardafiala »

Tady už je to jenom teorie co by kdyby, tam NIC nepatří a bez toho to funguje.
mico56

#11 Příspěvek od mico56 »

Děkuji za vaše reakce. Podařilo se mi přemluvit známého, aby otevřel svůj tuner. A má tam také tento keramický kondenzátor jeho hodnota je 47nF, na pozici C9 má "hovňák" 220nF. Tuto hodnotu C9 jsme tam měl také. Ted mám na pozici C9 osazen svitek 150nF dle dokumentace.
Takže se zřejmě jedná o nějakou úpravu ze začátku výroby.
Bez té keramiky tuner funguje dobře, a AFC dotahuje bez problémů.
xsc

#12 Příspěvek od xsc »

Ona s tím měla Tesla věčně problém. Jednak ty kondenzátory měly svod a hlavně to původní katalogové zapojení TDA1047 (A225D) je navržené jinak. Počítá, že AFC ovládá samostatný varikap pro AFC v oscilátoru, ne že se bude hýbat celým ladícím napětí, které to přes pin 9 zpětně snímá. Jsou kousky, které se dokáží "zavazbit" a AFC i šumová brána (která závisí i na rozladění) periodicky vypadávají a zas najíždějí.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“