Plnospektrální osvětlení
Moderátor: Moderátoři
Saturační napětí modré LED se pohybuje mezi 2,7 a 3,5 V, zatímco červená má obvykle 1,6 - 1,8 V, je tedy zřejmé, že v modré se mění na světlo dvojnásobný výkon. Účinnost přeměny nemá menší, než LEDky ostatních barev, proto viditelně svítí jasněji. Ano, je to až protivné, ale v určitých kruzích to našlo své zákazníky, protože to zrovna bylo cool a in.
Máš pravdu - kde to šlo, zmenšil jsem proud modrou LEDkou, případně ji nahradil zelenou, nebo ji přelepil. Třeba, když mi svítila do oka hned vedle displeje foťáku. Co je moc, to je moc.
A měřil jsi světelné toky těch diod? Bez toho je toto tvrzení o ničem.DukeNuke píše:Tím si taky nejsem jistý. Nemám na to, abych zkoumal a diskutoval s tím, co napíše kdejaký výzkumník, ale mému zraku připadá vždy nejsilnější modrá led. A to tak, že na spoustě zařízení, které ji mají, ji mám buď zalepenou, nebo začerněnou. LED jiných barev mi nevadí.
Zrovna ta citlivost oka na jednotlivé vlnové délky poměrně snadno měřitelná a v této věci je celkem jasno, ačkoliv zrak jako takový je celkem málo poznaný.
Třeba zde: https://www.paladix.cz/clanky/barevne-v ... ohled.html
To napětí spíš bude souviset s tím, že energie modrého fotonu bude cca 1.7x vyšší než červeného. Každopádně kvantová účinnost současných výkonových modrých LED je okolo 40%. U červených LEDek nevím přesně jaká je, ale tipuju tak 1%.Hill píše:Saturační napětí modré LED se pohybuje mezi 2,7 a 3,5 V, zatímco červená má obvykle 1,6 - 1,8 V, je tedy zřejmé, že v modré se mění na světlo dvojnásobný výkon. Účinnost přeměny nemá menší, než LEDky ostatních barev, proto viditelně svítí jasněji. Ano, je to až protivné, ale v určitých kruzích to našlo své zákazníky, protože to zrovna bylo cool a in.
Máš pravdu - kde to šlo, zmenšil jsem proud modrou LEDkou, případně ji nahradil zelenou, nebo ji přelepil. Třeba, když mi svítila do oka hned vedle displeje foťáku. Co je moc, to je moc.