Danykův SoftStart

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ransom

#16 Příspěvek od ransom »

Já na tohle používám trofejní časová relé. Nějaký CRM-91 nebo cokoli podobnýho, dělá to kdejaký výrobce. Kontakty to mívá na 16A a vzhledem k tomu, že se zařízení zapíná a vypíná vypínačem nebo vytažením vidlice, kontakt jenom překlene odpor, a indukční charakter zátěže mu je vcelku lhostejný (v tomhle konkrétním případě). Nastaví se na tom zpožděný přítah od napájení a vhodný čas. Drátový odpor se vždycky nějaký vhodný najde (vyrobí, upraví).
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
misocko

#17 Příspěvek od misocko »

V jednom home made zdroji mám ako softštart žairovku z bodového osvetlenia. Rele mám napajane zo sekundaru, po usmerneni a vyhladeni, cez zenerku aby zopnutie a vypnutie bolo skokove. Reletka mám dokonca dve, jedno preklemuje žiarovku na primari, druhe zopne "záťaž" na vystupe.
Po zapnuti zasvieti žiarovka a pomaly nabieha trafo až nabije filtračný kondik na sekundari na dostatočné napetie. Vtedy sa zopnu relatka. V prípade preťaženia výstupu, klesne napetie, rozopne relátko a rozsvieti sa žiarovka. Keďže žiarovka je na 240V , môže si v zdroji svietiť koľko chce - samozrejme hreje, ale zdroj mám pri sebe, a cez vetracie otvory dosť jasne vidno že žiarovka svieti a viem že je niečo zle.
samponek

#18 Příspěvek od samponek »

A co se stane když to na okamžik vypneš a znovu zapneš ? Nespadne jistič ?
eleferner

#19 Příspěvek od eleferner »

To je prave vyhoda tovarnich casovych rele, jak zminoval Ransom - daji se zapojit a/nebo naprogramovat tak, ze i pri kratkodobem vypadku se resetuji a znovu cas odmeri. Akorat ta cena nepotesi...
misocko

#20 Příspěvek od misocko »

Určite zhodí, ale ako často vypinaš zdroj (skoro laboratorny) hlavným vypinačom len tak , cik - cak?
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

Ten startér jak prvně brnkne, tak ho kontakty relé překlenou a tak se ihned ochladí a rozepne. Zkoušel jsem cyklovat asi 1-1,5 sekundy periodou s připojeným ruským autotrafem, kvůli kterýmu jsem to hlavně dělal a nevyrazilo to 16A jistič ani po deseti cyklech. Bez softu pokaždý spolehlivě.
Až to zaškatulkuju do Gewis škatule, dám fotku.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ransom

#22 Příspěvek od ransom »

Cena časáku v krámě je vysoká. (Proto zdůrazňuju, že používám trofejní kusy z elektrikářské praxe.) Na druhou stranu, kdyby to měl člověk kupovat - vyjde to na stejný prachy jako solidně udělaný softstart elektronický, a je to bez práce.
Tím nechci dehonestrovat všelijaké bastly se startéry a podobně. Vždyť jsme na bastlírně. Bastlení se meze nekladou, a u včel svědí prostředky.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
mi-ro

#23 Příspěvek od mi-ro »

Apropo, jaký čas stačí pro překlenutí? Chápu, u zesilovačů, zdrojů nabití baterie elytů ale samotný oddělovák? Nasycení jádra je otázka jedné sinusové periody?
..to bude jen ňákej odpůrek
Celeron

#24 Příspěvek od Celeron »

Já tam mám kvůli univerzálnosti cca 0,7 sec.
Jirka

martinkopp

#25 Příspěvek od martinkopp »

Čas stačí naprosto minimalní, víceméně jen než sepne stykač který překlemuje odpor. Startér je nesmysl z důvodu poruchovosti téhle komponenty, ale zjevně si na to každý musí přijít sám.
rnbw

#26 Příspěvek od rnbw »

Startery sme mali v kancelarii viac ako 15 rokov, svietilo sa kazdy den a nikdy s nimi problem nebol.
Artaban001

#27 Příspěvek od Artaban001 »

Na "syslovi" je oddělovací 16KVA trafo pro napájení vozu z 3F sítě (dobíjení baterie, výhřev vodního hospodářství) Jako soft start je tam použit stykač spínaný továrním časovým relé.
https://www.jork.shop/produkt/siemens/s ... 0-5785.htm
workhard
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od workhard »

Tak by to mělo správně vypadat. Ale doma si může každý dělat, co uzná za vhodné, je to na jeho triko :) Startér mi na to přijde moc pomalý.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
mi-ro

#29 Příspěvek od mi-ro »

Vzhledem k mému poslednímu dotazu si taky myslím že by stačil jakýkoliv stykač, relátko zapojené jednoduše na sekundár trafa. Jakmile dosáhne spínacího napětí, znamená to, že trafo je nasycené a nárazový pulz je dávno za námi. A co použít na místě nárazového odporu třeba nějakou tlumivku na C jádru, pár závitů Cu by to nespravilo?
..to bude jen ňákej odpůrek
Celeron

#30 Příspěvek od Celeron »

martinkopp píše:Startér je nesmysl z důvodu poruchovosti téhle komponenty, ale zjevně si na to každý musí přijít sám.
Zjevně jsi nikdy, nikde neseděl pod zářivkovým osvětlením. Ve výrobě jemný mechaniky, hala 20 x 120 metrů byly čtyři řady zářivek na dvojtejch lanech, jedna za druhou. Odhadem 400 svítidel po dvou trubkách, tedy asi 800 startérů. Kluci z údržby za 10 let, co jsem tam dělal, vyměnili jen pár startérů, s porovnání s trubicema naprostý mimimum. Takže argument o životnosti, navíc v mým účelu použití je totální kravina. A i kdyby, mám jich tu celý balení, co nejspíš vydrží až do zániku týhle civilizace.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“