Hybrid HEV nebo PHEV?

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Valdano

#16 Příspěvek od Valdano »

Takže třeba MG4 Electric.

Levný číňan v garáži? Už to jde i v Česku. Donfeng či GWM poutají designem i cenami.

Tu levnost čínských EV v EU je potřeba brát s rezervou a nesrovnávat to s cenami v Číně viz další článek.

Dostupné čínské elektromobily mají v Evropě i dvojnásobně vyšší ceny.
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

Aka je motivacia kupovat tieto predrazene cinske sracky? O par rokov to bude mat nulovu hodnotu, ak to vobec bude este fungovat.
Valdano

#18 Příspěvek od Valdano »

Motivace: Když někdo chce EV z Číny a neví co s penězi. :wink:

Jinak obecně jakýkoli EV se stále pro většinu lidí vůbec nevyplatí.

Takže kdo má rozum a nechce vyhazovat za jakýkoli EV ani za Hybrid tak si vybere jako ostatně i většina lidí v EU mezi spalováky, které jsou obecně stále pro většinu lidí výhodnější a cenově přístupnější.
matahari

#19 Příspěvek od matahari »

Vždyť je to spotřebka a ne investice na celý život. Po 4 až 5 letech není problém přejít na jiné typy pohonu, když se mi tenhle líbit nebude. Ceny sice šly nahoru, ale díky tomu i ojetiny a starší auto jsem prodal velmi slušně.
PixelOrgy

#20 Příspěvek od PixelOrgy »

Tak mega za cinana bych fakt nedal... Kvalitu evropskych vyrobcu nedostanes, plus silne pochybuju o nejakym pozarucnim zazemi.

Ano, je to draha spotrebka, kterou za 5 let vyhodis, super... Za mega z toho auta uz musim mit i radost a musi se libit, to si tady nedovedu predstavit
rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

Normalne auto po 5 rokoch predas. Alebo 5-rocne kupis. Kto kupi 5-rocny cinsky elektricky smejd?
Hill
Administrátor

#22 Příspěvek od Hill »

Všechno, co nevzniklo přirozeným vývojem z potřeby, ale nařízením moudrých shora, kterému musí výrobce vyhovět, aby prodal, trpí na křeče. Odskok od původní vývojové linie, násilné naroubování. A skončí to opačně: zákazníkovi nezbude, než si vybrat mezi hybridem, hybridem, hybridem a autem na baterky, protože jiné prostě není, ačkoli chtěl normální auto s normálním pohonem.
V rozhodování hraje roli i to, jestli si kdo může pořídit solární elektrárnu s vlastním úložištěm, aby mohl auto nabíjet přes noc a nemusel kupovat elektrickou práci jinde (protože systém prodat/koupit je nastavený, jako mnohem ztrátovější, než uložit do jedné baterie a přesypat do druhé), leda by byl podnikatel a firma si to mohla odepsat do nákladů. Pak se vyplatí i čistě baterkové auto - elektromotor je konstrukčně daleko jednodušší, tedy údržba méně náročná, snad jen dosud neznámá životnost baterek a jejich budoucí cena...
V paneláku si moc kWp solárka na balkon nenainstalujete, ba i nabíjení na parkovišti u chodníku jaksi naráží na dost nepříjemná omezení, a to i v případě placeného dobíjení i placeného místa.
Taky mi nezbylo, než koupit hybrid, ono už nic bez hybridu nebylo.
Teda, ono by se našlo v autosalonech vlevo i vpravo, ale nehodlám platit za něco, co nikdy nevyužiju, a ve městě je to spíše na obtíž. Potřebuji auto, které mi bude sloužit, bude můj parťák, kterým denně najedu 60 - 100 km (do práce a zpět), v létě v něm urazím pár tisíc km na dovolené, do kufru se mi vejde vše, co pro oba případy potřebuji. Na to, abych jednou za čtyři roky převezl kus nábytku, nebo za osm deset let pračku, přece existují služby, za které mě nebolí zaplatit, nemusím kvůli tomu mít auto čtyřikrát či víckrát dražší.
Netoužím ani po kočkolapu, ztrapnit se dokážu mnoha jinými způsoby.
To je můj pohled na nákup nového auta, dávám ho jako příklad. Kdo to vidíte jinak, prosím. Myslím, že doby, kdy se auto kupovalo proto, aby soused neměl lepší, jsou dávno za námi. Nebo nejsou?
Ano, (mild)hybrid to je doslova - k spalovacímu motoru 66 kW (atmosférický s VVT) je připojený ISG řemenem. Ten ISG má výkon 2,7 kW. Při brždění motorem dobíjí 12 V / 10 Ah lithiovku pod sedadlem (když se rozsvítí brzdová světla, dobíjí rychleji), při rozjezdu a do kopce a vlastně i za jízdy vypomůže spalováku, který zrovna jede v nějak nevýhodném režimu, dokud baterka stačí. Když je motor ohřátý, startuje s režimu start/stop motor, na to si v baterce nechává dostatečnou rezervu, startér z obyčejné olověné baterky je v klidu - ten se použije jen při studeném motoru. Takže ani start/stop systém nepotřebuji vypínat. Prostě pro mne ještě rozumný kompromis, který nevyžaduje mít někde nabíjecí místo, přesto se vejde emisemi do limitu a spotřebou i do zdražení benzínu.
Převodovku mám stále manuální, tradiční konstrukce, řadím rád.
Ač v jízdních vlastnostech nepoznám rozdíl proti předchozímu modelu 69 kW, na spotřebě je těch 15 % úspory milých.

To jsem zase stvořil špalek: chtěl jsem tím jen říct a svým příkladem doložit, že všechno je otázkou řazení priorit ve vztahu k možnostem každého, kdo si dnes častěji potřebuje, než chce, koupit auto. Netroufal bych si doporučit konkrétní model komukoli.
Nakonec nezbude, než nabídky nasypat do klobouku a rukou neviňátka nechat losovat.
rnbw

#23 Příspěvek od rnbw »

Ci sa ta uspora paliva oplatila, to zistis az podla faktury za vymenu baterie.
rezis

#24 Příspěvek od rezis »

rnbw: nebyl bych z toho zas tak v křeči. Na dnešním moderním autě je to cenový průser ať se podělá cokoliv.
Internet - metla lidstva
matahari

#25 Příspěvek od matahari »

Já bral auto se standardním motorem, kde je jen baterie navíc. Díky ní mám lepší spotřebu a to ji pokaždé nenabíjím. Ano, jsou to peníze navíc, ale tak trochu šetřím za PHM, takže se to nějak kompenzuje.
V létě jsem byl jen v Rakousku a tam jsem čínských BYDů viděl nespočet. U nás se od začátku roku roztrhl pytel s Teslama, ty jdou vidět skoro na každém rohu.
p32

#26 Příspěvek od p32 »

Díky za odpovědi i když některé byly jako obvykle mimo mísu. Původní dotaz byl na rozdíl mezi PHEV a HEV, což jsem z odpovědí dostal dostatečně. Kdybych měl kupovat něco na elektřinu, tak za mě BEV určitě ne (nemělo by to fakt smysl), ale HEV by smysl mělo. Teď ještě jestli má smysl přemýšlet nad autem HEV za 600 tisíc nebo stejné auto se "starým" motorem za 400 tisíc a potom taky jestli ho má smysl po pěti letech umývat nebo koupit nové.
Cust

#27 Příspěvek od Cust »

Taky jsem přemýšlel o PHEV (Outlander) s dojezdem bez spalováku okolo 50 km, což mě hodně lákalo - prostě do práce a zpět dojedeš bez spuštění benzíňáku (pokud tedy nepotřebuješ rychlou akceleraci). Ale mělo to dvě základná nevýhody, která mě od nákupu odradily.
1) cena auta byla o 200 tis vyšší
2) baterie byli v kufru, takže se tam nevlezla šestá a sedmá sedačka, což byla de fakto podmínka

Také nevím, jak se cítí spalovák, když sepne jen na 15 s při předjíždění, když člověk potřebuje krátkodobě výkon a to mnohokrát do týdne. Asi tam bude podmínka to občas projet na dálnici. Na druhou stranu ten Outlander je benzín atmosféra s nepřímými vstřiky, tak by tento způsob provozu mohl snad snést bez nějakých velkých problémů.
Dekker

#28 Příspěvek od Dekker »

Cust píše:Také nevím, jak se cítí spalovák, když sepne jen na 15 s při předjíždění, když člověk potřebuje krátkodobě výkon a to mnohokrát do týdne. Asi tam bude podmínka to občas projet na dálnici. Na druhou stranu ten Outlander je benzín atmosféra s nepřímými vstřiky, tak by tento způsob provozu mohl snad snést bez nějakých velkých problémů.
myslím, že by se to ani takovému motoru moc nelíbilo. Leda by olejové čerpadlo a tedy celej olejovej okruh, běželo trvale a tím bylo zajištěno namazání při tom krátkodobém spuštění.
Ale možná se pletu
jasnap

#29 Příspěvek od jasnap »

On by to studený olej úplně nezachránil. :(
Hill
Administrátor

#30 Příspěvek od Hill »

Dva kolegové Outlandery mají a nic o tom, že by jim při akceleraci startoval spalovací motor. Vlastně vůbec si nestěžují. Ono celkem 165 kW ve dvou elektromotorech při akceleraci žádnou dopomoc nepotřebuje.
Motor startuje, když "dochází baterka". Začíná na 1500 otáčkách, ty zvedne až za tři minuty, kdy je promazaný. A točí až do nabití baterky,
Kluci mají každý svou solární elektrárnu 10 kWp s úložištěm, než ty přebytky nevýhodně prodat, to radši s nimi do auta, i když se ztrátou.
No co: powerbanky jsou taky ztrátová záležitost, přesto by bez nich leckdo nepřežil.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“