Svinovací metr

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Milan121

Svinovací metr

#1 Příspěvek od Milan121 »

Zkoušel jste někdo přilepit pásek ze svinovacího metru na hliníkovou lištu?Já potřebuji v délce 300cm. Vyzkoušel jsem různá lepidla,na liště lepidlo drží,na metru ne.Jedná se o metr svinovací žlutý v profilu mírně prohnutý
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Co to jsou "různá lepidla"? Kanagom, Hercules atd. ? :lol:
keemo

#3 Příspěvek od keemo »

mozna to bude tim ze ten svinovaci pasek byva namazany olejem aby lip klouzal...zkouselj odmastit a pripadne odbrousit tu barvu?
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Ten metr je kalenej, žlábkovitě prohnutej je proto, aby držel lajnu a "nepronášel se". Nalepil bych ho kvalitní montážní oboustrannou lepicí páskou s pěnovým jádrem, něco jako je tohle:
- https://www.obalyvysocina.cz/produkty/z ... -19mm-50-m
- https://www.zbozi.cz/vyrobek/pattex-sup ... oustranna/
nebo
- https://www.zbozi.cz/vyrobek/pattex-fix ... do-120-kg/
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Mikras
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Mikras »

Nešlo by použít oboustrannou pěnovou lepící pásku? Oba předměty dobře odmastit a rozvinutý metr pak na té liště něčím aspoň na 24 hodin zafixovat nebo zatížit, aby se dobře přichytil.

Taková páska se používá třeba na samolepící háčky, ale když se na něj hned po přilepení pověsí ručník, za chvilku to upadne. Stačí ale nezatížit ten háček, dával jsem tomu i tři dny, a pak to udrží ručníků i pět a nemá šanci se to odlepit.
PavelFF

#6 Příspěvek od PavelFF »

Podélná "prohnutost" bude hlavní problém.
Prodávají se ocelová měřítka 300mm za rozumnou cenu a s přilepením nebude problém, protože jsou bez předepnutí. Hledej "ocelové měřítko 300mm"

Nebo hledej "samolepící metr" nebo "samolepící měřítko" .

Ocelové měřítko bude přesnější, ale o něco tlustší.

https://www.alza.cz/hobby/meritko-ocelo ... 873142.htm

https://www.alza.cz/hobby/paska-merici- ... 873054.htm

EDIT: Omyl v jednotkách. V délce 3m už zbývá jen samolepící měřítko.
Naposledy upravil(a) PavelFF dne 08 zář 2024, 14:10, celkem upraveno 2 x.
Gabriel

#7 Příspěvek od Gabriel »

rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Mnohe tie samolepiace pasky zo zaciatku drzia ako svina, ale po pol roku to samovolne odpadne.
ransom

#9 Příspěvek od ransom »

Pokud dobře vidím, nejde o 300mm, ale o tři metry.
Svinovací metr je z planžety a drží prohnutý tvar jako vzteklý. Což bude největší problém. Nejlépe by bylo do latě zafrézovat žlábek podobného profilu. Pak k nalepení postačí kontaktní lepidlo typu Chemoprén, Alkaprén, UHU a podobně. Jakmile se budeš snažit pásek narovnat, časem se vrátí do původního tvaru (a jakékoli lepidlo urve).
Pokud nejde o extrémní přesnost na desetinky, vyser se na svinovací metr a použij kus pásma. To je ploché.
Teď koukám na odkaz výše. To bude dobré řešení.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Milan121

#10 Příspěvek od Milan121 »

Nenapadlo mě hledat samolepící páska měřící, to je dobrý typ. I ta oboustranka by šla, mám kousek doma. Chtěl jsem využít metry svinovací co se již nezatahují. Vyzkoušel od Ceyse několik druhů dvojsložkových lepidel, z té žluté barvy se slouplo a na hliníku drží tak, že jsem je musel obrousit.
pocitujlasku

#11 Příspěvek od pocitujlasku »

ja som mal taku obojstrannu pasku, nieco ako tie penove, ale bola priesvitna a taka gumova. Mam s tym polepene kde-co a drzi to uz dlhu dobu, vyhoda je, ze sa da potom aj lahko dat prec.
No vidis, a tak si sa bal
Ruprecht

#12 Příspěvek od Ruprecht »

Milan121 píše:Chtěl jsem využít metry svinovací co se již nezatahují.
Můžeš z nich zkusit udělat yagi nebo taktické skládací antény :wink:
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Pásmo je plochý pásek a prvních 3 nebo 5 metrů je cejcovaný po milimetru a dál po půl cenťáku. Aspoň to moje. 10m se dá koupit za 100 až 180 kaček. Bacha na textilní nebo laminátový, ty nejsou teplotně a věkem stabilní.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Jodr

#14 Příspěvek od Jodr »

Když byla nouze nejvyšší a potřeboval jsem k niveláku pravítko, nalepil jsem dvoumetr na 2m hliníkovou vodováhu chemoprenem. Potřel obě plochy a nechal asi deset minut zaschnout. Svinovací metr na vodováze drží dodnes a stavěl jsem před dvaceti lety…
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Milan121

#15 Příspěvek od Milan121 »

Ale pravda je, že jsem zkoušel, rozstříhal jen jeden metr. Možná zrovna tento má nějaký pitomý povrch. Zkusím jiný.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“