Regulace otáček motoru 1f bezkomutátoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PCmaniac99

Regulace otáček motoru 1f bezkomutátoru

#1 Příspěvek od PCmaniac99 »

Ahoj, prosím poraďtě mi čím regulovat otáčky 30w 1f motorku. Je to vodní čerpadlo, rotor je magnetický váleček, stator je zalité vinutí. Nechci omezovat průtok vody mechanicky ale chci snížit spotřebu el. energie za cenu nižšího průtoku vody.
barnodaj

#2 Příspěvek od barnodaj »

Snížit kmitočet a napětí tak, aby při nižším kmitočtu nebyl překročen jmenovitý proud vinutím motorku. Tedy regulovat frekvenčním měničem.
samec

#3 Příspěvek od samec »

Znížením prietoku sa zníži aj výkon. Čerpadlo nečerpá, nekoná prácu. Voda sa krúti naprázdno vnútri čerpadla.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jezevec »

A o kolik si myslíš, že snížíš spotřebu? Když započteš příkon frekvenčního měniče tak ji naopak zvýšíš plus náklady na měnič.
Takže ušetřím, ať to stojí co to stojí...
Olchor

#5 Příspěvek od Olchor »

Jde o synchronní motor, tedy otáčky odpovídají frekvenci sítě. Tady opravdu pomůže jen frekvenční měnič. Ovšem za tu cenu můžeš koupit jiné čerpadlo.
Jestli by nevadil přerušovaný provoz, můžeš snížit spotřebu intervalovým spínáním čerpadla, třeba 5s běží, 5 s klid.
PCmaniac99

#6 Příspěvek od PCmaniac99 »

Jezevec - to opravdu odpovídáš na můj dotaz?

Dík za reakce, s frekvenčním měničem to postrádá smysl protože je drahý. Nechám to tak jak to je. Je to akvarijní filtrace s velkou filtrační nádobou ale trošku zbytečným průtokem vody, stačil by mi i menší průtok proto jsem chtěl snížit spotřebu energie - provoz 24/7.

Samec - když elektromotor zatížím na hřídeli tak se zvýší jeho odběr energie. Když přiškrtím výstup čerpadla tak je to to samé ne? Mám wattmetr tak udělám pokus..
samponek

#7 Příspěvek od samponek »

Kondenzátor.
pepik9

#8 Příspěvek od pepik9 »

Regulovaný obtok - z výtlaku čerpadla do sání.
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Kup slabsie cerpadlo.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Hape »

PCmaniac99 píše:...když elektromotor zatížím na hřídeli tak se zvýší jeho odběr energie. Když přiškrtím výstup čerpadla tak je to to samé ne? Mám wattmetr tak udělám pokus..
Ne, to opravdu není to samé, i když se to tak může zdát. U odstředivého čerpadla snížením průtoku, nebo jeho zastavením ve skutečnosti elektromotor odlehčíš. Ovšem u čerpadla, které má malý rozdíl mezi sací a výtlačnou výškou a malý litrový výkon nebude odlehčení asi moc výrazné.
Olchor

#11 Příspěvek od Olchor »

Tak zrovna u té filtrace by snad intervalové spínání nemuselo vadit, pár součástek a je to. Možná by šel koupit i nějaký hotový modul.
Artaban001

#12 Příspěvek od Artaban001 »

Čerpadlo je synchronní motor z autorozběhem ( směr rotace je dán nesymetrickým tvarem pólových nádstavců, rozběh se usnadňuje vůlí mezi magnetem a vrtulkou cca 3/4 otáčky. Regulace motorku jedině frekvenční měnič, nebo, jak se využívá u fontánek - nastavitelný bypass. Část vody se vrací do sání, zbytek jde ven. Poměr bypass/výtok se nastavuje šoupátkem, nebo nějakým jiným štelovátkem. Čerpadlo z pračky jsem kdysi převinul na 12 V a narouboval jsem na něj Hallswitch a spínací elektroniku z nějakého DC ventilátoru. Nějak to fungovalo, ale žralo to jak Zil.
PCmaniac99

#13 Příspěvek od PCmaniac99 »

Čerpadlo nelze vyměnit, leda s celou čerpací hlavou a nevím jestli dělaj slabší. Je to kanystrový filtr SUNSUN 703B. Řešení by mohl být bypass mezi vstupní a výstupní hadicí pomocí 2x T kusu a ventilu. Děkuji za vaše odpovědi.
Olchor

#14 Příspěvek od Olchor »

Jo, ale jestli ti jde hlavně o spotřebu, ta tím bypassem moc neklesne. Ostatně to jde snadno změřit.
barnodaj

#15 Příspěvek od barnodaj »

V AR10/74 vyšlo řízení otáček synchronního motorku pro gramofon, možná by tudy vedla cesta?
Součástky se dají koupit i dnes u vetešníků jako Hadex a další...
Přílohy
z_ot.png
z_ot.png
lánek.png
lánek.png
Odpovědět

Zpět na „Poradna“