Měření akumulátorů
Moderátor: Moderátoři
- onlyvikastar
Měření akumulátorů
Měl bych dotaz, který se týká měření akumulátorů. Mám sestavu PWM modelářského motoru pro dron, regulátoru a akumulátoru. Akumulátor má kapacitu 38 Ah, 22.2 V, celkový maximální špičkový odběr mi vyšel lehce pod 1 kW. Mým úkolem je abych vypracoval protokol kde bude uvedeno jak je možné akumulátor zatěžovat a do jaké míry je možné akumulátor přetížit. Dle informací, kterými momentálně disponuji by přetížení mělo být o 30 % vyšší než je současný maximální odběr (1,3 kW).
První možnost která mne napadla je vyrobit odpor 1.32 Ω (1,3 kW), přičemž bych následně měřil v čase jak klesá napětí a odpor bych chladil vodou. Další možnost je půjčit si umělou zátěž a výše uvedený test provést za pomoci tohoto zařízení, ale v životě jsem s takovým zařízením ještě nepracoval, takže nevím co od toho očekávat.
Existuje způsob jak výše uvedené realizovat za pomoci tužky a papíru, případně nenáročné simulace? Případně maté v tomto ohledu k dispozici relevantní literaturu či jiné informační zdroje?
Předem děkuji za každý relevantní příspěvek.
- martinkopp
Nevím co a jak tam chceš naměřit, tohle by měl mít uvedeno výrobce akumulátoru v datasheetu a závisí to především na vnitřní konstrukci akumulátoru. Hodnoty jež uvádí výrobce by se neměly překračovat.onlyvikastar píše:Mým úkolem je abych vypracoval protokol kde bude uvedeno jak je možné akumulátor zatěžovat a do jaké míry je možné akumulátor přetížit.
Samozrejme plati, ze pri vyssom odbere klesa pouzitelna kapacita baterie. Odporom sa to mera blbo, pretoze nedokazes zabezpecit konstantny prud (ako napatie klesa). Preto su umele zataze, kde nastavis prud a koncove napatie a ono ti to zmera a ukaze kapacitu.
- onlyvikastar
Jeden článek má napětí 3,7 V, články jsou pospojovány do série po šesti. Stabilní odběr je okolo 12 – 19 A. Špička se pohybuje okolo 33 A přičemž se ke mne dostala informace, že by testy měly být prováděny se špičkovým proudem plus 30% až 40% a tak jsem se dostal k hodnotám z prvního postu. I přes několika týdenní urgence se mi od dodavatele nepodařilo získat žádné v tomto ohledu relevantní dokumenty. Destrukci provést nechci, jen chci připravit test, kterým bych zjistil, jak moc je akumulátor přetížitelný.
Budu vděčný za jakýkoliv relevantní příspěvek do diskuze.
12A*22V=264W, 19A*22V=418W
špička 33A*22V=726W, + 40% ke špičce je 1kW (v úvodním příspěvku je 1,3kW)
Pokud platí kapacita 38Ah a špička 33A, tak je to pod 1C vybíjecího proudu. Pokud platí odběr 1,3kW, tak je to asi 60A, t.j. necelé 2C vybíjecího proudu.
To přece musí říct datasheet k použitým článkům, jestli zvládnou vybíjení 2C, jakou poskytnou kapacitu při 2C, jaká bude napěťová vybíjecí křivka při 2C a kolik bude při 2C cyklů. Při nižším zatížení to bude jen lepší.protokol kde bude uvedeno jak je možné akumulátor zatěžovat a do jaké míry je možné akumulátor přetížit
Nebo co se má vlastně tím měřením zjistit? A jak je definováno "přetížitelný"? Třeba jak moc při jaké zátěži klesne napětí? Jak moc se aku zahřeje? Kolik vydrží cyklů? Jakou kapacitu dodá při jakém proudu? Jaký maximální proud dodá?
Není přece nutné měřit celou baterku, ale jen jeden článek. Spíše několik článků, pro eliminaci, že bych vybral jeden atyp.
Ale stejně nevím jak z toho vyvodit nějaké závěry. Parametry zatížení udává výrobce.
Člověk to sice nějak můře změřit třeba při proudu 10A, 12A, 15A. Udělat si z toh grafy včetně teploty a něco odhadnout, ale to neznamená, že to pro tu baterku je OK.
A to na těch článkách není nic napsáno? Pochybuju, že si články vyrábí sám. Určitě je kupuje od nějaké firmy.
A o čem se tu vůbec bavíme? Můžete dát aspoň fotku. Píšete že články jsou sériově. Takže je to složený z něčeho takového?
https://www.xihobattery.com/products/ca ... on-battery
54 kusů cylindrických Li-Ion článků Sanyo 20700B (jmenovitá kapacita jednoho článku cca 4 až 4,2Ah)
zapojení: sada šest v sérii a celkem devět sad paralelně
hmotnost okolo 3,5 kg
datasheet k článkům
Datasheet obsahuje grafy s negarantovanými předpokládanými hodnotami. Graf "Cycle Characteristics" odhaduje při vybíjení okolo 2C (8A na článek) až na hraniční koncového napětí 2,5V po cca 500 cyklech pokles kapacity o cca 1/3 původní kapacity a při odběrech okolo 3C (12A na článek) pokles o cca 2/3 původní kapacity.
V nedávné době výrobce dronů DJI uvedl na trh civilní dron DJI FlyCart 30 pro dopravu zásilek, který používá ještě těžší baterie. Tento dron může létat s jednou nebo i se dvěma bateriemi DJI DB2000. Každá z baterií DJI DB2000 má kapacitu 38Ah, jmenovité napětí 52,2V a hmotnost cca 11,25 kg. Takže se dvěma bateriemi na palubě je hmotnost 22,5 kg jen v bateriích. Samotný dron DJI FlyCart 30 má hmotnost bez baterií cca 42,5kg. S jednou baterií na palubě má užitečnou nosnost pro zásilky do 40kg a doletem do 8 km. Se dvěma bateriemi je užitečná nosnost pro zásilky do 30 kg a doletem do 16 km. Jen pro zajímavost tento dron nese na palubě i antikolizní radar a záchranný padák. Rozpětí ceny v závislosti na volitelném vybavení zhruba od půl do jednoho mega v kč. Další info k tomuto dronu viz video v češtině.taz píše:Chtěl bych vidět ten dron...