Mohl bych poprosit o překlad do nějakého jazyka používaného v civilizované zemi? Díkyadakar píše:Vyárendovať..
Vtipy, vtipné články a odkazy XII
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Tak teď jsem se pro změnu zase zasmál já. Nenapadlo Tě, když jsem začal větu "Povedzte mi..."kokun píše:To do Krkonoš ještě nedorazilo?jenicek píše:Povedzte mi Kokun, co si predstavujete pod slovom spalna?
Tak všichni (nejen) Slováci (tu na EB) se zasmáli. "Spáľňa" - kdepak se asi spí? A pokud tobě ten výraz nic neříká, od čeho je tu google translator? spalna = ložnice (a to ti google přeložil i "tebou upravené" slovíčko)
A pokud je ti cizí i výraz "ořechová ložnice", tak věz, že je to (ložnicový) nábytek, potažený ořechovou dýhou
Tak už ses zasmál? - já tedy jo (tobě)
Njn - tak rozdělení republiky (před více než 30 lety) se na těch mladých už (bohužel) projevuje
Jinak viděls Černý barony, když se Terazky loučil na nádraží s Kefalínem?
Čo si predstavujete pod pojmom absurdní?
PS: Ale je fajn, že se oba šklebíme jeden druhýmu a neurážíme se a nenadáváme si jak bejvá na fórech poslední roky zvykem
Hubert_79 píše:Mohl bych poprosit o překlad do nějakého jazyka používaného v civilizované zemi? Díkyadakar píše:Vyárendovať..
Logiku v tom vidím: "ár" = zemědělská plocha.PotPalo píše:Však vyárendovať. Vyznačiť, vykolíkovať. Archaizmus používaný na označenie si hraníc poľa alebo pozemku.
Konkretně: "Ar je obsahem plochy čtverce o straně 10 m, je tedy roven ploše 100 m²."
Je to jinak - pochází to z latiny (arrend) a do slovenštiny se to nejspíš dostalo přes němčinu (arrendieren). Můj slovensko-český slovník vydaný 1967 zná jen jeden význam tohoto hovorového výrazu: pronajmout (si).kokun píše:Logiku v tom vidím: "ár" = zemědělská plocha.PotPalo píše:Však vyárendovať. Vyznačiť, vykolíkovať. Archaizmus používaný na označenie si hraníc poľa alebo pozemku.
V moderní době zřejmě přibyl druhý podobný význam: vyhradit si (ani ne tak ve smyslu vykolíkovat si, ale vynárokovat si výhradní právo: rubrika vyhradená pre čitateľov; vyhradiť si právo).
https://webslovnik.zoznam.sk/slovnik-sl ... yárendovať
S výměrou v arech to nemá nic společného. V tom smyslu co píše PotPalo je to vykolíkování ta viditelná první fáze vyárendování, ale podstata je v tom vznesení nároku (nebo uzavření pronájmu) na ten vyznačený pozemek.
- Přílohy
-
evakuace.jpg- (129.35 KiB) Staženo 828 x
-
vtip-postel-povodne-voda-vltava.jpg- Jiránkův fór: Postel s manželským párem na rozvodněné Vltavě!
- (159.76 KiB) Staženo 806 x
-
manazer.jpg- Fialově vládě chybí krizový manažer, který by zachránil tisíce zatopených
- (36 KiB) Staženo 790 x
-
fiala.jpg- Fico radí Fialovi s povodněmi :-(
- (23.45 KiB) Staženo 790 x
-
povodne-2024-2002-2027.jpg- Připravenost na povodně…
- (62.92 KiB) Staženo 782 x