Oprava gramofonu Tesla MC 400

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Ra_dar_1967

Oprava gramofonu Tesla MC 400

#1 Příspěvek od Ra_dar_1967 »

Dobrý den, mám následují cí problém(y). Zachránil jsem před sběrným dvorem gramofon Tesla MC 400. Elektronicky je v pořádku jen relátka se chovají divně, asi mají své už odcvakáno a tak jsem objednal nové. Potřebuji radu ohledně následujícího:

1) chybí headshell, nové moderní mají krátké kontakty a tak nevím čím ho nahradit.
2) hlavní talíř je do poloviny prasklý. Vím že je to způsobené špatnou výrobou, ale přemýšlím zda ho "slepit" epoxidem a stáhnout, nebo sehnat nový či nahradit úplně jiným.
3) subtalíř dole o něco drhne, ale nejde vytáhnout. Podaří se mi to tak 5mm a víc ani prd :-). Je tam nějaká pojistka, nebo mám použít krapet násílí?
4) na spodní straně hlavního talíře chybí stroboskopický koutouček. Lze ho někde sehnat?

Předem děkuji za rady a pomoc!
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Tanier musis vymenit. Ten maly moze byt tiez rozpadnuty.

Otazne je, ci ma zmysel renovovat takyto vrak, ktory uz sluzil ako zdroj nahradnych dielov.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kulikus »

Tazatel se již rozhodl, smysl to má.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lukas-Peca »

To není vrak, to je standardní stav. Subtalíř má zevnitř šasi zajišťovací západku, kterou musíš povolit.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Standardny stav je, ze mu chyba headshell a dalsie veci? Este nepisal nic o stave plexi krytu, ak tam vobec je.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Lukas-Peca »

Já mám taky MC400, headshell sice nechyběl, ale plexi kryt zničený a oba talíře rozpadlé. Vedle toho spousta závad v elektronice. Spravil jsem si jej a zatím se ho nehodlám zbavovat, ale myslím, že se do toho vyplatí trochu investovat, je to hezká věc. Největší problém jsou ty talíře, ale to je stejné i u ostatních tesláckých hifi gramofonů. Bohužel je zatím nikdo nezačal nabízet v druhovýrobě a v rozumné kvalitě a ceně.
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Tam je největší problém s cenou. Aby se talíř nebortil, nemůže bejt jen jednoduše odlitej z hitlermosazi - takovej odlitek se musí temperovat a vyžíhat, aby se předešlo rekrystalizaci a uvolnění skrytýho pnutí. To znamená žíhací pec a dost velká spotřeba energie na ohřev s regulovaným chladnutím. Anebo druhá varianta, talíř soustruženej, jenomže to zase znamená mít tlačenej nebo aspoň z válcovanýho masivního kusu plochýho materiálu vyříznutej polotovar o průměru větším než origo talíř plus mašinu, která ti takovej kus matroše upne a "votočí" - a pro točnej průměr v okolí 30cm se taková mašina kurewsky těžko shání. Zbejvají bastl-varianty v podobě na sebe navrstvenejch a slepenejch několika tenčích kotoučů vyřezanejch ze skla nebo plexi, případně nějakýho příhodnýho plechu - a zas budeš laborovat s rovinností a vycentrováním/vyvážením ... Možná zkusit nějakej 3D print s příměsí relativně těžkýho plniva - a zas jseš u potřeby mít vodorovnej rozměr výslednýho "výtisku" up to nějakejch 35x35cm, protože "na stojáka" to z důvodu deformace vlastní váhou nevytiskneš ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Ra_dar_1967

#8 Příspěvek od Ra_dar_1967 »

rnbw píše:Standardny stav je, ze mu chyba headshell a dalsie veci? Este nepisal nic o stave plexi krytu, ak tam vobec je.
Kryt má po 40 letech pochopitelně své odslouženo. Kryt ale nehraje, ten neřeším. Pro zajímavost, kryty na gramce a kotoučáky lze řešit zde: https://www.sora.de/massanfertigungen/a ... ube-tunnel. Za cca 48€ vč. dopravy vyrobí cokoliv. DOba doručení 7 dní od objednání.
Ra_dar_1967

#9 Příspěvek od Ra_dar_1967 »

Lukas-Peca píše:To není vrak, to je standardní stav. Subtalíř má zevnitř šasi zajišťovací západku, kterou musíš povolit.
Díky, vyčištěno, odmaštěno, namazáno a šlape jak hodinky :-)
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“