žárovka model lokomotivy 24V
Moderátor: Moderátoři
žárovka model lokomotivy 24V
Že prý žárovka se nevyrábí, že může být náhrada za SMD led, a nejlépe aby to šlo strčit do existující zástavby. Napájení je trafo DC napětí přes reostat 2V-24V DC. Rozměr žárovku je dost malý, ještě menší než telefonní žárovka.
Průměr "patrony" vnější. d=4.8mm. Uvažuju o SMD led + předřadný rezistor 2k2 v pouzdru 1206.
Neřešili jste něco podobného? Já modelář nejsem, proto se raději ptám...
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
0/
Další variantou je, to zkusit ubastlit s normální žárovkou, která se dá běžně koupit, např:
https://www.hadex.cz/k528e-zarovka-mini ... mer-3x7mm/
https://www.tme.eu/cz/details/l13-28_24/zdroje-svetla-miniaturni/brightmaster/
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
A kutilmile - nelituju tě
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Michal22: modelově je to ale špatně. Lokomotiva svítí dozadu červeně jen tehdy, když jede sólo jako lokomotivní vlak. Když má za sebou vozy, tak svítí červeně poslední vůz, lokomotiva nesmí. Při posunu svítí na obou čelech bíle.
Ale jo, když jsem modelařil, tak mi to taky všechno svítilo jak vánoční stromeček
NEIN!!!
NEIN!!!
Na to napájení je modelářská norma, která do jistý míry garantuje přenositelnost modýlků různejch výrobců, aby se daly modely stejnýho/podobnýho měřítka používat na kolejišti společně, i když jsou od různejch výrobců. Jedna "norma" je tohleto stejnosměrný proměnlivý napájení - u nás nejznámější od PIKO Zeuge, jiná je od Märklina - proměnlivý střídavý s prostřední napájecí kolejnicí, další je trvalý střídavý, ale s "telexem" řízenýma lokomotivama = do napájení se modulujou povely, který zpracovává na lokomotivě instalovanej dekodér, předchůdcem těch "telexovejch" byly lokomotivy, kde se přerušením napájení měnil směr jízdy na opačnej - prostě mašinka po zastavení se s obnovením napájení rozjela na druhou stranu ...
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Zaznamenal jsem značné rozdíly svítivosti těchto žároviček, proto se přikláním ke dvěma verzím dle napětí. Možná se ale pletu.
(Tillig do TT do vozů dělá i 10 V, nejčastěji na internetu vidím 12 V a 16 V)
Žároviček mám taky nedostatek, ale až tak mě to netrápí. Ve dne se kdysi nesvítilo a za tmy nejezdím. Navíc na analogu je dost obtížné udělat svícení alespoň přibližně správně.
Svícení bílým/žlutým světlem na obou čelech neustále rozhodně není nejlepší způsob. Navíc jsou tady žárovky připojené na plné trakční napětí a to jim na životnosti nepřidává.
U modelů lokomotiv, kde je osvětlení přepínáno dle směru jízdy selenovými destičkami a nemají červené žárovky, je věrnost při běžném provozu se soupravou nejlepší. Červené konce lokomotivy táhnoucí soupravu jsou takové jaksi, ehm, no, ...
Dobře vyřešené osvětlení má motorák BR 185, tam je spřáhlo k ŘV vodivé a při připojení ŘV vypíná osvětlení té strany MV. Ale řešte si tohle s vagony...
Edit: Conrad má žárovku na 28 V, průměr 3,9 mm a délka 13,5 mm. To by se snad vlézt mohlo.