SDS-plus, mazat nebo ne?

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

SDS-plus, mazat nebo ne?

#1 Příspěvek od Lukas-Peca »

Dotaz dle nadpisu je jasný. Koupil jsem si kango z Lidlu, byla k němu přibalená tuba mazacího tuku a v návodu bylo uvedeno, že se mají stopky nástrojů bohatě mazat. Tak jsem tak činil a po krátké době je sklíčidlo úplně vymleté a nástroj v něm má velkou vůli, přitom jsem se k tomu choval slušně a udržoval to v čistotě. Ubývá materiál sklíčidla, ne nástroje. Kango nakonec zakukalo na další závadu, tak jsem koupil pneumatickou vrtačku Bosch a tam o mazání v návodu nic nepsali. Co jsem si půjčoval nářadí od známých, tak taky nikdo nemazal. Moje teorie je, že vazelína s prachem vytvoří brusnou pastu a jak je známo, při tření mezi tvrdším a měkčím materiálem za přítomnosti abraziva ubývá rychleji ten tvrdší. Jaké máte názory?
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Rovnako by to skoncilo aj keby si to nemazal.
jenicek

#3 Příspěvek od jenicek »

Kdo maže, ten jede. Nemusí od toho však bejt zablemcaný celá hlavička.
Je to jako s řetězem na kole, někdy nějakej pitomec vymyslel, že se to má mazat. Většina to tedy maže, ale jsou jedinci, kteří maj svý teorie a taky fungujou. :lol:
U hlavičky z Lídlu byl asi problém, že byla měkčí než stopka vrtáku či sekáče. Já mám SDS+ modrej Bosch a SDS MAX Makita a slouží to mnoho let bez problému. Z Lídlu mám aktuálně rohlíky, banány, pivo a paní má bílý víno. Od Bosche a Makity ve špajzce nic nemám. :wink:
jardafiala

#4 Příspěvek od jardafiala »

Jenicek uhodil hřebíček na hlavičku, držák nástroje je z bláta. Namazáním se nic nepokazí. S řetězem na kole se to má tak, že každý má svůj způsob, většina z těch způsobů má za následek pře sesmeknutí řetězu a znovunanadání zasviněné ruce. Já používám MD sprej (NE WD sprej). Nastříknu řetěz a utřu do sucha, samotné mazání má na starosti molybdensulfid, který zaleze tam kam má. Bydlím v kraji kde není nouze o pískové cesty a řetěz namazaný jakýmkoli mazivem nachytá pískový prach a pak to funguje jako jemný šmirgl...
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 17 zář 2024, 08:14, celkem upraveno 1 x.
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Sorry, potkávám pravidelně vercajk s SDS+ od počátku 90. let (profi Hilti, AEG....Bosch, Makita, jakobyprofi Hitachi, Milwukee...) a nikdy jsem neviděl dřík vrtáku namazaný...
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Já jo, ale něčím jako práškovým grafitem, nebo to možná byl práškovej sirník (sulfid) molybdenu. Bylo to prostě suchý a černilo to. Žádnej tuk.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
samec

#7 Příspěvek od samec »

Original mazivo Makita. Biele až transparentné. Obsahuje cca2% kyselinu fsfor-dačo a zinkové soli...
https://www.hornbach.sk/p/mazivo-makita/6667660/

Originál mazivo Hilti. Čierne. Obsahuje cca2% molybdén sulfid a zinok-dačo...
https://www.hilti.sk/c/CLS_POWER_TOOLS_ ... 25/2262683

Bez mazania to drhne a nejako to ide, ale je to trapenie jak pre pracanta, tak pre náradie. S mazanim to ide jak do masla.

Ono s tými náradiami treba vedieť robiť. Hlavne s citom. Sú ľudia, čo im také náradie slúži desaťročia. A sú ľudia, ktoým horí pod rukami.
dred

#8 Příspěvek od dred »

Ja si myslím, že je to v tejto dobe o použitom materiále..
Pamätáte si niekto že by sa na bicykloch našej mladej éry 2 - 3 x za sezónu umývala a mazala reťaz ??? Alebo sa niekedy menila - že bola "vyťahaná"? Tá tam bola "nafurt" - pokiaľ bol bicykel bicyklom..a keď už sa reťaz nechcela "lámať" na koliečku, tak sa "namočila" nanajvýš tak naftou cez handru..

Mám jedno staré "kango" ešte z čias slovenských korún.. také lacné z Tesca.. nikdy som nástroj nemazal, tá nádobka s mazadlom je stále v pôvodnom stave (odložená - aj keď neviem na čo :roll: ).. Na vyčistenie hlavy som vždy po "väčšej" robote použil len techn. beznín (zato sa mi tie vrchné plasty asi po 15-tich rokoch aj rozsypali :lol: ) - ale aj to len najjednoduchším spôsobom.. V sedmičovom pohári som ju "vymáchal a vyvrtel" s príklepom aj bez.. akurát, že bez tých plasových chujovín sa teraz horšie zasúva nástroj
:lol: Raz som na nej musel premazať prevody k piestiku - lebo už nevládal motor :lol:
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

Ten kelímek, co se přikládá k pneumatickým příklepovým "kladivům", bejvá vazelína na mazání pístku, ne na "sklíčidlo" ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
dred

#10 Příspěvek od dred »

No vidíš... to ani v návode nebolo :roll:
Ale táto bola nejaká "tuhá a veľmi mazlavá" ... zrejme na vyššiu teplotu, alebo aby z hlavy nevytekala..
ransom

#11 Příspěvek od ransom »

Co člověk, to jiná zkušenost. Nabízím svou:
SDS když se nemaže, tak hůř seká/vrtá.
Mazat stačí čímkoli mastným. Netřeba to přehánět, ale aby to nebylo úplně suchý. Nástroj musí v hlavičce chodit volně a při práci v ní kmitat - vystřelovat dopředu a odrážet se zpátky. Tlačit na něj tak, že se opře a nevystřeluje je chyba.
Tuba bílého maziva přikládaná k nářadí je skutečně na sklíčidlo. Černý a jakoby grafitový je to po chvíli práce - vznikne z toho prostě šmír.
(Dělám s tím třicet roků v podstatě denně.)
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
MiraSt

#12 Příspěvek od MiraSt »

Taky se přidám se zkušeností. Už jsem se s tím strojem něco nasekal a nikdy jsem SDS nemazal. Občas robim nad hlavou, maras se i přes nasazený ochranný límec nasype do sklíčidla. Stačilo otočit dolů, zakvedlat zbijakem a maras se vysypal. Pořád to chodí na jedničku.
Tu kolomaz k tomu přiložená byla u první značky z Baumu. U druhé značky to už nebylo.
Je taková dost měkká, táhne se a barvu má nažloutlou. Fajno se hodí na ložiska do vysavačů apod.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Jak řečeno , kup si nářadí a nevymejšlej mazání .
Sandal

#14 Příspěvek od Sandal »

Mám doma vrtací kladivo Makita HR2450 a 15J Hikoki SDS MAX. Oboje musím mazat, jinak nepracují správně. To není jako s námi, že když se namažeme, tak se nám nechce dělat :lol:
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
rezis

#15 Příspěvek od rezis »

Mazat, Akorát je třeba mít funkční přední manžetu, a nástroj před namazáním musí být čistý bez bordelu. Takže mazivo za manžentou v samotné hlavě musí být bez kontaminace prachem.
Internet - metla lidstva
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“