Elektrocentrála jako záložní zdroj v rodinném domě. Zapojení
Moderátor: Moderátoři
Elektrocentrála jako záložní zdroj v rodinném domě. Zapojení
Jsme bez elektřiny několik dní. FVE baterie jsou už vybité. Uvažuji nad centrálou a připojením na rodinný dům. Řeknu mou představu a rád bych kdyby někdo poradil zda to tak jde, protože jsem laik.
Mám centrálu 3,5KW. Chtěl bych shodit na hlavním jističi přívod od ČEZu kdyby náhou poustili elektřinu.
Poté shodím všechny jističe v rozvaděči. A nahodím si jen světla, lednici, a zásuvky v obýváku kde máme TV.
Tím bych docílil že nic nepošlu do sítě a že nepřetížím centrálu kdyby například náhodou najelo elektrické podlahové topení. Elektrocentrálu nechám hrčet venku a na venkovní zásuvku domu 230V připojím centrálu. Udělal bych kebel kde bude na obou stranách vidlice.
Je mi jasné, že i světla domu budou možná rozhozené na různé fáze takže mi nebude svítit celý dům ale to mi nevadí. Jde o to aby jsmě aspoň někde svítili a aby ne nezničilo jídlo v ledni.
A teď prosím do mne zda je můj nápadu úplně blbost a nebo je to reálné.
Nyní jede EC a na prodlužovačce máme ledinci a lampičku i TV. Připojením na zůsuvku dou by to bylo komfortnější. Nejen že by se dalo rozsvítit vypínačem i na WC nebo děti v pokojíku, ale nemuselo by být stále otevřené okno kde máme prohozenou přes ventilačku produžovačku. Díky za rady a všechny co to také vytopilo. DRŽTE SE! TO DÁME!
Pokud máš FVE, soustředil bych se, jak ji připojit na vstup a nabít baterky.
U člena rodiny (bez FVE) jsem takové záložní připojení realizoval pomocí Hager SFT 325. To je třípolohový přepínač. Při přepnutí, se odpojí vstup z DS a všechny 3 fáze se připojí na 1F centrálu. K tomu je tam připravený kabel zakončený vidlicí. Obsluha je poučena, aby předem shodili jističe od bojleru a elektrokotle. (Jiné 3f spotřebiče se s tom domě nevyskytují, v tom to bylo jednodušší).
Dělá se pro TN-S i TN-C. Pokud máš generátor jednofázový, je potřeba jenom soustředit kritické vývody na jednu fázi. To je vše.
Centrála moderní invertorová a je jednofázová. A jen se prostě ptám zda to může něčemu vadít když to prostě pustím do baráku do vybrané fáze kde mi pojednou světla a třeba lednice + TV.
To aby to nešlo ven si pohlídám shozením jistíč) přimo u vstupu od ČEZu. To aby to nešlo do FVE také pohlídám shozenám jističe.
Prostě potřebuji takto přežít překotnou dobu. Než se tady dá dohromady zatopená a poničená trafostanice. Když to budu mít osvědčené tak bych to tak dělal i v budoucnu když například vítr potrhá dráty a ČEZákům to bude trvat třeba 5 hodin tak si jí prostě takto nastartuji a pojedu dočasně z EC.
Ano přesně jak říkáš jednofázová inverotorová EC.ransom píše:Centrálu jako náhradní zdroj pro domácnost jsem párkrát zapojoval. Používá se na to věc zvaná přepínač sítí.
Dělá se pro TN-S i TN-C. Pokud máš generátor jednofázový, je potřeba jenom soustředit kritické vývody na jednu fázi. To je vše.
Přetok do sítě pohlídám shozením hlavního jističe. Proud na FVE také shozením jističe. Někdo může namítat že propojovací kabel EC a barák kde budou z obou stran vidličky je nebezpečný kdyby při zapnuté EC někdo sáhlu na tu vidlici. To ano ale to si také dokážu pohlídat když EC zapnu v garáži a garáž zamknu.
Absolutně nepřekonatelné řešení. Cedulka s lepící páskou.
Dobře, tak když nechceš ten snažší způsob, tj., centrálou nabít baterky a pak jí nechat vypnutou, tak tedy:
1. Vyrobím si prodlužovák k centrále 1f na 3f zásuvku do baráku, která už bude vyzkratovaná mezi fázema. Nebudu muset řešit co na které fázi je. Poběží mi celý barák a kdyby náhodou někdo zapoměl tuhle věc v zastčenou, nebo ji zastrčil v době, kdy jde elektrika, tak to rovnou vyrazí jističe.
2. Tam kde budou schozené jističe tak na dvířka přidělám petlici na vysací zámek a v době takovéhleho nouzového zapojení to zamku, aby tam nikdo nemohl.