Elektrocentrála jako záložní zdroj v rodinném domě. Zapojení

Solární technika, tepelná čerpadla, rekuperace, vzduchotechnika, klimatizace, ohřev TUV... prostě všechno, zač platíme, ačkoli bychom třeba ani nemuseli

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
golfino

#16 Příspěvek od golfino »

Děkuji za odpovědi.

Ještě se zeptám pomůže jako další bezpečnostní prvek da na centrálu zásuvkový proudový chránič?

Chránič sleduje rozdíl proudů ve fázovém a zemnícím vodiči. V případě poškození izolace, případně dotyku člověka, je spotřebič během 0,03 sekundy odpojen od el. sítě 230 V. Použití chrániče výrazně eliminuje možné úrazy elektrickým proudem osob i domácích zvířat. Typickou oblastí, kde se využívá tento proudový chránič, jsou filtrační jednotky u zahradních bazénů (filtrační jednotka a osvětlení se připojí přes proudový chránič). Uplatnění najde i v koupelnách, kuchyních a sklepech, kde se ve vlhkém prostředí používají elektrické spotřebiče.
Ivan_01

#17 Příspěvek od Ivan_01 »

centrála je IT sieť, tam chránič vybaví až v prípade druhej poruchy. Lepšie je použiť kontrolu izolačného stavu.
golfino

#18 Příspěvek od golfino »

Ivan_01 píše:centrála je IT sieť, tam chránič vybaví až v prípade druhej poruchy. Lepšie je použiť kontrolu izolačného stavu.
Já jsem to právě někde četl, ale nechápu to. Mohl by jsi mi to nějak vysvětlit?
Jak druhé poruchy?
Ivan_01

#19 Příspěvek od Ivan_01 »

ak sa chytíš jedného ľubovoľného vývodu centrály, čo sa stane? Nič. Chránič nevybaví pretože je to izolované od zeme na ktorej stojíš a nemá sa kadiaľ uzavrieť poruchový prúd. Ale ak sa zároveň druhou rukou chytíš druhého vývodu z centrály, tak čo nastane ? To je tá druhá porucha.
TAKJAN

#20 Příspěvek od TAKJAN »

Lepší a nejjednodušší je spojit jeden pól s PEN. Proč se toho bojíte??
BOBOBO

#21 Příspěvek od BOBOBO »

Názorný osobně zažitý případ . Mám dva elměry a jelikož jedna sazba je nižší , jedu jen na na něj . Uvnitř budovy mám spojku celé 3fázové soustavy . Proto jsem uvnitř rozvaděče , kdy jsou elektroměry vedle sebe , vložil , tedy nalepil na jističe ceduli , kde píši tak 4cm velkými písmeny - proud se vrací zpět !! Sedím doma u poče a bác tma . Takže vyrazím k rozvaděči před barákem . Tam auto a maník od čezu ve skříni . Dojdu k němu a otázka co se děje . Měním elektroměr , ale jde tam proud ...........................................
Měl ceduli 20 cm nad místem , kde se vrtal . Kdybych osobně nezažil , neuvěřím .
TAKJAN

#22 Příspěvek od TAKJAN »

Pěkná prasárna
masar

#23 Příspěvek od masar »

Mám za to, že domovní rozvaděč není žádná nástěnka se vzkazy od domovní důvěrnice a už vůbec ne pro ČEZ.
:wink:
BOBOBO

#24 Příspěvek od BOBOBO »

Hlavně že klapete a o realitě víte prd . Jde jen o ty zapínače . Prostě lidi dělaj kraviny ač mají nálepky, izolačky , cedule . Jedině mechanicky oddělit .
MiraSt

#25 Příspěvek od MiraSt »

Ivan_01 píše:ak sa chytíš jedného ľubovoľného vývodu centrály, čo sa stane? Nič. Chránič nevybaví pretože je to izolované od zeme na ktorej stojíš a nemá sa kadiaľ uzavrieť poruchový prúd. Ale ak sa zároveň druhou rukou chytíš druhého vývodu z centrály, tak čo nastane ? To je tá druhá porucha.
Tak to je blbina. Když se chytím druhého vodiče tak normálně uzavřu obvod přes svoje tělo jako spotřebič a pokope mě to. Chránič nevypadne. Řešení přikládám kdo chce použít chránič.
To uzemnění je nutné. Prostě jako u trafa na sloupě.
Přílohy
Generátor a síť.jpg
Generátor a síť.jpg
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Ivan_01

#26 Příspěvek od Ivan_01 »

kde tam píšem o tom, že vypadne chránič ? Autor má vysvetlené, čo je druhá porucha. A tak, ako si to nakreslil, strácaš výhody IT siete. Zapojil by si tak aj oddeľovacie trafo, napríklad k bazénu?
TAKJAN

#27 Příspěvek od TAKJAN »

Moc to řešíte, mimo koupelnu a zás venku žiju pořád bez chráničů a nehodlám nic měnit. Bez chráničů jsme žili 40 let, spotřebiče v horším stavu, TNC v Al. A KDE JSOU HROMADY MRTVOL??
Naposledy upravil(a) TAKJAN dne 19 zář 2024, 19:06, celkem upraveno 1 x.
MiraSt

#28 Příspěvek od MiraSt »

Píšeš tam o chrániči. Takže jsi ho dal do obvodu. Dále píšeš proč nevypadne. Až při druhé poruše. A co se stane při té druhé poruše? Na problém chrániče se tazatel ptal.
Ty malůvky se klidně dají použít pokud by někdo chtěl. Ale souhlasím.... Výhoda IT sítě. Takže je to jednoduché a bezpečné. Proč to kazit chráničem..?
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
rnbw

#29 Příspěvek od rnbw »

IT siet je to len dokym ju nepripojis do domoveho rozvodu.
MiraSt

#30 Příspěvek od MiraSt »

Přesně.
Odpovědět

Zpět na „Energie a energetika v domácnosti“