Parní lokomotiva
Moderátor: Moderátoři
Parní lokomotiva
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- Artaban001
Má praudu, přecedo - lokomotivy s dvouválcovým strojem mají hlavní čepy vůči sobě posunutý o 90° - i proto mají za jízdy slyšitelně nepravidelnej zvuk šš-šš-šš s maličkou pauzou, ne jednolitý š-š-š-š-š-š-š-š. Ještě to navíc trochu komplikuje fakt, že dnešní stroje jsou na rozdíl od těch úplně prvních nejprimitivnějších dvoučinný = pára střídavě působí na obě strany pístu, ale princip přesazení ojnic o 90° je dodrženej pořád. Jedinou výjimkou byly v československý produkci tendrový lokomotivy 476.0 a 477.0/477.1 přezdívaný "Papoušek" - ty byly kvůli úspoře prostoru a váhy tříválcový s jedním vysokotlakým válcem menšího průměru uvnitř rámu mezi podélníkama. Tam bylo posunutí 120° navzájem ...lesana87 píše:Jednou za mnou v práci přišli s modelem parní lokomotivy vytištěným na 3D tiskárně (z kovu). Mašinka nejezdí, zasekává se. Měli ojnice posunuté o 180°, tak jsem jim je posunula o 90° a mašinka začala jezdit. Přišlo mi to tak logické. Když jedna strana je v úvrati, tj. nezabírá, tak aby druhá byla v maximu záběru.
BTW posunutí ojničních čepů na klice ne o 180°, ale o 90° má i každej normální dvoutaktní dvouválec, tzn. prakticky všecky modernější "třipade" Jawy nebo třeba Trabant z dederónský produkce ... V 60.letech minulýho století se sice vyrobilo pár kousků Jaw s obsahem 360ccm "jednohup", kdy klika byla slisovaná tak, že oba písty chodily zároveň (a svíčky pálily taky stejně), důvodem byla snaha dosáhnout většího krouťáku pro soutěžní nasazení v "Šestidenní", ale byl obrovskej problém takovej motor kvůli jeho kompresi našlápnout ...
A kutilmile - nelituju tě
A ještě větší potíž byla u starších mašin, které byly sdružené, tzn. jeden válec byl vysokotlaký, druhý nizkotlaký. Tam mohlo dojít k tomu, že se šoupátko vysokotlakého nacházelo ve středu komory, pak by rozjezd nebyl možný, tak se zavedlo rozjížděcí zařízení, které dostalo páru do válce mimo šoupátkovou komoru. Ale jak bylo reálně vyrobeno, to nevím.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
to o papoušcích máš odkud? Papouchové jsou tříválce ale všechny válce mají stejné vrtání a stejný pracovní tlak. A tříválce byly ješte oba typy Albatrosů, všechny válce opět stejné.
to xsc:
oboje u parních lokomotiv najdeš. Zapalování-něčím musíš zapálit pod kotlem
Předstih je u parního stroje na lokomotivách dost důležitý.Součástí rozvodu je i předstihová páka. Doporučuji se podívat někde na funkci parního stroje na lokomotivě.
A kutilmile - nelituju tě
Dojezdil jsem dva Trabanty, jeden s jednou GO motoru, druhý se dvěma. Výbrusy jsem si nechal dělat v Třebechovicích, ale to znamenalo demontovat válce i písty. Byly proti sobě 180°. Na mrtvý chod tam byl poměrně těžký setrvačník, na rozběh startér...EKKAR píše:...posunutí ojničních čepů na klice ne o 180°, ale o 90° má i každej normální dvoutaktní dvouválec, tzn. prakticky všecky modernější "třipade" Jawy nebo třeba Trabant z dederónský produkce ...
- tomasjedno
Já jsem zastával názor, že to musí být nějak posichrovaný, aby se ojnice nedostaly do mrtvýho úhlu, protože pak by se mašina nikdy nerozjela.
Divný, o parních mašinách se jestě před 70 lety říkalo, že je to vrchol strojírenský techniky a dnes už o tom na vysoký šmírárně není žádná výuka.
Karle, Hill má recht, letecký motor Trabant do ptáků Rogallo chodily válce střídavě proti sobě.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!