Knížky kolem nás

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

Od Neffa je dobrý "Milénium" - trilogie "Země ohrožená", "Země bojující" a "Země vítězná". Ale v český sci-fi je spousta dalších autorů, kromě historicky známýho Karla Čapka a Františka Běhounka je to třeba Josef Pecinovský, Vilma Kadlečková, Zdeněk Volný, do sci-fi zabrousil svojí dvojdílnou "Cestou krve" ("Dobrák" a "Cynik") nebo kvadrilogií "Divocí a zlí" (1.díl "Čas mrtvých", 2.díl "Hardcore", 3.díl "Ttemný prorok" a 4.díl "Kříže") i představitel hororovějšího žánru Jiří Kulhánek. V posledních letech se dost prosazuje i ex-novinář Leoš Kyša, když pod pseudonymem "František Kotleta, řezník z Bruntálu" píše hodně brutální sci-fi v žánru post-apo (trilogie "Spad") nebo dokonce míchá dohromady sci-fi a upírskou ságu (série "Bratrstvo krve"), nebo s nově vycházející hvězdičkou český sci-fi Kristýnou Sněgoňovou půl-napůl vydávají řadu románů z vesmírnýho prostředí pod názvem "Legie". A jeho "Poutník z Mohameda" s pokračováním "Alláhův hněv" přes názvy budící trochu jiný asociace jsou hodně čtivá věc ... Na doplnění už jen trochu mimo všecky obvyklý žánry stojící fantaskní kvadrilogie o fiktivním českým "mýtologovi" Tomáši Koskovi s názvama "Příliš dlouhá swingers párty", "Velké problémy v Malém Vietnamu", "Poslední tango v Havaně" a "Temné blues v New Orleans" - nedoporučuju pro mládež pod 15, je to "fakt nářez".
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ransom

#17 Příspěvek od ransom »

Na Pecinovského jsem si vzpomněl jako na prvního. Dost se mi líbily fantastické povídky Jaroslava Velinského, hlavně promakaná novela Den a noc. (Jako trampského písničkáře Kapitána Kida jsem ho ale absolutně nechápal.)
Pecinovského stará povídka Jako nakrmit ptáčátko je bomba, řehnil jsem se u ní kdysi dávno skoro stejně jakou u Pondělí od Strugackých.
Kulhánek mi nějak nesednul. Připomíná mi třeba ruský pokusy o americký filmy.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
robos

#18 Příspěvek od robos »

K sci-fi knihám z tých čias sa neodmysliteľne viažu fantastické ilustrácie. Malá zhustená ukážka takých ilustácii napr. tu. Je to absolútny šmak.
https://www.daildeli.cz/rotrekltroska.html

Môjmu detstvu dodali obrovskú plasticitu sci-fi knihy Jozef Žarnaya - Prekliata planéta, Tajomstvo dračej steny a samozrejme Kolumbovia zo základne Ganymedes. Pán Žarnay urobil pre chalanov toho veku výbornú prácu.
DukeNuke

#19 Příspěvek od DukeNuke »

Jako dítě verneovky. Májovky mě moc nebraly. Bradbury - Marťanská kronika. Z cestování Richard Haliburton. Detektivky - začal jsem psem baskervilským, takže holmesovky. U detektivek jsem zůstal, mám téměř všechno (až na dvě) od D. Francise. A klasika A. Christie.
Ze scifi se mi moc líbí Merle - Muži pod ochranou, Až delfín promluví, Malevil. Všechny tuším byly zfilmovány. Z jeho historických dva - Víkend na Zuydcoote - taky byl zfilmován (hraje tam Belmondo), a pak ještě síla - Smrt je mým řemeslem - inspirace skutečnou osobou Rudolfa Hösse.
Jinak čtu vše, co mi projde rukama :-)
GeXeS

#20 Příspěvek od GeXeS »

Merle se mi přejedl, ale četl jsem všechny tři zmíněné pěkně a poctivě. Malevil se mi hrozně líbil námětem a prostředím, ale nedokázal jsem se ztotožnit se žádnou z postav.

Kulhánka vystihl ransom přesně. Ale taky jsem to přelouskal komplet. Je to asi jako koupit si v Jednotě cestou do práce BLESK.
jindrichus

#21 Příspěvek od jindrichus »

Ze scifi doporučuji Lipnerův Hvězdolet vltava. Nepozorným očím to sice může připomínat bolševickou agitku, ale tady máte všichni oči spíš pozorné, takže v tom i tu kritiku najdete. Je to čupr knížka a svědomitě propracovaná.
Za fantasy, ne tak propracované, ale velmi poutavé jsou Koniášovky od Míry Žambocha.
Hejnicek

#22 Příspěvek od Hejnicek »

Ja si nedavno objednal z nostaligie v antikvariatu trilogii Kapitana Nemo od J.M Trosky.
Znovu jsem to precetl, po nekolika desetiletich. Uz to nemelo tu atmosferu tajemna, ale stale se to cist da.
GeXeS

#23 Příspěvek od GeXeS »

Hezky, znalce Lipnera bych tu nečekal :) o knize jen vím, jinak znám ale autora osobně i nějaké jeho předchozí literární nástřely. Bere to hodně vážně, hádám, že to bude kvalitně propracované.
ransom

#24 Příspěvek od ransom »

Přišla mi z antikvariátu miniaturní knížečka. Miroslav Holub - Ne patrně ne. Sbírka drobotiny od hesel přes říkadla po povídky. Něco už čas znehodnotil, ale mini povídka Superezop (kvůli které jsem tu knížku chtěl) nemá chybu ani dnešním pohledem.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“