Nestartují Windows 7
Moderátor: Moderátoři
Ked ten Linux zamrzne takto skoro, tak to vyzera ako problem s CPU - resp. s jeho napajanim. Chcelo by to pozriet osciloskopom, ako vyzera napajanie CPU. Tieto dosky tam maju asi polymerove elyty. Klasickych je na doske len par - tie nie su nafuknute?
BIOS v ziadnom pripade neflashovat, ked je to nestabilne. Flash je SPI SMD a obnovenie nebyva trivialna zalezitost.
Jen jednou jsem tu byl kárán za špatnou terminologii (BIOS vs. setup) a od té doby se snažím dávat si pozor (pokud možno za všech okolností).EKKAR píše:...a dostalo se mi pro dvoraka doporučení aktualizovat BIOS mámoprkna.
BIOS setup - základní nastavení hardware PC (po zapnutí)
ROM BIOS - rutiny, "služby O.S.", využívané v dobách M$ DOSu (v O.S. CP/M byly oba základní moduly, tj. BDOS+BIOS na systémové disketě, nikoli v ROM), Windows ≤ 3.11 a Windows 95A. V případě W95 OEM service release se to začíná lámat a od Windows 98 (a novějších) je to v jeho GUI v podstatě prassé. Rezidentní software načte sektor CHS 0/0/1 (LBA 0) a předá mu řízení. Natáhne se "nutné minimum" a pak už je všechno v režii z disku načteného software a ROM je nedůležitá.
Takže nač přepisovat obsah EEPROM/flash, když toto jednoznačně vypadá na chybu desky (CPU, paměti), či zdroje. Což sice není vždy práce na pět minut,
Podle člověka, co mi to sdělil, má deska problém v komunikaci s na ní osazenýma dalšíma komponentama - v tomhle případě je BIOS soubor instrukcí a komunikačních protokolů, pomocí kterejch se základní mámoprkno "domlouvá" s perifériema (procesorem, RAMkou, grafárnou, mechanikama atd atd), identifikuje jejich požadavky na komunikaci a napájení a následně těm perifériím posílá informaci "OK, tady máš co potřebuješ". Určitě už jste každej slyšeli nebo četli o "podporovaných" - GPU, CPU, typech a druzích RAM ... No a tady to podle všeho vypadá, že na desku jsou připojený periférie, který sice ona dokáže identifikovat jako příslušnej druh připojenýho zařízení, ale už nezná přímo ten konkrétní komunikační dialog nebo jak to mám označit - prostě (pravděpodobně) ještě nemá zaktualizovanej seznam těch zařízení a k nim odpovídající kontaktní "hesla" nebo jak to nazvat - prostě ty zařízení jsou novější a BIOS desky je natolik stará verze, že ty nový periférie "nezná" a neumí s nima v plným rozsahu daným instalovaným systémem komunikovat - proto dojde v době náběhu systému k zamrznutí. Možná by pomohlo, kdyby se v SETUPu zakázaly respektive "natvrdo nastavily" některý adaptabilní hodnoty, který si mámoprkno nastavuje automaticky samo podle svý vlastní identifikace připojenejch zařízení - ale to je nutný udělat individuálně přímo na místě podle konfigurace PC a verzí všech částí. Nahrátí novější verze BIOSu "s podporou modernějších komponent" by mohlo vadu v komunikaci fixnout ...judeware píše:Jen jednou jsem tu byl kárán za špatnou terminologii (BIOS vs. setup) a od té doby se snažím dávat si pozor (pokud možno za všech okolností).EKKAR píše:...a dostalo se mi pro dvoraka doporučení aktualizovat BIOS mámoprkna.Na odstavec níže hleďte nejméně dvojitými uvozovkami.
BIOS setup - základní nastavení hardware PC (po zapnutí)
ROM BIOS - rutiny, "služby O.S.", využívané v dobách M$ DOSu (v O.S. CP/M byly oba základní moduly, tj. BDOS+BIOS na systémové disketě, nikoli v ROM), Windows ≤ 3.11 a Windows 95A. V případě W95 OEM service release se to začíná lámat a od Windows 98 (a novějších) je to v jeho GUI v podstatě prassé. Rezidentní software načte sektor CHS 0/0/1 (LBA 0) a předá mu řízení. Natáhne se "nutné minimum" a pak už je všechno v režii z disku načteného software a ROM je nedůležitá.
Takže nač přepisovat obsah EEPROM/flash, když toto jednoznačně vypadá na chybu desky (CPU, paměti), či zdroje. Což sice není vždy práce na pět minut,ale diagnostikovatelné to je.
A kutilmile - nelituju tě
- pocitujlasku