VW Gamma model 99 sklerotik - Vyřešeno!
Moderátor: Moderátoři
- MartasBrno
VW Gamma model 99 sklerotik - Vyřešeno!
Mám starého Passata B5, vrátil jsem do něj původní kazetové radio GAMMA 5 BNO VWZ1Z3 z roku 99, kterému jsem oživil enkoder hlasitosti, ale bohužel už asi vím, proč jej minulý majitel vyndal.
Rádio si pamatuje asi tak půlku toho, co by mělo. Nastavení některých stanic, hlasitosti, balance, faderu, a pod., si zkrátka neudrží. Je možný, že se už ošoupala nějaká EEPROM a stačí ji vyměnit + přehrát obsah ze staré do nové (neumím obehrát kódování, rádio si pamatuje VIN auta), nebo je v tom nějaká jiná známá chyba?
Díky
Martin
- jardafiala
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě
- Přílohy
-
Blaupunkt-gamma 2.gif- (9.61 KiB) Staženo 128 x
-
Blaupunkt-gamma 1.gif- (4.48 KiB) Staženo 125 x
- MartasBrno
Opravdu bylo kvůli neoriginálu přehozené napájení 4 a 7 v čokoládě, to jsem vrátil nazpátek, tak zapojení by mělo být jako z fabriky.
Normálně to reagule na klíček v zapalování jak je napsané v návodu, včetně možnosti zapnutí bez klíčku, i TIM funkce odpovídá. Měl jsem to napsat hned.
Jako, šlo mi o to, že když to zapomíná tak asi půlku nastavení a druhou si to pamatuje, případně to není ochotné uložit některé změny, tak tam bude nějaká paměť nezávislá na napájení. Třeba si to krásně zapsalo změnu RDS PI "KISS" namísto původního "KISSHADY", ale nastavení zvuku to naudrží. Proto jdu po té EEPROMce, ale možná někdo více, že tam léty hnil FW v procesoru, nebo něco, co už neopravím...
Díky za tip na zálohovací baterečku.
Na Táni jsem něco našel, viděl jsem schemata a osazováky na tuto Gamma 5, teď to ještě nastudovat, večer to projdu. A vůbec mně těší vidět, že toto fórum pořád žije
Děkuju
Martin
- MartasBrno
Zatím zkouším po cestě do/z práce, uvidím, jestli to rozdělám ještě před víkendem nebo po. Do auta jsem to vracel z více důvodů, prostě je to originál, ale chci funkci GALA, kterou si to bohužel nepamatuje, jako ostatní nastavení zvuku = a teď mne to napadlo, že musím nastudovat, jestli není toto zapamatované někde jinde, než v EEPROM u procesoru. Ale nevypadá to, driver TDA7348 jenom poslouchá komandy od hlavního procesoru. K audioprocesoru D150 není nic k nalezení, ale snad pracuje jen na linkové úrovni.
Na beterečku v tomto rádiu nevěřím - ve schematu jsem ji nenašel a ani mi to nedává smysl, pokud rozumím té koncepci.
- MartasBrno
Postavil jsem si adaptér k PonyProgu na EEPROM 25xxx, natrénoval funkci a starou 25160 3x vyčetl, porovnal, nasypal do nového čipu 25C160 a vyzkoušel.
Ivane, s pamětí 2404 I2C jsem ladil zacházení s Ponyprogem, nicméně je tam opravdu tato paměť SPI 25160 = 2048 B, rádio je Z1Z3, manuál na Táni k tomu taky sedí.
Heuréka, rádio si všechno pamatuje na první pokus!
Když si spočítám 25let života auta, kdyby jelo hodinu denně, tak se dvěma zápisy za minutu se ta životnost akorát vyčerpá. Určitě si to snaží zapamoatovat poslední stav, kde to uživatel nechal. A jestli se paměť píše po stránkách, tak to nejspíš ojede celou stránku pokaždé, když se potočí volume.
Děkuji za účast a přeju hodně zdaru ve vašem kutění.
Martin