Stavebnice zdroje 0-15V / 2A
Moderátor: Moderátoři
Ještě k té velikosti R1 při použití ochranné diody:
- musí být dostatečně velký, aby omezil maximální proud, když je potenciometr blízko spodní polohy. Pokud je na výstup připojeno cizí napětí, může tento proud potenciometr poškodit.
- musí být dostatečně malý, aby na něm nevznikal úbytek napětí při větším zatížení zdroje (pokles výstupního napětí při zatížení zdroje)
Je tedy nutné zvolit kompromisní hodnotu. Vzhledem k poměrně vysoké použité hodnotě potenciometru (ve střední poloze je jeho "Ri" cca 1250Ω) je vhodným kompromisem hodnota R1 390÷470Ω. To způsobí, že při max. výstupním proudu 2A bude "přidaný" pokles výstupního napětí <1V.
ALE pokud se zdroj nebude používat k nabíjení akumulátorů, vyhoví i původní hodnota R1 10Ω.
----
Přikládám jiné řešení ochrany před Ueb, které zachovává stabilizační vlastnosti a nevyžaduje změnu R1.
Jeho nevýhodou je trvalé snížení maximálního výstupního napětí o cca 0,6V.
Kdybys pořádně četl hned od začátku odpovědi, tak jsi všem účastníkům této "diskuze" mohl ušetřit fůru času. Hned zkraje jsem Ti napsal toto:kanda píše:Vyměnil jsem R1 na hodnotu 100R, na výst.svorkách je již napětí i voltmetr ukazuje hodnotu
jjilek píše:Tak to je chyba.
Odpájet z jedné strany odpor R1 a změřit jeho hodnotu. Pokud není 10 Ω±2Ω, vyměnit.
Ono za prvé to bylo to nejlepší, co v té době existovalo, za druhé byly pájeny pájecí vlnou, za třetí si Tesla vychovávala lidi, co uměli pájet.fredis píše:Nejhorší na tom je, že se hojně používaly i v měřicích přístrojích, třeba Tesla Brno BM XXX.
Neříkám, že by se mi nikdy nepodařilo takový odpor zničit, ale když to člověk znal a věděl wocogo, bylo to bez komplikací. Ostatně je používám dodnes.
Já někde napsal že jsou špatné?DukeNuke píše:Ono za prvé to bylo to nejlepší, co v té době existovalo, za druhé byly pájeny pájecí vlnou, za třetí si Tesla vychovávala lidi, co uměli pájet.fredis píše:Nejhorší na tom je, že se hojně používaly i v měřicích přístrojích, třeba Tesla Brno BM XXX.
Neříkám, že by se mi nikdy nepodařilo takový odpor zničit, ale když to člověk znal a věděl wocogo, bylo to bez komplikací. Ostatně je používám dodnes.
Takže:
@potpalo: není Tesla, jako tesla, ta slovenská ve vráblích, tomu by odpovídala tvoje fotka.
@fredis: nezapomenu, po vyučení jsem tam chvíli pracoval. Tesla Brno, budova B, druhé patro, Hollis. To je jméno osazovací a pájecí linky.
A pro oba dodávám obrázek tvarovaného odporu určeného pro pájecí linky. To natvarování je proto, aby odpor šel nacvaknout do desky a nezměnil polohu během pájení linkou. Pokud otevřete přístroje, na kterých se tehdy pracovalo např. BM556 (566), tak v nich to najdete. V BM534 ne, ty se dělaly až na stupnici komplet na učilišti, stejně tak všechny sady školních přístrojů BK.
Nakonec jsem osadil ten 470Ω rezistor. Funguje to.masar píše:Ten tranzistor bez chladiče neprovozuj, jinak se s tebou rychle rozloučí.
Ještě k té velikosti R1 při použití ochranné diody:
- musí být dostatečně velký, aby omezil maximální proud, když je potenciometr blízko spodní polohy. Pokud je na výstup připojeno cizí napětí, může tento proud potenciometr poškodit.
- musí být dostatečně malý, aby na něm nevznikal úbytek napětí při větším zatížení zdroje (pokles výstupního napětí při zatížení zdroje)
Je tedy nutné zvolit kompromisní hodnotu. Vzhledem k poměrně vysoké použité hodnotě potenciometru (ve střední poloze je jeho "Ri" cca 1250Ω) je vhodným kompromisem hodnota R1 390÷470Ω. To způsobí, že při max. výstupním proudu 2A bude "přidaný" pokles výstupního napětí <1V.
ALE pokud se zdroj nebude používat k nabíjení akumulátorů, vyhoví i původní hodnota R1 10Ω.
Děkuji všem co se snažili poradit.
Ještě otázka, je lepší zdroj zapínat, když je připojená zátěž, nebo je to jedno?
Víc než ty.fredis píše:Kolik jsi těch desek z těch přístrojů viděl?
Uvedl jsem ty dva proto, že přesně ty se dělaly v době mého půspobení. A vím jak.
Rozdíly mezi vyhotovením jsou způspbeny tím, že ne všechno se dělalo v Brně. Tesla Brno byl koncern a pod něj spadaly vráble, Metra Blansko a ještě jedna. Výroba desek se pak přesouvala dle potřeby.
V tomto tématu: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... c&t=107703 si prohlédni horní kondenzátor na obr. IMG_0264.JPG. Všimni si tvaru nožiček. A téma zní: ... dávno před listopadem.