Katastr nemovitostí a drobná stavba
Moderátor: Moderátoři
Katastr nemovitostí a drobná stavba
Teď přišel dopis z katastrálního úřadu (nejen mě, ale i dalším v obci, protože zde probíhala "úplná revize katastru"), že je nutné stavbu do katastru zanést a je tedy nutné nejprve nechat provést zaměření geodetem (to jak jsem se předběžně informoval stojí minimálně 5tis kč). Je mě trochu divný proč takovéto stavby chtějí najednou zanášet do katastru. Údajně se to týká všech staveb nad 16m2. Z toho co jsem zatím zjistil mi vyplývá, že stavební úřad tyto stavby evidovat nechce zatímco katastrální úřad ano.
Máte někdo podobnou zkušenost?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
A jakou radost budou mít ti, kterým potok za zahradou změnil koryti při povodni, a kus zahrady jim sebral. Jenže pozemek tam mají zakreslený a stát po nich bude požadovat za ten kus pozemku nájemné, až se na to při nějakém zaměření pro geometrický plán přijde.
S oběma případy mám co do činění a věřte, že pro úředníka je zákon svatý, a chybu nepřizná.
Drobná stavba je definována v § 2 písm. m) katastrálního zákona:
drobnou stavbou je stavba s jedním nadzemním podlažím, pokud její zastavěná plocha nepřesahuje 16 m2 a výška 4,5 m atd.
Pokud má tedy 16 m2 a více, tak vzniká povinnost zaevidování dle katastrálního zákona.
Pro stavební úřad existují 4 druhy staveb a začíná se od té drobné. Bylo tam jen 25 m2, ale už má být od 40 m2 na povinnost povolení. Pozor, i když je stavba menší jak 15 m2 a je určena k přespávání (chata se základem na zahradě), tak nemusí být na evidována na katastru, ale musí mít stavební povolení, protože se nepočítá do drobných staveb (náklady na vyřízení asi 30-50 tisíc Kč).
Proto je lepší stavět dvě kůlny o rozměrech max. 15 m2 (každá) než jednu větší a mělo by být vidět, že nejsou propojené jako jedna.
- pocitujlasku
Inak, asi sa pred rokmi menili aj u nas zakony, lebo v ramci dedicskeho konania sa museli na katastri zakreslit aj drobne stavby, ktore na tom pozemku stali vyse 50 rokov.
https://www.glampingczech.cz/cisarsky-medovy-glamping/
A kutilmile - nelituju tě
Na tohle je už dávno rozhodnutí, že pokud to plní funkci stavby, je to stavba. Přišlo to s mobilníma domkama, který mobilní moc nejsou.EKKAR píše:Matláš do sebe jabka s hruškama. Unimobuňka nebo maringotka, i když jsou posazený na nějakej sokl, nejsou stavba, ale dočasně umístěnej mobilní objekt. A to i když mají napojení na inženýrský sítě typu elektrika, odpad a vodovod. .
Drobné stavby
(1) Drobnými stavbami jsou
a) stavby nebo zařízení a jejich údržba, a to
1. stavba do 40 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s nejvýše jedním nadzemním podlažím ....
2. skleník do 40 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky bez podsklepení nebo bazén do 40 m2 zastavěné plochy .....
....
31. stání pro obytné automobily a obytné přívěsy,
(2) Za drobné stavby se nepovažují
a) stavby pro bydlení,
b) stavby pro rodinnou rekreaci s výjimkou stavby uvedené v odstavci 1 písm. a) bodu 4,
c) stavby garáží,
Vzhledem k tomu, že o tom vím prd, a na internetu se mi nepodařilo dohledat informace za kterými by se dalo stát tak jsem kontaktoval firmu co to dělá. Přijel pán, pochodil po zahradě a konstatoval, že to je další klasika. Viděli to pouze ze snímků. A říká kotec není převážně uzavřená stavba, navíc nemá základy. A přístřešek, že zaměří, ale není to cosi a prohlásil to za část navazujícího nádvoří s pergolou. Takže je třeba sehnat někoho kdo v tom umí opravdu chodit.