Zdroj napětí bez rušení
Moderátor: Moderátoři
Zdroj napětí bez rušení
Potřebuju napájet můstkový tenzometr 10 V, 30 mA.
Výstup s tenzometru jde přes OZ na A/D převodník a digitálně je kalibrovaný.
Vždycky jsem to řešil 78L10, ale teď je to v prostředí kde je 20 kW měnič s IGBT tranzistorama a tyratronový spínač, který prdne 5 MW puls (3 us) do zátěže. Takže to pěkně cvičí se sítí, a rušení proleze přes tráfko a 78L10 až na tenzometrický můstek a dále na vstup AD převodníku a ten to nějak špatně snáší a vykazuje chyby (ne velké, ale jde mi o přesné měření).
Máte nápad, který stablík by mohl rušení na vstupu ustát líp?
78xxx tuším zvládá na vstupu 40 kHz a to rušení ze síte bude o řád až dva vyšší frekvence. Jde mi o to, abych nemusel dělat složité filtry na vstupu před stablíkem (málo místa v stávající krabičce), ale použil jen jiný stablík (nebo zenerku?).
Dik všem.
Druhou možností je postavit speciální stabilizátor, využívající diskrétní součástky.
Třetí možnost - asi nejschůdnější řešení - je ten filtr.
tandel píše:Nevím, kolik ti to tvoje zařízení žere proudu, ale za starých časů se choulostivé měřicí obvody často napájely z akumulátorů, případně i trvale dobíjených ze sítě. Bývalo to standardní řešení v tvdošíjných případech.
Druhou možností je postavit speciální stabilizátor, využívající diskrétní součástky.
Třetí možnost - asi nejschůdnější řešení - je ten filtr.
30 mA - bylo psáno...
zkusím tam napasovat ty filtry...
PS:omluvte pravopis
eljaro píše:nevím zda se podaří zafiltrovat ten zdroj rušení , ale tovární tenza to řešení přímým převodem na proud těsně u tenza . Má taková tenza namontovaná jsou celo kovová mají extra napájení 24V a výstup je 0-20mA . Rušení se neprovuje a to je tam ruzně rozmístěny 4 mněniče a hromada ventilů a nic není odrušeno.
PS:omluvte pravopis
měření mám taky řešeno proudovou smyčkou (4-20 mA). Problém je, že potřebuju napájet ten tenzometr 10 V (ne převodník - ten je to vklidu) a mezi tenzometrem a převodníkem je několik desítek metrů
Problém je ten, že zařízení je prototyp, jehož výroba byla pozastavena a momentálně to funguje jen pro předvedení funkce. Elektronika se bude někdy v mně nedohledné budoucnosti dělat nová a určitě tam už nebude XTR101. V podstatě mi jde jen o to, že je to můj výtvor a vím, že má tuto mouchu, tak to chci spíš pro dobrý pocit (dobré jméno - kdyby na to někdo přišel) předělat co nejjednodušeji - peníze už na to nedostanu. Prostě dřív umřu než bych jim tam dodělával vzorkovací obvod synchronizovaný se spínáním tyratronu (alespoň na tomto prototypu).