Sekundární IDE kanál na starém železe

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Zdencek3

Sekundární IDE kanál na starém železe

#1 Příspěvek od Zdencek3 »

Na PC 486 mám standardně řadič IDE v ISA slotu a zvukovou kartu ES1688 také s IDE řadičem. Chtěl bych mít na primárním kanálu dva disky a Cd-rom na té zvukovce. Ovšem co je na tom sekundárním kanálu, tak nefunguje. Zkoušel jsem různé ovladače, ale žádný mechaniku nedetekuje. Pokud dám ke zvukovce harddisk, tak se v BIOSu detekuje jako jednotka E:, ale DOS ji nevidí. Pokud vytáhnu primární řadič a řadič na té zvukovce naadresuji na IRQ14 jako primární, tak normálně detekuje disk na C: a funguje, takže problém nebude v kartě. Nějaké nápady?

Děkuji za reakce.
xsc

#2 Příspěvek od xsc »

Podle mě je to otázka konfigurace té karty. Standardně se pro sekundární IDE používalo IRQ 15 a port 170h, primární je 1F0h a IRQ14. Divný je ten případ, kdy ti BIOS disk detekuje a DOS ho pak nevidí, DOS leze na disk přes BIOS. Ten BIOS opravdu podporuje sekundární IDE, to je detekuje až 4 disky? Nebo to jen nějakým omylem detekuje jako druhý disk ze dvou možných? Pokud disk detekuje jen dva disky, potřebuješ pro sekundární IDE ovladač. Já používal Ontrack disk manager. Sice to nebyla jeho primární funkce, ale další disky detekoval. Bohužel je to nouzovka, protože to nekonfiguruje parametry karty PIO módy), na to bys potřeboval ovladač přímo k HW. Ale na ISA to asi moc nevadí.
Zdencek3

#3 Příspěvek od Zdencek3 »

BIOS podporuje 4 jednotky c-f. Řadič na té zvukovce je nyní nastaven na IRQ15 jako sekundární. Jde mi o to CD. Něco to dělá, když mám jednotku odpojenou, tak ovladač ihned vypíše, že jednoka nenalezena. Když cdrom připojím, tak to tak 10s přemýšlí a až pak vyhodí hlášku. Samozřejmě testováno i jako slave na primárním kanálu a tam normálně funguje.
Naposledy upravil(a) Zdencek3 dne 10 říj 2024, 18:48, celkem upraveno 1 x.
jardafiala

#4 Příspěvek od jardafiala »

Některé IDE řadiče (pokud se nemýlím, je to dávno) měly vlastní BIOS, pak s tím nebyl problém (?).
xsc

#5 Příspěvek od xsc »

Těch bylo minimum, jen pár řadičů s VLB a PCI, které překonávaly tehdejší hranici 512 MB a uměly první verzi LBA.
xsc

#6 Příspěvek od xsc »

Zdencek3 píše:Jde mi o to CD. Něco to dělá, když mám jednotku odpojenou, tak ovladač ihned vypíše, že jednoka nenalezena. Když cdrom připojím, tak to tak 10s přemýšlí a až pak vyhodí hlášku. Samozřejmě testováno i jako slave na primárním kanálu a tam normálně funguje.
A jaký ovladač používáš. Já používám oakcdrom.sys z Windows 9X. Jinak pozor na nastavení IDE na CD, nesmí být master, ale single. A kupodivu jako slave samostatně na kanálu většina CD taky funguje.
Ten IO port máš správně?
Zdencek3

#7 Příspěvek od Zdencek3 »

Zkoušel jsem oak, mitsumi a ještě asi 4 další, i s parametrem P170,15 (teď nevím přesně, ale mělo to odkazovat na ten IO port a irq). Ale nic. Jako bys DOS ten druhý kanál neviděl, když tam nejde ani hdd.
xsc

#8 Příspěvek od xsc »

DOS je až nad tím. Nejdřív musí být zkonfigurovaný HW, pak ovladač a teprve pak je DOS. To, že zadáš port do ovladače, nestačí, zkontroluj, jestli je tak nakonfigurovaná ta karta. Těch možných portů bylo víc.
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

DOS s tym nema nic - tie drivery pristupuju priamo k I/O portom.
xsc

#10 Příspěvek od xsc »

Tady můžeš zkusit stáhnout driver, jestli tam bude něco ke konfiguraci IDE:
https://www.philscomputerlab.com/ess-au ... s1868.html
Zdencek3

#11 Příspěvek od Zdencek3 »

Ano, ale já mám 1688 a k tomu žádný drivery pro IDE nejsou
xsc

#12 Příspěvek od xsc »

Je tam IDE, nějaký driver k tomu být musel. A nebo to strč někam, kde máš Win95, nech to zdetekovat a uvidíš, jak je karta nakonfigurovaná.
Zdencek3

#13 Příspěvek od Zdencek3 »

Jediný co jde je nastavit irq pomocí jumperů na 14 nebo 15. Jak jsem psal - když jí dám na 14 jako primár, tak normálně to jede
s hdd bez ovladačů.
xsc

#14 Příspěvek od xsc »

Některé karty se tehdy konfigurovaly pomocí utility, která ten port změnila, když tam nejsou jumpery. Byl to takový předchůdce PnP. Můžeš to taky prohodit, když ti tohle s IRQ14 chodí a nakonfigurovat standardní řadič jako sekundární. Pokud BIOS umí 4 disky, tak z toho i nabootuje.
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

Je mozne, ze port je natvrdo 170h a neda sa zmenit.

V BIOSe preverit mapovanie IRQ15 - ci je nastavene na ISA.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“