V čem kreslit DPS
Moderátor: Moderátoři
Kdo zná ten čítač 100mega z obálky AR , tak jsem si všechni desky maloval a pochopitelně i vrtal . Když sis hrál v uhláku na horníka , tak jsem kartáčoval hliník na panely , vlasnoručně vyrobeným rotačním kartáčem poháněným vrtačkou . Tedy vyrobeno na soustruhu a svařeno v práci jako fuška , přiznám .
Pokud jde pcb do výroby stejně to chtějí v datech a ta data by měla sedět, to znamená, že u kreslení by to mělo být v přesných rozměrech.
Já mám odpor k vrtání děr, tak to raději řeším zadáním výroby profi desky. Malá ukázka - 3 hodiny práce v Eagle 6.6 (mám koupenou licenci), včetně kreslení schématu. Přijde mi to včetně osazení rychlejší než to pájet za nožičky na univerzální desku. Nehledě na velkou úsporu času na případné hledání chyb a umělecký dojem je taky někde jinde.
V době pravěké jsem jednoduché desky prasil právě ve F.Mravenec - je tam rastr a člověk si naklikal podle schématu na papíru pájecí plošky a spoje. Nakonec se to vytisklo v práci na laserovce a už se leptalo. Na zapojení do 20 součástek práce na hodinku dvě.
- martinkopp
Na KiCAD jsem přešel před pár lety z gEDA, kde se vývojáři spíše handrkovali, než něco vyvíjeli. Na tom KiCADu, co mám, mi vadí, že editory schémat a plošňáků nepoužívají stejné klávesové zkratky. Ale v novějších verzích to pravda může už fungovat jinak.
Pokud někdo zkoušel LibrePCB, rád bych slyšel zkušenosti.
LibrePCB na první pohled vypadá hezky, dokonce má i 3D viewer, ale oproti KiCADu je to ještě v plenkách. Pracovní zkušenost s ním nemám, ale v KiCAD využívám běžně věci (dost zásadní), které v LibrePCB jsou zatím v plánech do budoucna.
Edit: ty klávesové zkratky tuším zůstaly zachovány i ve verzi 8
Pár věcí jsem si postavil, od návrhu zapojení až po plošný spoj, taky jsem začínal na svorkovnicích a pertinaxu s měděnými nýtky. Po dostupnosti kuprexkartu (fuj) a kuprextitu jsem barvou na kůži vyřezával pohledné dělící čáry a trubičkovým perem kreslil i poměrně složité destičky.
Asi mám nějaký handicap v chápání některých SW, typicky grafické editory, editory pdf (Infix - bože těch marných hodin, když SW nedělá to, co se od něj očekává) a pod.
Omlouvám se za obsáhlý úvod. Tedy mám myšlenku něco stvořit. Mám, řekněme, na prkénku odzkoušený obvod, nebo stavím něco, na co existuje ověřené schéma. A teď co na to použít? Pokud možno v češtině, pokud možno free. Potřebuji tedy dostat schéma do PC. Jak? Zvolit si velikost desky PCB a jednotlivé součástky ze schématu dostat na desku. Některé, jako konektory, ovládací prvky si asi umístím sám, ale co s tím zbytkem? Dokáže to program sám rozhodit po desce a propojit cestičkama? Vím, ptám se jako začátečník, ale nikdy jsem s podobným SW nepracoval. Ideální by bylo, kdybych dostal tip a ještě lepší třeba, pokud by existovala nějaká video ukázka nějakého jednoduchého návrhu v daném SW pro pochopení jak s tím pracovat. Jedno ukázání je víc, než čtyři stránky diskuzí.
Další kapitola je pak zhotovení desek. Kompatibilita výstupu pro výrobu, návrhy potisku a nepájivých masek, jedno nebo dvouvrstvých desek, možnost prokovu v návrhu.
Jde něco takto komplexně řešit "jednoduše" v jednom SW?
Ne, že bych byl líný si něco najít na netu, ale dám na prvotní doporučení a třeba zkoušku i více SW na porovnání a někdo třeba zná na moje otázky rychlou odpověď a nakopne mě "správným" směrem a ušetří čas. A já budu mít novou hračku na dlouhé večery.
Děkuji, Jirka
https://vyvoj.hw.cz/teorie-a-praxe/navr ... 1-dil.html
Je to starší verze, takže okna trochu jiná, ale myslím, že jako vodítko je to OK.
Samozřejmě v jednom SW (balíku) uděláš vše...
Jinak návod jde asi vygooglit k jakémukoliv SW.
Zkusím to shrnout, jak si teď hraju já. V KiCADu nakreslím schéma, ve schématu se přímo nastaví jak hodnoty součástek, tak pouzdra z knihovny. Pak se v rámci KiCADu překlopí schéma do plošného spoje a nakreslím plošný spoj. Pak stále v rámci KiCADu vyexportuji Gerber a Excellon data. Na vánoce jsem si udělall radost a koupil CNC frézku. Takže Gerber a Excellon data nahraju do FlatCAMu a vytvořím G-Code. Spustím ovládací software frézky (Candle CNC 1.1.7) a plošný spoj vyfrézuju (vrtáky mám už objednané, takže zatím vrtám ručně).Mikras píše:Dalo by se to tak nějak shrnout pro uživatele jako jsem já?
Pokud bych měl dělat nějaké serioznější plošné spoje, tak Gerber a Excellon data pošlu do firmy, která mi ty plošné spoje vyrobí.
Mimochodem, ta frézka moje děti zaujala a už dělají v KiCADu první pokusy, aby mohli frézovat a pak něco pájet. Popravdě jsem ji hlavně kvůli tomu kupoval.
Potud je to dobré a doma si v klidu zkusím nakreslit něco svého. Ale zajímalo by mě, jak se to řeší u složitějších zapojení. Program sice hlídá kolize a křížení cest, ale nejde to nějak zautomatizovat, aby ten návrh desky provedl program? Já bych si, jak jsem psal v minulém příspěvku "zafixoval" to, co kde potřebuju mít a o ostatní ať se program postará sám. Umí to ten Kicad? Neumím si představit manipulovat třeba s 50 součástkama a zkoušet ručně, jak minimalizovat spoje...